Chapter Planet: hoe je met één t-shirt bomen kan planten

Geüpdatet op 30 oktober 2019 door Isabelle
Chapter Planet: hoe je met één t-shirt bomen kan planten

Een wit t-shirt, een paar witte kousen, een planeet vol bomen: het zijn dingen die we allemaal nodig hebben, al durven we dat laatste wel eens te vergeten. Gelukkig deed Chapter Planet wat denkwerk in onze plaats en lanceert het onder het motto “not so basic basics” een eenvoudige kledinglijn die ook ons milieu ten goede uitkomt.

Wat? Chapter Planet is een Belgisch t-shirt- en kousenlabel dat per verkocht item twintig, vijftig of honderd bomen plant. Als klant kies je zelf hoeveel je betaalt en bijgevolg ook hoeveel bomen je aankoop waard is.

Het label werkt daarvoor samen met Eden Reforestation Projects, een vzw die wereldwijd actief is in verschillende herbossingsprojecten. Met donaties van partners als Chapter Planet helpt het lokale bevolkingen in onder andere Indonesië, Nepal, Haiti, Madagascar en Mozambique om nieuwe bossen aan te leggen én te vrijwaren voor bomenkap. Het plan is tegen 2025 jaarlijks 500 miljoen bomen te kunnen planten -geen luxe, als je weet dat er elke anderhalve seconde een gebied ter grootte van een voetbalveld kaal wordt gekapt. Bovendien helpt het daarmee ruim tienduizenden jobs te creëren in gebieden waar boeren vaak de weinig aantrekkelijke keuze hebben tussen verhongeren of bomen kappen om plaats te ruimen voor landbouw.

“Ik ben me er meer dan ooit van bewust dat we op ecologisch vlak verkeerd bezig zijn en wilde “iets” doen om mijn steentje bij te dragen,” aldus bezielster Alexine Capiau. “Ik vroeg me af hoe ik iets dagdagelijks kon combineren met wat goodwill en ben zo bij t-shirts en kousen uitgekomen: iedereen draagt ze, iedereen moet ze toch kopen, dus waarom niet meteen combineren met een goede daad? Twee vliegen in één klap!” Het principe lijkt aan te slaan: alleen al op de dag van haar lancering was Chapter Planet goed voor 2000 bomen, binnen het jaar zou Capiau de kaap van een miljoen willen bereiken.

De shirts bestaan uit GOTS-gecertifieerd, organisch katoen, de packaging is gerecycleerd en biologisch afbreekbaar en voor elke online bestelling worden er bovenop het “gekochte” aantal bomen nòg een vijftal geplant om de emissie van broeikasgassen door transport tegen te gaan.  Een mooi verhaal, dat zich met de hashtag #dresstoactuallyimpress razend snel verspreidt.

chapter_planet_eden_forestation_projects_white_socks_tshirt

Wist je trouwens dat je ook met één online zoekopdracht bomen kan planten? Eden Forestation Projects werkt immers eveneens samen met de ecologische zoekmachine Ecosia.

chapter_planet_eden_forestation_projects_white_socks_tshirt_hoofd