Staycation: dit charmante dorpje wordt de Provence van België genoemd

Geüpdatet op 20 april 2022 door Marie Pauwels en ELLE België
Staycation: dit charmante dorpje wordt de Provence van België genoemdInstagram: @jalan2liburan

Wijngaarden, lavendelplanten, krekels, gele huisjes, zonnig, droog weer,... Je waant je in de Provence, maar we hebben het hier over het Belgische Torgny. De perfecte plaats voor een staycation, dus. En als de rustgevende natuur en wijngaarden niet volstaan, dan is het wel sterrenrestaurant La Grappe d'Or dat je naar dit idyllische dorpje lokt.

Ligging

Torgny is het meest zuidelijk gelegen dorp van ons land en ligt op een steenworp van Frankrijk, op exact 201 kilometer van het Brusselse Beursplein. Dankzij haar klimaat en de duidelijk voelbare Franse invloeden in de bouwstijl, wordt het terecht de Provence van België genoemd. De 350 inwoners voelen zich dan ook eerder Frans dan Belgisch. Torgny ligt in de Gaumestreek aan de kant van de vallei van de rivier Chiers (die de grens vormt met Frankrijk) en achter het Ardense plateau. Dankzij die gunstige ligging, heeft het een compleet ander klimaat dan de rest van België: een microklimaat met veel zon en weinig regen. Daardoor is het een ideale plaats om wijn te verbouwen, een voordeel waar men gretig gebruik van maakt.

Slapen en eten

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door La Grappe d'Or (@la_grappe_d_or_torgny) op

Hoewel het dorpje niet zo groot is, zijn er voldoende slaapmogelijkheden: charmante vakantiehuisjes (het authentieke Le cottage de Torgny ademt de provençaalse charme) en chambres d'hôtes (in L'Escofiette overnacht je in een oud klooster) en één hotel, dat ook een sterrenrestaurant is. In La Grappe d'Or kan je overnachten met uitzicht op de vallei vanop je terras of heerlijk gastronomisch dineren in een intieme setting (met een beperkte capaciteit van 12 personen). Verder telt Torgny één brasserie, La Romanette, en voor een bakker of beenhouwer zal je tot het volgende dorpje moeten rijden... De perfecte locatie om één te worden met de natuur dus.

Doen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tine Van den Broeck (@van_thepants) op

Het Mediterraanse klimaat van dit stadje is uitstekend voor wijnbouw, in Torgny zijn bijgevolg drie verschillende wijngaarden die je op afspraak kan bezoeken. In wijngaard Poirier du Loup krijg je een rondleiding in de wijnkelders met uitleg over de persing, gevolgd door drie proeverijen van verschillende druivensoorten. De Gaumestreek leent zich dankzij de prachtige, uitgestrekte natuur ook perfect tot lange wandelingen en fietstochten om helemaal tot rust te komen. Op de website zijn verschillende uitgestippelde routes die je kan volgen.

Je kan er ook de laatste bewoonde kluizenaarskapel van heel ons land bezoeken, die prachtig gelegen is boven op een berg. Verder is het grensstadje ook omringd door heel wat mooie dorpjes met historische bezienswaardigheden: (onder andere) het Franse Montmédy en Marville liggen op zo'n 10 kilometer, stopplaats van de Compostellaroute Avioth op 17 kilometer en het Belgische Orval met zijn abdij op 25 kilometer. Winkeltjes zijn er niet in Torgny, maar er is jaarlijks een artisanale beurs (in de derde week van juli) die een honderdtal ambachtslieden en kunstenaars uit de streek samenbrengt. Shopliefhebbers zullen hun hart dus niet kunnen ophalen in het stadje zelf, maar, geen vrees, het McArthurGlen Outletcenter in Luxemburg ligt al op zo'n 34 kilometer.

Torgny is een echte verborgen parel, een exotischer gevoel zo dicht bij huis zal je nergens vinden - volgens ons de perfecte plaats voor een last minute staycation in eigen land (K3 nam er niet voor niets hun laatste videoclip op). Swipe en je zal zien wat we bedoelen.

Lees ook:
10 originele air b&b's voor een idyllisch uitje in België
Staycation: daarom is Keulen de perfecte plek voor een citytrip
Staycation: een ontspannen yogaweekend in Amsterdam