Deze webshops hanteren duurzame zoekfilters

Geüpdatet op 31 oktober 2019 door Isabelle
Deze webshops hanteren duurzame zoekfilters

Duurzaam shoppen online? Het kan, en je hoeft er geen gespecialiseerde fora voor af te schuimen. Deze gevestigde webshops rangschikten hun digitale rekken op slimme zoekfilters die je gemakkelijk de weg wijzen naar ecologisch, fair-trade, vegan of gerecycleerd moois:   

BYOO

Deze Belgische webshop heeft geen duurzame zoekfilters nodig want ìs het gewoon van A tot Z. De labels die er verkocht werden grondig gescreend en beantwoorden aan de strenge ecologische en menselijke selectiecriteria van Byoo. Je kan er tijdens het shoppen verschillende filters aanvinken: vegan, fair-trade, lokaal geproduceerd, organisch, etc.

(Specifiek op zoek naar vegan? Dan is The Place To V, een online vegan concept store, iets voor jou!)

ZALANDO

Over naar Zalando. De Duitse retail gigant gaat er prat op meer dan 250 duurzame merken te verdelen en wijst haar klanten er graag naar op weg. Dat doet het iets minder grondig dan Byoo, die meteen al de keuze biedt tussen verschillende soorten “duurzaam” –het is een term die vele ladingen dekt. Gewoon “duurzaam” dus, maar eens je die zoekresultaten hebt bereikt, krijg je wel alle info en certificaten die je moet kennen: zo werkt Zalando bijvoorbeeld met de Better Cotton Initiative-, Fairtrade-, GOTS- en Ecolabels, om er maar een paar te noemen. Eventjes langer zoeken dus, maar je zal niet teleurgesteld zijn.

DE BIJENKORF

De Bijenkorf leverde het voorbije jaar een grote inspanning op het vlak van duurzame mode, onder andere in samenwerking met “onze” Tiany Kiriloff. Shoppers kunnen er voortaan het speciale bijenlabel aanvinken om bij een selectie planeet- en mensvriendelijke mode uit te komen. De merken uit het aanbod werden gescreend op arbeidsomstandigheden, milieuvriendelijkheid en/of dierenwelzijn en voldoen meestal aan een internationaal erkend label zoals GOTS voor katoen of GRS voor gerecyclede materialen. Leuk, alleen jammer dat de shop niet specificeert waarop de zoekresultaten zo goed scoren; is het organisch, fair trade, gerecycleerd,…? Aan jou om het verder uit te spitten. De Bijenkorf stelde zichzelf meteen ook een ambitieus doel: tegen 2025 enkel nog deze zogenaamd duurzame kleren te verkopen.

NET-A-PORTER/SUSTAIN

Ook Net-a-Porter ging met een kritische blik door haar eigen stock en opende onlangs de subshop Net Sustain, volledig gewijd aan kleren die goed scoren op de sociale en ecologische ladder. Het buyer team achter de luxe retailer hanteerde daarbij vijf criteria: Locally Made (behoeft geen uitleg), Craf & Community (de vakmanschap filter), Considered Materials (welke materialen werden gebruikt), Considered Processes (hoe de stukken werden vervaardigd) en Reducing Waste (hoe ecologisch de packaging en follow-up zijn). Om de selectie te halen moet een merk tenminste één van de vijf aspecten kunnen claimen, een stapje in de juiste richting dus. Qua aanbod blijft Net Sustain trouwens in het DNA van Net-a-Porter hangen: high fashion, design en luxueus –denk Stella McCartney, Mother of Pearl.

ASOS

Ook Asos heeft haar webshop zo ingesteld dat je alle niet-duurzame stukken uit je overzicht kan filteren. Binnen de zoekfunctie Responsible kan je kiezen tussen Recycled versus Sustainable Materials. Het eerste staat voor kleren op basis van upcycling of gerecycleerd afval, de tweede categorie wijst op alternatieven materialen die op een ecovriendelijker manier tot stand kwamen dan hun klassieke tegenhangers –organisch katoen versus klassiek katoen bijvoorbeeld. Echt duurzaam maakt het Asos niet, dat zal ook nooit het geval zijn voor een shop van die omvang (én die fast fashion labels aan een razend tempo blijft verspreiden). Onderwerp daarom je gevonden items, of het merk erachter, nog eens aan een extra online zoektocht voor je er helemaal voor zwicht.

Daarnaast biedt Asos met Marketplace ook een interessant platform aan om vintage te scoren, wat dan weer helemaal duurzaam is. Twee manieren dus om via de beruchte webshop aan bewustere mode te raken. (Ontdek hier trouwens meer online vintage shops.)

(Psst: je hoeft eigenlijk ook niet per se te kopen om een nieuwe, duurzame garderobe aan te leggen; met dank aan deze webshops die zich specialiseerden in kledij huren.)