ELLE survivalgids: zo overleef je de solden

Gepubliceerd op 31 december 2019 door ELLE België en Lore Ginneberge
ELLE survivalgids: zo overleef je de solden

De wintersolden zijn van start gegaan, de perfecte uitvlucht om je rekening nog maar eens te plunderen. Vergis je echter niet, ze zijn niet altijd even gezellig: in de koopjeswildernis is het ieder voor zich. Wij geven 10 nuttige tips om de solden heelhuids door te komen.

Hoe overleef je de solden?

1. Trek makkelijke kleding aan

Kleed je in een makkelijk wit of zwart truitje zodat je voor de spiegel in de winkel je bovenstukken kan passen in plaats van aan te schuiven. Zo vermijd je lange wachtrijen aan de paskamers. Zorg er ook voor dat je geen schoenen met ingewikkelde sluiting draagt, je moet ze snel aan en uit kunnen trekken.

2. Weet wat je wil

Neem voor je vertrek een kijkje in je kleerkast en schrijf op wat je echt nodig hebt, zodat je doelgericht kan shoppen.

3. Ruim je kleerkast op

Voor je al die nieuwe items verwelkomt, moet je eerst plaats maken in je kast. Ruim je kast op en geef de dingen die je niet meer draagt weg of verkoop ze via een online shopapplicatie. Zijn sommige stukken echt niet meer draagbaar? Ga langs bij deze winkels en lever je oude kleding in. Meestal krijg je er een tegoedbon voor in ruil. Score!

4. Zoek naar unieke of duurdere winkels

Boetieks en andere high-end winkels zijn immers de plaatsen waar je de beste koopjes doet. Maak tijdens het seizoen een lijst met de stukken die je niet kon kopen omdat ze net iets te duur waren. Wie weet heb je geluk en wordt het kledingstuk alsnog van jou.

5. Wees op tijd! 

Tijdens de solden is het koppenlopen, dus trek er een hele dag voor uit. De populaire winkels zijn in de namiddag meestal razend druk, dus plan deze 's morgens of tegen de avond.

6. Neem vrienden mee waarop je kan vertrouwen

Dit is ontzettend belangrijk, want zij zullen eerlijk zeggen of je billen wel flatterend uitkomen in die ene rok. Laat je hubby dus maar thuis. Hij begrijpt de trends van dit seizoen toch niet.

7. Beperk je gezelschap

Ideaal is een groepje van 2 à 3, in het beste geval met dezelfde kledingsmaak als jou. Op die manier hoef je niet onnodig winkels binnen te stappen die je niet interesseren.

8. Wees voorbereid

Draag comfortabele schoenen, je zal immers een hele tijd heen en weer moeten slenteren. Neem een drinkfles mee tegen de dorst. Zoek je de perfecte schoenen onder je nieuwe wintermantel? Neem de mantel dan mee zodat je zeker bent van de combinatie. Niet onbelangrijk: sommige winkels rekenen sinds kort winkeltasjes aan, neem dus steeds een herbruikbaar zakje mee in je handtas.

9. Shop online

Beginnen je handen al te zweten bij de gedachte aan die drukte, blijf dan thuis en winkel online. Veel merken bieden dezelfde -  of zelfs betere - koopjes aan op hun websites.

10. Las op tijd een rustpauze in

Wordt het echt te chaotisch naar jouw zin? Pauzeer even in een gezellige bar terwijl je jouw nieuwe aanwinsten bekijkt.