KIJKTIP: de gezelligste kerstfilms en specials op Disney+

Geüpdatet op 23 november 2023 door Emma Wyers en ELLE België
KIJKTIP: de gezelligste kerstfilms en specials op Disney+ Unsplash

Dat Disneyland de happiest place on earth genoemd wordt, voorspelt natuurlijk alleen maar goeds voor de feestdagen op Disney+. Heb je het (kerst)aanbod op alle andere sites en zenders al uitgeput? Hier vind je de beste kijktips voor een knusse winter.

Op Disney+ kan je veel verschillende dingen vinden, van komische series tot documentaires en thrillers. Maar je kan er uiteraard ook terecht voor animatieklassiekers, familiefilms én kerstverhalen. Deze films en specials houden je warm tijdens de feestdagen.

Films

Home sweet home alone

We beginnen met de nieuwe release van dit seizoen: vanaf 12 november kan je deze Home Alone reboot zien op Disney+. De klassieke kerstfilm zit in een nieuw jasje, met Ellie Kemper (Bridesmaids, The Office, Unbreakable Kimmy Schmidt), Rob Delaney (Deadpool 2, Last Christmas) en Britse comédienne Aisling Bea. Het verhaal klinkt natuurlijk wat bekend in de oren: de ouders van Max trekken naar Japan tijdens de feestdagen, en laten hem per ongeluk achter. Wanneer een getrouwd koppel inbreekt op zoek naar een kostbaar erfstuk, moet de tienjarige jongen het fort verdedigen. Boordevol slapstick humor, ideaal om samen met de kleinsten in de familie te kijken.

Noelle

De familie Kringle brengt al jaren kerstmannen voort. Noelle (Anna Kendrick) voelt zich een beetje onzeker, omdat ze niet echt iets nuttig kan doen voor de feestdagen. Haar broer Nick daarentegen zal de rol van hun vader overnemen en de nieuwe Kerstman worden. Hij lijkt de druk echter niet goed de baas te kunnen, en Noelle raadt hem aan om er even tussenuit te knijpen. Maar wanneer hij niet terugkomt, moet zij hem terug zien te halen om kerst te redden.

The Nutcracker and the Four Realms

Clara zoekt een sleutel, die een doos ontgrendelt met een onschatbaar geschenk. Wanneer ze die eindelijk lijkt te bemachtigen met de hulp van haar peter (Morgan Freeman), verdwijnt de sleutel plots in een vreemde, mysterieuze parallelle wereld. Clara ontmoet er een soldaat, een bende muizen, de Sugar Plum Fairy (Keira Knightley) en spijtig genoeg ook Mother Ginger (Helen Mirren). Zij regeert over het Vierde Rijk in deze wereld, en heeft een oorlog ontketend waar Clara nu een einde aan moet maken. Deze film werd geïnspireerd op het oude kerstverhaal De Notenkraker en de Muizenkoning, en je hoort de muziek uit datzelfde ballet van Tsjaikovski voor een optimale kerstsfeer. Alleen al door de trailer te bekijken krijgen we zware Alice in Wonderland vibes.

Tim Burton’s The Nightmare before Christmas

Jack Skellington woont in Halloweentown. Daar jaagt hij iedereen de stuipen op het lijf als de Pumpkin King: de angstaanjagendste inwoner van de stad. Maar Jack raakt verveeld door het verschrikken, en wil ook eens iets anders doen. Op een avond stuit hij op Christmastown, en je kan je wel voorstellen hoe het er daar aan toe gaat... Jack raakt helemaal ondersteboven van deze nieuwe wereld, en wil kerst overnemen. Hij ontvoert de Kerstman om zijn plaats in te nemen. Maar of hij ook in zijn opzet slaagt, valt nog te zien. Deze stop-motion klassieker mixt de ietwat griezelige wereld van Tim Burton met een kerstverhaal, inclusief liedjes om mee te zingen.

The Muppets Christmas Carol

Rond dezelfde tijd als The Nightmare before Christmas kwam deze andere kerstklassieker uit. Charles Dickens schreef het oorspronkelijke verhaal over Ebenezer Scrooge, de chagrijnigste oude man in heel Engeland. De geesten van Christmas Past, Christmas Present en Christmas Yet to Come komen hem tijdens de feestdagen bezoeken en laten hem zien wat zijn boosaardige gedrag doet met de mensen rondom hem. Zal het tot hem doordringen, en gaat hij zijn leven omgooien nu het nog kan? In deze versie zorgen de Muppets uiteraard voor een komische noot. Moderner dan het originele verhaal, maar ook helemaal nostalgisch met de nineties poppen.

