Bijzonder beroep: een werkdag als showdirecteur in Disneyland Paris

Geüpdatet op 14 december 2023 door Jessica Fine en Lore Ginneberge
Bijzonder beroep: een werkdag als showdirecteur in Disneyland Paris © Disneyland Paris

Ben je een volwassene met een kinderziel? Dan is Disneyland Parijs zonder twijfel de beste plek om met je familie of vrienden Halloween te vieren. De magische sfeer, de spectaculaire decoraties, de special effects en de shows voor jong en oud... Maar heb je enig idee wie verantwoordelijk is voor al deze pracht en praal?

Sommige banen zijn leuker dan andere, maar aan een creatieve job in Disneyland valt moeilijk te tippen. Tijdens ons laatste bezoek aan het park kregen we de kans om al onze vragen te stellen aan Arnaud, die een wel heel bijzondere job heeft: showdirecteur in Disneyland Parijs.

Wat houdt de job van directeur in Disneyland Parijs in?

"Ik zie mezelf als de dirigent van ons vermaak. Samen met mijn team bedenk, ontwerp en ensceneer ik de verschillende shows en ervaringen die de bezoekers het hele jaar door ontdekken."

Wat zijn de belangrijkste kwaliteiten die een regisseur moet bezitten?

"Creativiteit is de sleutel tot de job. Je moet jezelf steeds opnieuw uitvinden, vernieuwen en nieuwe manieren vinden om onze verhalen te vertellen. We worden geïnspireerd door onze personages, hun werelden, de seizoenen, en we stellen ons open voor de oneindige verbeelding die Disney ons biedt. Het doel is om bezoekers, jong of oud, te blijven verbazen en verrassen en hen een 360° ervaring te geven, als een dagdroom."

Disneyland Parijs
Disney

Wat zijn de grootste uitdagingen bij het organiseren van dergelijke evenementen?

"De grootste uitdaging zijn natuurlijk de weersomstandigheden. In de eerste plaats omdat wij aan openluchtvoorstellingen werken, wat betekent dat wij alles buiten en 's nachts repeteren en voorbereiden om de verrassing voor de bezoekers te bewaren. Alles moet klaar zijn voor de start van het seizoen, ook al hebben we te kampen met slecht weer en moeten we repetities afzeggen. En bovenal, of het nu zonnig of regenachtig is, 'the show must go on'. We proberen rekening te houden met verschillende scenario's, zodat we hoe dan ook dezelfde ervaring kunnen bieden. In onze business is er altijd een optie B, of zelfs een optie Z!"

Disneyland Parijs Halloween
Disney

Wat is je favoriete deel van je werk?

"Zonder twijfel de uitwisseling met de verschillende betrokken partijen, omdat we met veel teams werken. Bezoekers beseffen waarschijnlijk niet hoeveel mensen er bij een project betrokken zijn. Voor het Halloweenseizoen is het park volledig omgetoverd, van de attractiedecoraties tot de bloemen, elk detail telt. Iedereen samenbrengen rond dezelfde creatieve visie met respect voor de technische beperkingen en risico's is een echte organisatorische kopzorg, maar het is uiterst stimulerend en uitdagend omdat we uiteindelijk allemaal gedreven worden door dezelfde passie: de magie van Disney."

Disneyland Parijs Halloween
Disney

Hoe ver van tevoren begint u met de voorbereidingen voor zo'n gebeurtenis?

"Meestal beginnen we tien maanden van tevoren voor een seizoen van deze omvang. Dat betekent dat wij, zodra het seizoen voorbij is, al aan het seizoen van volgend jaar denken. Wij willen het publiek echt zoveel mogelijk verschillende ervaringen aanbieden en onszelf elk jaar heruitvinden."

Kun je ons enkele verrassingen voor dit seizoen vertellen?

"Sensatiezoekers komen aan hun trekken. Attracties zoals 'The Phantom Manor' of 'The Twilight Zone Tower of Terror' zijn onlangs opnieuw onder de loep genomen. Nieuwe verhalen, adembenemende special effects en zeer realistische settings voor een thrill ride."

Disneyland Parijs Halloween
Disney

Bezoekers zullen 'Frontierland' ontdekken zoals ze het nog nooit gezien hebben. Mexicaanse muziek, skeletten gekleed in het thema van 'El Día de Muertos', geanimeerde pompoenen en felgekleurde bloemenslingers, een echte onderdompeling in de wereld van Coco.

Disneyland Parijs Halloween
Disney

Daarnaast kan je je favoriete schurken ontmoeten voor een selfie op het podium van het Kasteeltheater van Doornroosje. Kapitein Haak, Jafar, Cruella en de Boze Koningin zullen er allemaal zijn om je een griezelig moment te bezorgen. Nog ongebruikelijker is dat Maleficent in het park aanwezig zal zijn in haar meest angstaanjagende gedaante, aangezien zij voor de gelegenheid zal worden getransformeerd in een vuurspuwende draak. Het belooft zeer indrukwekkend te worden! Tot slot zal ook het cateringaanbod in de lijn van het thema liggen: giftige appels, eng Mickey-koekje, heksenvingers en dubieuze cocktails.

De vraag van 1 miljoen: wie zijn je favoriete Disneyfiguren?

"Natuurlijk heb ik een speciale band met Mickey. Dagelijks met hem samenwerken is een bron van geluk en inspiratie. En wat Halloween betreft, zou ik zeggen Maleficent om haar extreem enge kant en Cruella from Hell om haar compleet gestoorde karakter."

Boek een Halloweenervaring in Disneyland Parijs

Ook dit jaar is het Halloween Festival in Disneyland Parijs in volle gang. Van 1 oktober tot 5 november kan je je in je beste kostuum hullen voor een onvergetelijke ervaring. En voor de waaghalzen onder ons: reserveer je tickets voor het Halloweenfeest op 31 oktober, een nachtelijke en meeslepende ervaring in het park met extra lange openingstijden.

Klik hier om het Halloweenfeest op 31 oktober te boeken.

Ga je naar Disneyland Parijs? Denk eraan om je reis te boeken met Eurostar, de reis duurt slechts 1u28 van Brussel-Zuid tot Marne-La-Vallée