Self-care: Welk soort massage past het best bij jou?

Gepubliceerd op 25 oktober 2019 door Maxine Detaellenaere
Self-care: Welk soort massage past het best bij jou?

Wanneer de dagen korter en somberder worden, breekt ook de tijd aan om jezelf eens extra in de watten te leggen. Zeker wanneer deze hectische tijden heel wat stress bezorgen, is een massage een welverdiend cadeautje aan jezelf om eens volledig te ontspannen.

Maar welk soort massage kies je nu best? En wat is het verschil tussen shiatsu, Thaise of ayurvedische massage? We geven een woordje uitleg bij de verschillende soorten massages:

1/ Thaise massage

Wat?

De Thaise massagetechniek ontstond meer dan 2500 jaar geleden in India. In tegenstelling tot Westerse technieken zoals de Zweedse massage, is dit soort behandeling een pak minder passief, je blijft dus niet de hele sessie door op de massagetafel liggen, er komt zelfs niet eens een tafel aan te pas. Typerend aan deze massage is dat de masseur je lichaam in verschillende yoga-houdingen brengt, daarom krijgt het soms de naam 'yoga voor luie mensen'. De masseur gebruikt haar/zijn handen, benen, knieën of voeten om je lichaam te stretchen en te werken op je energiebanen. Er wordt ook geen gebruik gemaakt van oliën of crèmes en je houdt je kleren aan. Je draagt voor deze behandeling liefst loszittende, gemakkelijke kledij.

Voor wie?

Wanneer je wel houdt van een actievere vorm van massage, een yoga-fan bent of graat op een laagdrempelige manier wil kennismaken met yoga.

massage, shiatsu, deep tissue, thai, hot stone, ayurvedisch, holistisch

2/ Zweedse massage

Wat?

Een Zweedse of klassieke massage is wat de meesten onder ons verstaan onder een massage en het is in onze contreien dan ook de meest courante techniek. De masseur gebruikt haar/zijn handen om op een zachte manier je spieren los te maken, de bloeddoorstroming en lymfeklieren te stimuleren en maakt gebruik van olie of lotion om je lichaam te masseren. Dit gebeurt dan ook op je naakte huid. Een Zweedse massage is vaak een full body massage waarbij je rug, schouders, hoofd en benen onder handen worden genomen.

Voor wie?

Wanneer je zin hebt om je eens volledig te laten ontspannen en je geen specifieke klachten hebt.

massage, shiatsu, deep tissue, thai, hot stone, ayurvedisch, holistisch

3/ Shiatsu

Wat?

Deze behandeling zag het levenslicht in Japan. De naam shi-atsu betekent in het Nederlands 'vinger druk' en verwijst naar de specifieke techniek die tijdens de behandeling wordt gebruikt. De masseur maakt namelijk gebruik van de duimen, handpalmen en vingers om druk uit te oefenen op specifieke punten in het lichaam die op meridianen of energiebanen liggen, een beetje te vergelijken met acupressuur. Het verschil zit erin dat bij Shiatsu alle punten onder handen worden genomen, niet enkel de probleemgebieden. Meestal lig je bij dit soort massage op een mat op de grond in plaats van op een tafel. Ook komt er geen olie aan te pas, je wordt behandeld met je kleren aan. Wel draag je best gemakkelijke kledij die nergens knelt.

Voor wie?

Voor mensen die houden van een combinatie van Westerse en Oosterse massagemethodes -en filosofieën.

massage, shiatsu, deep tissue, thai, hot stone, ayurvedisch, holistisch

4/ Deep tissue massage

Wat?

Deep tissue massage lijkt in het begin op een klassieke massage, maar langzaam aan wordt er veel meer druk op je lichaam gezet, met als gevolg dat je soms wel wat pijn kan voelen. Naast de handen gebruikt de masseur ook vuisten en soms ellebogen om tot in de diepere lagen van je spieren te raken en het bindweefsel tussen je spieren te bewerken. Je kan bij dit soort massage kiezen voor een behandeling van je hele lichaam of de masseur kan zich richten op één specifieke probleemzone. Omdat bij een deep tissue massage je spieren en bindweefsel grondig onder handen worden genomen, kan je je de volgende dagen wel wat stijf voelen.

Voor wie?

Als je vooral zittend werk uitvoert of als je specifieke probleemgebieden hebt die je wil laten losmaken.

massage, shiatsu, deep tissue, thai, hot stone, ayurvedisch, holistisch

5/ Hot stone massage

Wat?

Bij hot stone massage wordt - zoals de naam al laat vermoeden - naast de handen van de masseur ook gebruik gemaakt van warme stenen om je te laten ontspannen. Nadat je kort wordt gemasseerd met olie, legt men platte, verwarmde stenen op specifieke plaatsen zoals je ruggengraat, je handen of je buik. Vaak zal de masseur enkele van de stenen ook gebruiken bij het verder masseren van je lichaam. De warmte van de stenen helpt om je helemaal te laten relaxen.

Voor wie?

Voor de koukleumen onder ons die extra genieten van de ontspannende werking van warmte en voor wie last heeft van de winterblues.

massage, shiatsu, deep tissue, thai, hot stone, ayurvedisch, holistisch

6/ Holistische massage

Wat?

Een holistische massage focust niet enkel op je lichaam, maar ook op je mentale en spirituele welzijn. De masseur of therapeut luistert naar je klachten en ziet deze blokkades als een lichamelijke uiting van geestelijk onbehagen. Door middel van aanraking en massage probeert men te helpen om dichter bij jezelf te komen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een Zweedse of deep tissue massage is dit soort behandeling minder gericht op je lichaam en spieren. Het helpt je om stil te staan bij je lichaam en de gevoelens die er in huizen en om stress los te laten.

Voor wie?

Voor wie meer voeling met haar/zijn lichaam wil hebben en meer wil luisteren naar wat je lichaam je (onbewust) probeert te vertellen.

massage, shiatsu, deep tissue, thai, hot stone, ayurvedisch, holistisch

7/ Ayurvedische massage

Wat?

Ayurveda is traditionele vorm van geneeskunde die al duizenden jaren wordt beoefend in India. het woord 'ayurveda' betekent dan ook 'kennis van het leven'. Volgens deze leer bevat het menselijk lichaam drie dosha's: pitta (vuur), kappa (aarde) en vata (wind). Wanneer deze drie dosha's uit balans raken, leidt dit tot mentale en fysieke ongemakken. Dit kan je verhelpen door specifiek voedsel en kruiden te eten, maar ook door sportbeoefening, meditatie en massage. Een ayurvedische massage onderscheidt zich door het overvloedige gebruik van (kruiden)olie waarmee het lichaam tijdens de behandeling wordt ingewreven. Je hele lichaam wordt gemasseerd, ook je hoofd en gezicht. Bij deze behandeling draag je best geen bovenkledij, om het masseren te vergemakkelijken.

Voor wie?

Voor wie liever niet al te hard wordt aangepakt op de massagetafel en dol is op het gevoel van heerlijke geurende olie op de huid.

massage, shiatsu, deep tissue, thai, hot stone, ayurvedisch, holistisch