Miracle on 34th Street

Miracle on 34th Street zag dat we de voorgaande films klassiekers noemden, en zei 'hold my beer' (of glas glühwein). Aangezien deze film uitkwam in 1947, heeft Disney+ hiermee bijna een museumstuk bemachtigd. Een oude man, Kris Kringle, speelt een kerstman zoals zo veel mannen dat elk jaar doen in verschillende winkelcentra doorheen de VS. Maar hij beweert de échte Kerstman te zijn. Iedereen verklaart hem voor gek, maar moeten ze hem toch geloven? Voor wie een gat in zijn/haar/hun kerstcultuur wil dichten.

The Chronicles of Narnia: the Lion, the Witch and the Wardrobe

Deze sprookjesfilm vertelt het verhaal van de broers en zussen Pevensie, die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het landgoed van een oude professor worden geëvacueerd. Terwijl ze er verstoppertje spelen, ontdekken ze dat een kleerkast in een van de kamers de ingang vormt naar een land vol magie. Dat blijkt geen toeval te zijn, want uit een voorspelling blijkt dat de vier uitverkoren zijn om de eeuwige winter die over het land heerst te verbreken. In hun strijd tegen de Witte Heks worden ze bijgestaan door verschillende magische wezens, en komen ze zelfs de Kerstman tegen. Een betoverend verhaal waar klein én groot bij kunnen wegdromen met een beker warme chocolademelk. Met Anna Popplewell (Reign),  Tilda Swinton (Doctor Strange, The Grand Budapest Hotel), James McAvoy (X-men, Split, IT) en de stem van Liam Neeson (Star Wars, Taken).

Disney specials

Olaf’s frozen adventure

Nu dat Anna en Elsa elkaar weer gevonden hebben, vieren ze voor het eerst in jaren samen kerst. Maar dan komen ze tot de vaststelling dat ze helemaal geen eigen tradities hebben om de feestdagen te vieren. In deze Disney+ spin-off gaat Olaf (samen met Sven) dan ook op zoek naar kersttradities om samen met de zussen verder te zetten. 26 minuten pure ontspanning.

The Lego Star Wars holiday special

Deze special van 48 minuten heeft Lego én Star Wars, dus een op-en-top nerdy kortfilm. Rey trekt samen met BB-8 naar een mysterieuze Jedi-Tempel om zich te verdiepen in de Force terwijl haar vrienden zich voorbereiden op de feestdag Life Day. Zo begint ze echter nietsvermoedend aan een tocht doorheen verschillende Star Wars tijdperken, waar ze allerhande helden en slechteriken tegenkomt. Nu moet ze op tijd terug zien te raken om samen met haar vrienden Life Day te kunnen vieren (inclusief gastoptreden van baby Yoda).

Ice age: a mammoth Christmas

In deze Ice Age spin-off (23 minuten) verpest Sid Manny's kersttradities. Nu komt hij op de lijst van stoute dieren (van de Kerstman welteverstaan, niet van Sinterklaas)! Sid trekt vastberaden naar de Noordpool om zijn zaak te verdedigen en weer op de lijst met brave luiaards te komen.

Beauty and the Beast: the enchanted Christmas

Deze Belle en het Beest film duurt maar liefst 71 minuten, en valt dus niet onder de categorie 'kortfilms'. Maar het gaat uiteraard wel om een spin-off van een klassieke Disneyfilm, waardoor hij het lijstje van Disney+ specials mag afsluiten. Je mag hier binnenkijken in het kasteel, middenin de verhaallijn van de originele film. Het Beest regeert dus nog steeds, en verbiedt alles wat met kerst te maken heeft. Uiteraard wil Belle hier niets van weten, en probeert ze kerst terug te brengen naar het kasteel samen met ouwe getrouwe Lumière, Mrs. Potts en co. Slechterik Forte komt ook nog eens roet in het eten gooien, omdat hij Belle en het Beest koste wat het kost uit elkaar wil houden. We weten allemaal hoe dát verhaal eindigt, maar wegdromen bij dit kerstverhaal kan geen kwaad. Voor rasechte Disneyliefhebbers op zoek naar pure nostalgie.

LEES OOK: 

De nieuwe lading kerstfilms op Netflix om al in de feeststemming te komen

25 ideeën voor minimalistische, chique kerstversiering

40 superleuke kerstcadeautjes onder 10 euro