7 glutenvrije producten die niet mogen ontbreken in je voorraadkast

Gepubliceerd op 30 september 2021 door Clothilde Van Brussel en Virginie Dupont
7 glutenvrije producten die niet mogen ontbreken in je voorraadkast © Unsplash (Monika Grabkowska)

Heb je last van intoleranties, overgevoeligheid of een glutenallergie? Of wil je gewoon minder glutenrijke producten eten? Hier vind je een lijst met zeven glutenvrije etenswaren die je makkelijk in je voeding verwerkt.

Catherine Bodson is gespecialiseerd in glutenvrije voeding. Ze bezorgde ons haar lijstje met glutenvrije basisproducten. Daar gaan we!

Quinoa

Quinoa werd door de Inca's 'moedergraan' genoemd. De plant behoort tot de familie van de bladgroenten (zoals spinazie) maar lijkt door zijn voedingswaarden meer op een graansoort. Quinoa is immers niet alleen erg licht verteerbaar, maar bevat ook veel plantaardige eiwitten. Het is dus een uitstekende vleesvervanger.

quinoa
© Unsplash (Dan Dennis)

Quinoa is makkelijk klaar te maken (zorg wel dat je de korrels vooraf goed spoelt) en past zowel bij hartige als bij zoete gerechten. Je kunt het perfect bereiden als vervanger voor "klassieke" koolhydraten.

Tip van de redactie: Quinoasalade met kip en yoghurtaioli van Loïc Van Impe

Boekweit

Boekweit is een neefje van rabarber en zurkel. Deze graansoort is bijzonder populair in Azië (van waar ze afkomstig is) en Oost-Europa. We eten de korrels op hun geheel, geroosterd of in stukjes. Bovendien wordt boekweitmeel vaak gebruikt bij de bereiding van pannenkoeken en brood. Meestal gebeurt dit in combinatie met een andere meelsoort (rijstmeel bijvoorbeeld).

sarrasin
© Unsplash (Lukasz Rawa)

Boekweit is vezelrijk en heeft een uitstekend eiwitgehalte.

Tip van de redactie: Een banaan-boekweitpannenkoek

Rijst

Rijst zit barstensvol vezels en vitamines en wordt al duizenden jaren in Azië gekweekt. Vandaag is het in de hele wereld een van de populairste graansoorten. Hoewel er ontelbaar vele variëteiten bestaan, kan rijst grofweg in drie categorieën worden opgedeeld: langkorrelig, middelkorrelig en kortkorrelig.

riz
© Unsplash (Maria Ionova)

Welke variëteit je ook kiest, ga steeds voor volkoren rijst in plaats van witte rijst. Volkoren rijst is immers veel beter verteerbaar en is rijk aan oplosbare vezels (dankzij de zemelen), eiwitten, vitamines, mineralen en vetten (de kiem).

Tip van de redactie: Rijstschotel met kip en hummus

Linzen

Linzen zijn de best verteerbare peulvruchten en worden al sinds de oertijd door de mens gegeten. In Europa zijn groene linzen het meest verspreid, maar er bestaan ook rode, blonde, bruine en koraallinzen.

lentilles sans gluten
© Unsplash (Monika Grabkowska)

Ze worden vaak verwerkt in een slaatje, soep of dhal (een Indisch gerecht op basis van peulvruchten). Er is ook linzenmeel, ideaal voor de bereiding van glutenvrije gerechten.

Tip van de redactie: Gegrilde avocado, belugalinzen en mangovinaigrette.

Kikkererwten

Kikkererwten zijn niet weg te denken uit de mediterrane keuken. Deze vezelrijke peulvrucht is een uitstekende bron van plantaardige eiwitten. Het is een van de basisingrediënten voor hummus en falafels.

pois chiches
© Unsplash (Deryn Macey)

Je eet kikkererwten met curry of in een slaatje, verwerkt ze in soep of gebruikt ze als basis voor een veggieburger.

Tip van de redactie: Healthy brownies met dadels en kikkererwten.

Aardappelen

Aardappels zijn afkomstig uit de Andes. Daar werden ze al in de zestiende eeuw door de Inca's gekweekt. Sinds ze door de conquistadores Europa zijn binnengebracht, zijn ze niet meer uit ons bord weg te denken. Hoewel ze wat smaakloos mogen lijken als je ze stoomt, zijn er tientallen manieren om aardappels klaar te maken: in puree, slaatjes, gratin, in de oven of gebakken...

pomme de terre sans gluten
© Unsplash (Monika Grabkowska)

Wil je aardappels iets meer smaak geven? Voeg er dan kruiden aan toe.

Tip van de redactie: Aardappelsalade met fijne kruiden, bonen, hardgekookte eitjes en Gruyère AOP Classic

Zoete aardappels

Zoals zijn naam het al aangeeft, heeft de zoete aardappel een subtiel zoet smaak. Maar hij heeft nog vele andere kwaliteiten. Hij bevat niet alleen weinig calorieën, maar is ook rijk aan antioxidanten, vitamine A en mineralen. Van het voorgerecht tot het dessert, in een slaatje, als hartig-zoete frietjes... De zoete aardappel komt overal tot zijn recht.

patate douce sans gluten
© Unsplash (Rajesh Kavasseri)

Tip van de redactie: Pommes soufflées van zoete aardappel met zure room en saliezout

LEES OOK:

Pierre Marcolini lanceert Kumo, een licht en glutenvrij gebakje

6 heerlijke veganistische barbecue recepten

Interview: Steffi Vertriest over gezonde eetgewoontes