INTERVIEW: Wat hangt er in de kast van Loredana Falone?

Geüpdatet op 12 oktober 2020 door ELLE Partner
INTERVIEW: Wat hangt er in de kast van Loredana Falone?ELLE x Philips

Benieuwd naar de favoriete kledij van modeontwerpster Loredana Falone? Wij ook! We vroegen de oprichtster van fairtrade modelabel Wearable stories honderduit over everything fashion.

Wat zijn je ultieme lievelingsstukken die je nooit zou kunnen weggooien?

Ik heb twee slip dresses die ik elke zomer opnieuw eindeloos vaak draag. Mijn mama heeft ze zelf gemaakt uit superzachte zijde die ik meebracht uit Bali. Ik draag ze het liefst met een hakje tijdens een avondje uit, maar ik kan ze ook perfect met een laarsje combineren. Ik kijk er nu al naar uit om ze door te geven aan mijn dochter.

Draag je je kledij meerdere dagen na elkaar of kies je iedere dag voor een volledig nieuwe outfit?

Ik draag mijn kledij graag enkele dagen na elkaar, zeker als ik me goed voel in de outfit. Soms voeg ik een accessoire toe of verander ik mijn schoenen, zodat ik toch het gevoel krijg een nieuwe look te creëren. ’s Ochtends fris ik mijn bovenstuks even op met een kledingstomer. Ik gebruik de Steam&Go Plus van Philips. Hiermee kan je gemakkelijk en snel kreuken verwijderen. Je kleren zien er de volgende keer dat je ze draagt weer netjes uit. Bovendien verwijdert de hete stoom geurtjes en doodt 99,9% van de bacteriën. Minder vaak wassen bespaart tijd en geld, én je kledij gaat ook langer mee.

Welke tips heb je voor het kiezen van unieke kledingstukken?

Ik vind kleren sowieso erg leuk, maar ik vind ze nóg leuker als ik weet dat de mensen die ze maakten er ook blij van worden. Als ontwerpster van het fairtrade modelabel Wearable stories ben ik daar dan ook consequent mee bezig. De productie van onze kleding vindt plaats in kleine ateliers in Europa, waar er nooit meer dan 40 vrouwen werken. Dit doen ze in goede omstandigheden en voor een eerlijk loon, waarden die we erg hoog in het vaandel dragen. Ik kies ook altijd voor tijdloze items. Er hangen kledingstukken in mijn kast die ik tien jaar geleden kocht maar die nog steeds draagbaar zijn. Verder verkies ik ook kwaliteit boven kwantiteit. Je hebt veel meer plezier aan een kledingstuk dat er zelfs na lang dragen nog altijd goed uitziet, dan een item dat al na enkele draagbeurten zijn glans is verloren.

Waarom is een kledingstomer voor jou een onmisbare tool?

Ik kan mijn kleren meermaals dragen en tussendoor gemakkelijk en snel stomen zodat ze altijd netjes en stijlvol uitzien. Als ik tijd heb doe ik dit de avond vooraf, maar de stomer is zo handig in gebruik dat ik het ook ’s ochtends snel kan doen voor ik naar mijn showroom vertrek. De Philips Steam&Go Plus kledingstomer heeft een lang snoer en warmt ook snel op, waardoor de klus in een handomdraai is geklaard. Ook op reis is de stomer essentieel. Sommige kledingstukken zien er nu eenmaal veel beter uit als ze even gestoomd worden. Wij zijn net terug van een weekje Frankrijk en de kledij die ik niet heb gedragen, heb ik ook snel even gestoomd. Zo kan ik ze perfect terug in de kast hangen, in plaats van alles opnieuw te moeten strijken.

Wat zijn je favoriete stoffen en materialen?

Zijde is één van mijn lievelingsstoffen, het geeft elke outfit onmiddellijk een luxueus gevoel. Bij Wearable stories zijn we erg bewust bezig met zachte stoffen die aangenaam aanvoelen op de huid. De Philips Steam&Go Plus kledingstomer is hierbij een ideale tool. Je kan er gemakkelijk kreuken mee verwijderen, zonder risico op brandplekken. Bovendien gaat kledij langer mee door ze tussen twee wasbeurten door met stoom te reinigen én de kwaliteit blijft intact. Dit doe ik zeker bij al mijn knits. Ze worden nauwelijks gewassen omdat ik er toch altijd iets onder draag. Even opfrissen met de kledingstomer en klaar is kees!

Wat zijn je favoriete items voor het komende modeseizoen?

Het Heather kleedje uit de Fall/Winter collectie van Wearable Stories, een wijd uitlopende maxi-dress gemaakt uit zacht tencel. Ik draag ‘m al eventjes en het is echt een zalige jurk. Laat de herfst maar komen!

Waarvoor gebruik je de Philips Steam&Go Plus kledingstomer nog behalve voor kleding?

Wij zijn nog niet zo lang geleden verhuisd en ook toen kwam de stomer erg goed van pas. Ik heb onze gordijnen volledig gestoomd - er zaten door de verhuizing heel wat kreuken en stof in - aangezien het niet evident is om ze te strijken. Ook onze zetels en kussens heb ik gestoomd, voor een frisser gevoel. Aangezien het 99% bacteriedodend is, gebruik ik de stomer ook vaak om de knuffelbeertjes van mijn dochtertje Giulia te reinigen.

Waarom vind je het belangrijk om te kiezen voor Belgische mode?

Ik vind het nu, door de wereldwijde Covid-crisis, belangrijker dan ooit om voor Belgische mode te kiezen. Deze crisis heeft een enorme impact gehad op de modesector, zowel economisch als emotioneel. Door merken van eigen bodem te kopen steun je de lokale economie en creatievelingen van eigen bodem, zoals mezelf. België staat hoog aangeschreven in de modewereld en daar mogen we best fier op zijn. Laat ons daarom vaker Belgische mode kopen en dragen, zodat onze eigen identiteit er nog meer door weerspiegeld wordt. Bovendien zijn we erg veelzijdig: er zijn tal van opties voor iedere stijl en iedere vrouw.

Wat vind je van het initiatief van 'De Week van de Belgische mode'?

Ik vind het een erg leuk initiatief. Wij doen er zelf ook altijd aan mee en merken ook effectief de impact ervan. Deze week heeft als doel om Belgische merken in de kijker te zetten en hun naamsbekendheid te vergroten. Het creëert bovendien een bewustzijn bij de consument dat Belgische merken mooi én  betaalbaar zijn. Want soms lijkt het alsof dat niet altijd even duidelijk is. Daarom is het enorm belangrijk deze voordelen te benoemen en "De Week van de Belgische mode" doet dit op de juiste manier!

De nieuwe Steam&Go Plus van Philips is verkrijgbaar via de Philips webshop; aan de adviesprijs van 79,99 euro.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Philips.
Philips.be

Lees ook:
Chloé lanceert een nieuwe versie van haar bestselling parfum
Deco: zo voeg je een vleugje millennial pink toe aan je interieur
Dé modetrend van deze herfst: stijlvol seventies