Duurzaam shoppen online: met deze tips lukt het

Geüpdatet op 14 januari 2020 door Isabelle
Duurzaam shoppen online: met deze tips lukt het(c) Shutterstock

E-commerce zit in de lift, niet alleen schieten de webshops tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond, ook ons algemene koopgedrag neigt de laatste jaren steeds meer naar online transacties. Geweldig, dat shoppen vanuit je luie zetel, maar hoe milieuvriendelijk is het eigenlijk? En waarop moet je letten om het duurzaam te houden?

Hoe duurzaam is online shoppen eigenlijk?

Eerst wat goed nieuws: volgens heel wat bevindingen is online winkelen beter voor voor het milieu dan de brick and mortar variant: de CO2-uitstoot die wordt bespaard door één lading vol goederen de baan op te sturen in plaats van een vijftigtal afzonderlijke shoppers de wagen richting winkel te laten nemen is gigantisch. Goed nieuws dus, maar er zijn heel wat valkuilen. Zo vervalt het ecologische voordeel in het niets als je alsnog op voorhand een stuk gaat passen in de winkel, iets wat veel consumenten doen om helemaal zeker te zijn van hun stuk. Probeer dus het hele proces van A tot Z digitaal te houden. Verder betekent duurzaam shoppen voor een product en winkel kiezen wiens volledige supply chain ecologisch is, en dat gaat verder dan enkel wat organisch katoen links of een gerecycleerde verpakking rechts, ook het leveringsbeleid en de herkomst van je product zijn van belang. Enkele gemakkelijke tips om het ecologisch te houden:

Tips om duurzamer online te winkelen

-  Wees geduldig, vermijd last-minute aankopen en bestel je selectie ruim op tijd, zonder voor express delivery te opteren. Waarom? Dit geeft transportbedrijven de kans om zoveel mogelijk pakjes in één keer te shippen, eerder dan vier halfvolle ladingen op korte tijd de baan op te moeten sturen om toch maar die beloofde levertermijn te halen.

- Bekijk ook wat de leveringsmogelijkheden zijn: opteer voor een flexibele optie zodat je zeker thuis bent op het moment van leveren, kwestie van onnodige retours tussen je thuisadres en de verdeler of het afhaalpunt te vermijden. Dit klinkt overdreven, maar studies hebben aangetoond hoe dit alleen al verantwoordelijk is voor een groot deel van de totale CO2-uitstoot van online winkelen.

- Probeer transport zoveel mogelijk te vermijden of te (laten) compenseren. Steeds meer bedrijven gaan er prat op klimaatneutraal te transporteren, wat betekent dat ze hun CO2-uitstoot compenseren door bijvoorbeeld bomen te planten of milieuorganisaties te steunen. Een mooi gebaar, maar het zou natuurlijk nog beter zijn om die duizenden kilometers doodleuk te vermijden. Dat kan door zoveel mogelijk lokaal te shoppen, bij labels die in eigen land produceren en verdelen. Op dat vlak zijn we in een land als België natuurlijk verwend, profiteer van dat voordeel! Via platforms als Ik Koop Belgisch of Cosh!, net als via onze Nice To Meet You reeks ontdek je prachtige labels van eigen bodem.

- Nog een manier om onnodig transport te vermijden: beperk het retourneren tot een minimum. Lees aandachtig de beschrijving van elk product, mail je vragen naar de klantendienst of screen de product reviews om een miskoop te vermijden: de maat, maar ook de exacte afmetingen ervan (niet alle labels tailleren hetzelfde, maar de meeste geven via een size charter wel te kennen wat je ongeveer mag verwachten), de gebruikte materialen (vooral die aanlokkelijke insta aankopen blijken vaak uit oncomfortabel polyester te bestaan), etc. Kortom: alles opdat je bij het openmaken van je pakje niet met een onaangename verrassing zou zitten en het moet terugsturen.

- Bewust kopen betekent goed geïnformeerd te werk gaan. Screen de e-retailer in kwestie en bekijk hoe het met diens packaging zit, want ook daar hebben we tonnen compleet overbodig restafval aan te danken. Wordt er plastic gebruikt, zijn er gerecycleerde alternatieven voorhanden en zijn de gebruikte materialen biologisch afbreekbaar? Allemaal vragen die het waard zijn te stellen en onthoud: hoe ethischer een label, hoe transparanter.

Krijg je dan toch kilo’s karton, bubbelplastic, zijdepapier of ander overtollig materiaal in de bus, hergebruik dat dan om je eigen spullen in op te bergen. Ontdek via deze home organizing Instagram accounts alvast hoe je je huis met enkele kartonnen dozen en wat inpakpapier een extreem hoog zen gehalte geeft. 

- Stel je aankopen enkele dagen uit en vermijd zo impulsaankopen die jou en het milieu onnodig veel kosten. Laat je winkelmandje even aan de kant staan of maak een selectie favorieten en slaap er eerst een nachtje over.

- Uiteraard gaat het niet enkel over de manier waarop iets vervoerd wordt alleen: kies bewust voor labels die milieuvriendelijk produceren en geen schadelijke materialen gebruiken, wiens supply chain aan de principes van ethische mode voldoet, enzovoort. Heel wat nieuwe, onafhankelijke merken gaan de ecologische toer op, maar ook steeds meer gevestigde online platformen helpen je een handje door duurzame zoekfilters in hun aanbod in te bouwen. Tweedehands kopen is uiteraard ook een echte aanrader en ook hier bestaan heel wat gespecialiseerde platforms zoals Vestiaire Collective, Labellov of Farfetch Pre-Owned.