Duurzame mode: bij deze webshops kan je kleding huren

Gepubliceerd op 23 oktober 2019 door Lore Ginneberge
Duurzame mode: bij deze webshops kan je kleding huren

Je kast puilt uit, maar je hebt niets om aan te doen? Heel veel stuks worden nochtans nooit gedragen. Daarom is kleding huren een leuke en duurzame optie.

Iedereen is zich bewust van de groeiende afvalberg, maar wist je dat die voor een groot deel uit kleding bestaat? Toch blijven we massaal onze kasten vullen. Erger nog: vier op de tien Belgen draagt een vijfde van zijn kleding nooit. Veel kans dat ook jouw kledingkast volgestouwd zit met ongebruikte of amper gedragen spullen. Hiervoor bestaan al leuke oplossingen zoals swap parties waar je kleding kan ruilen met vriendinnen. Als je van afwisseling in je garderobe houdt, is kleding huren ook een optie. Een bekend voorbeeld is het Amerikaanse Rent The Runway. Deze site lijkt sterk op een doorsnee luxe webshop:  je vindt er honderden kledingstukken en accessoires die je met enkele kliks in huis haalt. Anders dan gewone webwinkels kan je de stuks niet kopen, maar lever je ze terug in.

Ook in onze contreien kan je nu terecht bij websites die kleding verhuren. En dat heeft heel wat voordelen. Niet alleen ben je ecologisch, want je hoeft geen oude kleding meer weg te gooien, je spaart ook plaats én geld uit, want een gigantische dressing wordt overbodig en je begaat geen prijzige miskopen meer. En het allerbelangrijkste: je krijgt een oneindige virtuele kledingkast ter beschikking. Ook voor formele gelegenheden is dit een uitstekende kans om een luxueuze outfit te dragen voor een fractie van de koopprijs.

Sommige sites werken via een abonnement, bij andere betaal je slechts per stuk of in een aantal gevallen kan je de items achteraf kopen. Je vindt dus altijd een formule die bij je past. Via onderstaande websites kan je kleding huren:

Closet in the Cloud

kledij_huren_webshops_closet_in_the_cloud_belgie_

Wat? Het Gentse Closet in the Cloud is er voor de speciale aangelegenheden in je leven. Je kan er design kleding huren voor trouwfeesten, seminaries, events en grote presentaties. Cédric Charlier, AF Vandevorst, Bash, Julia June, Alice + Olivia, Preen,...: de collectie stelt niet teleur!

Hoe? Doodeenvoudig: je maakt online een keuze en past eventueel het stuk in de fysieke winkel van Closet in the Cloud. Vervolgens neem je het mee en krijg je het toegestuurd. Huren is telkens voor vier dagen, langer kan op vraag, maar je moet er wel even contact voor opnemen met de winkel. Na het dragen stuur je het gratis terug aan de hand van het retourlabel dat je bij de levering hebt ontvangen. Wassen hoeft niet, daar zorgt het bedrijf zelf voor.

Hoeveel? Reken tussen €45 en €150, inclusief ophaling, levering en droogkuis.

Chic by Choice

chic_by_choice kleding huren

Wat? Feestelijke jurken en accessoires.

Hoe? Je betaalt per stuk plus een extra kost van € 14,50.

Hoeveel? Vanaf € 36.

Op zoek bent naar een jurk voor een chique gelegenheid? Voor je diep in de buidel tast, kan je ook eens op de site Chic by Choice kijken. Deze site biedt een ruime keuze aan luxemerken als Marchesa Notte, Valentino en Alice Temperly. Bovendien vind je ook bijpassende handtassen, zo kan je al een exemplaar van Diane von Furstenberg huren vanaf € 36. Je mag al je vondsten vier tot acht dagen houden en krijgt een tweede maat gratis bijgeleverd. En voor wie nu nog niet overtuigd is: je hoeft zelf niets te wassen of te strijken.

Filippa K

filippa_k kleding huren

Wat? De hele Filippa K collectie.

Hoe? Je huurt een kledingstuk voor vier dagen.

Hoeveel? 20 procent van de originele prijs.

Dit Zweedse label zet zich in voor duurzame mode. In 2015 startte het project 'Lease The Look', waarbij je een aantal stuks online kon huren in beperkte oplage. Voorlopig is dit project stopgezet, maar je kan de hele collectie wel nog huren via de Brusselse vestiging. Zo biedt Filippa K de mogelijkheid om hun stuks te dragen voor een korte duur en lage prijs.

DREXCODE

drexcode jurken kleding huren

Wat?  Designerjurken.

Hoe? Je betaalt per stuk voor vier tot acht dagen.

Hoeveel? Vanaf € 91.

Drexcode werd opgericht in Italië, dus je vindt veel merken uit la bella Italia, waaronder Alberta Feretti en Giambattista Valli. Fans van Jean-Paul-Gaultier en Moschino kunnen zich ook uitleven, want er is steeds genoeg keuze uit de nieuwste collecties. En ook hier krijg je een tweede exemplaar in een andere maat gratis en hoef je geen verzendkosten te betalen.

MUD Jeans

claire chino mud kleding huren

Wat? Jeans.

Hoe? Je huurt een jeans voor een jaar of tot hij afgedragen is.

Hoeveel? € 7,50/maand per stuk.

MUD is een Nederlands jeansmerk dat naast het verkopen van ecologische denim ook de huurservice 'Lease a Jeans' aanbiedt. Deze dienst is volledig gericht op duurzaamheid. Je leent een jeans tot hij volledig versleten is en dan wordt deze broek verwerkt tot een nieuw exemplaar. Er is ook de optie om een jeans te huren gedurende een jaar en dit voor maximum drie stuks per keer.

Girl Meets Dress

girl_meets dress kleding huren

Wat? Jurken voor elke gelegenheid.

Hoe? Je huurt per kledingstuk.

Hoeveel? vanaf €40.

Girl Meets Dress is de Britse variant van Drexcode. Handig aan deze website zijn de uitgebreide categorieën, zo kan je jurken zoeken voor specifieke gelegenheden als een 'christmas office party', ideaal voor themafeesten. Girl Meets Dress maakt het bovendien extra makkelijk om je favoriete sterren te kopiëren, want bij sommige jurken staan er foto's van celebs in diezelfde outfit. Naast huren kan je jouw favoriete stuks ook kopen.

Meer duurzame mode? België barst van de initiatieven, zoals de Empty Shop van Oxfam, of de originele en duurzame solden bij Graanmarkt 13. Ontdek ook deze vegan sneakerlabels,