7 tips om komaf te maken met stress door tijdsgebrek

Gepubliceerd op 27 november 2017 door Laure Vandendaele
7 tips om komaf te maken met stress door tijdsgebrek

Rekruteringsbureau Hays polste naar hoe goed Belgen kunnen omgaan met time management. Een derde van de respondenten geeft aan slecht te zijn in time management en twee derde van hen krijgt ook geen begeleiding. Nochtans heeft time management volgens het rekruteringsbureau tal van voordelen. Krijg jij je werk soms moeilijk gedaan? Lees dan hier de eenvoudig te gebruiken tips van Hays om het meest uit je werkdag te halen.

“Time management draait om het maken van de juiste keuzes en dat zo efficiënt mogelijk. Het is key om je te concentreren op wat op dat specifiek moment het belangrijkste voor je is. Om te weten wat het belangrijkste is om te doen, heb je een overzicht nodig over wat je kunt verwezenlijken. Daarnaast werk je pas geconcentreerd als je niet afgeleid wordt door alles wat aandacht vraagt, zoals e-mails, taken die je nog moet doen en ideeën die je hebt”, vertelt Ilze Pastyn, Internal Trainer bij Hays België. Dit zijn de tips van het rekruteringsbureau Hays om je tijd zo goed mogelijk te managen:

1. Wees de baas van je tijd

Het is niet omdat je een e-mail, sms of what’s app ontvangt, dat je ook meteen moet reageren. Je kan bijvoorbeeld 'communicatievrije tijden' inlassen waarbij je je mailbox en social media negeert zodat je je taken rond krijgt. Stel een timer in zodat je tegen de klok werkt en geef jezelf een deadline om een belangrijke taak te voltooien. Om te voorkomen dat collega's je onderbreken, kan je een hoofdtelefoon of oortjes gebruiken. Wanneer je taak is afgerond, stel je je weer open voor je collega’s. Op die manier weten de mensen om je heen wanneer je niet gestoord wilt worden.

1/

2. Stop met multitasken

Multitasken is niet zinvol op het werk en zeker niet als het om een belangrijke taak gaat. Want het verhoogt de productie van adrenaline waardoor je ‘fuzzy’ gaat denken. Door te multitasken verspreid je je aandacht over verschillende taken en krijgt geen enkele taak je volledige aandacht. Als je echt iets gedaan moet krijgen, concentreer je je er best voor de volle 100 procent op. Zo krijg je dingen sneller gedaan en krijg je veel betere resultaten.

2/

3. Maak een to do-lijst

Maak een to do-lijst waarin je onderscheid maakt tussen belangrijke en minder belangrijke taken. Elke keer dat je een vrij moment hebt, pak je een van die kleine taken aan. Dingen zullen beter beheersbaar aanvoelen, waardoor je meer gedaan krijgt.

3/

4. Maak een won’t-do list

Ook een lijstje waarop je schrijft wat je niet zult doen, werkt. Want wat je niet doet, bepaalt wat je wel kunt doen. Maak voor jezelf uit welke taken je overboord kan gooien.

4/

5. Leer om nee te zeggen

Neem niet te veel hooi op je vork en durf nee te zeggen tegen collega’s als ze je om hulp vragen. Het is geen misdaad als je 'nee' zegt omdat je al veel op je bord hebt.

5/

6. Neem voldoende pauzes

Vergeet niet om je brein af en toe rust te geven. Na 90 à 120 minuten zwakt onze concentratie namelijk af. Neem daarom voldoende rustpauzes, waarbij je er even helemaal tussenuit bent, zodat je er met nieuwe energie opnieuw tegenaan kan gaan.

6/

7. Praat met je leidinggevende

Laat je leidinggevende weten wanneer je verdwaalt in je werklast. Hij of zij kan je helpen om prioriteiten te stellen of je inzicht geven in hoeveel tijd je aan een bepaalde taak moet besteden

bron: www.hays.be