Waarom is retinol het ster-ingrediënt van zoveel anti-agingproducten?

Geüpdatet op 21 april 2022 door Malvine Sevrin en Virginie Dupont
Waarom is retinol het ster-ingrediënt van zoveel anti-agingproducten?

Retinol is een verjongingselixir barstensvol antioxidanten en neemt een centrale plaats in in anti-agingcosmetica. Wat doet het? Waar vind je het? Hier vertellen we je alles over dit superingrediënt, een echte must voor je schoonheidsroutine.

Samen met hyaluronzuur is retinol een van de populairste actieve anti-agingelementen geworden. Maar waar heeft het die reputatie van wonderingrediënt aan te danken?

Retinol, wat is dat eigenlijk?

Retinol behoort tot de familie van de retinoïden, afgeleiden van vitamine A. Retinoïden komen voor in diverse vormen: retinylesters, retinol, retinal, retinoïnezuur, ...

We mogen retinol niet met retinoïnezuur verwarren. Dat laatste (bijvoorbeeld Roaccutane) is enkel verkrijgbaar op voorschrift van een dermatoloog en wordt gebruikt bij de behandeling van zware acne. Retinol daarentegen is een minder agressieve vorm die geschikt is voor cosmetisch gebruik en zonder voorschrift verkrijgbaar is.

Waar dient retinol voor?

Retinol wordt beschouwd als een wondermiddel tegen veroudering. Het is bijzonder aangewezen om rimpels en kraaienpootjes, acne en pigmentvlekken weg te werken. Het stimuleert de productie van collageen en zorgt voor celvernieuwing, wat de structuur van de huid gladder maakt, bruine vlekjes corrigeert, rimpels verzacht en acne tegengaat. Het lijkt haast te mooi om waar te zijn. Of niet?

Met zijn superkrachten kan retinol:

  • de synthese bevorderen van het collageen dat natuurlijk in de huid aanwezig is: de huid wordt dus steviger.
  • de vrije radicalen bestrijden die door de uv-stralen worden opgewekt en verantwoordelijk zijn voor de vroegtijdige fotoveroudering van de huid: het vlakt kraaienpootjes en rimpels af.
  • de productie regelen van melanine, het huidpigment dat bruine vlekken veroorzaakt: de bruine ouderdomsvlekken vervagen.
  • inwerken op onvolmaaktheden: het maakt een ruwe huidstructuur gladder en bezorgt je een zacht velletje.

Hoe kun je retinol in je anti-aging beauty routine opnemen?

Wat is de keerzijde van de medaille? Retinol heeft een aantal neveneffecten, zoals droge huid, rode vlekken, gevoeligheid voor de zon of irritatie. Hoewel maar tijdelijk, kunnen die nevenwerkingen best vervelend zijn.

Daarom doen we dus beroep op de crèmes met retinol. Dankzij hun uiterst hydraterende en voedende samenstelling bezorgen die de huid immers de weldadige invloed van retinol, zonder dat je er enige last van hebt.

Crème of serum met retinol voeg je het beste 's avonds aan je schoonheidsritueel toe. Aangezien retinol lichtgevoeligheid in de hand werkt, is het immers beter om het 's avonds aan te brengen en 's ochtends een zonnebescherming met een brede werking op te doen. Bepaalde cosmeticaproducten op basis van retinol kunnen echter ook 's ochtends worden gebruikt, maar vergeet niet om er altijd een zonnebescherming met hoge SPF (minstens 30) boven aan te brengen. We raden ook aan om rekening te houden met een aanpassingsperiode: breng je product met retinol de eerste maand eenmaal per week aan, zodat je huid tijd heeft om eraan te wennen. Daarna kun je het gebruik geleidelijk aan opdrijven.

Opgelet: het is ten stelligste afgeraden om retinoïdes te gebruiken tijdens de zwangerschap en zolang je borstvoeding geeft.

Retinol: deze anti-agingproducten kunnen wij niet weerstaan

Retinol clearing oil, Dermalogica

huile retinol dermalogica
Retinol cleansing oil, Dermalogica

Kopen

Wat is het? Verzachtende nachtolie met retinol en salicylzuur.

Voor wie? Volwassenen die last hebben van acne of tekenen vertonen van een vroegtijdig verouderende huid.

Waarvoor dient het? Het helpt om zichtbare tekenen van vroegtijdige veroudering te verminderen en huiduitslag tegen te gaan. Tegelijk laat het de huid stralen.

Hoe? Breng 's avonds na het reinigen van je huid zes tot tien druppels op je gezicht aan. Vermijd hierbij de oogcontouren.

Hydraterende en verstevigende retinolcrème, Typology

crème hydratante rétinol
Crème hydratante raffermissante rétinol, Typologie

Kopen

Wat is het? Een hydraterende crème verrijkt met opspannende actieve elementen om het opkomen van rimpels tegen te gaan en de huid veerkrachtiger te maken.

Voor wie? Voor de rijpe huid. Afgeraden voor de gevoelige en reactieve huid.

Waarvoor dient het? Het bestrijdt de ouderdomstekenen en maakt de huid soepeler en steviger.

Hoe? Breng 's ochtends en 's avonds op een gereinigd en droog gezicht aan, na je gebruikelijke serum. Masseer delicaat met cirkelvormige bewegingen.

Retinol 0.2% in Squalane, The Ordinary.

solution rétinol the ordinary
Retinol 0.2% in Squalane, The Ordinary.

Kopen

Wat is het? Een anti-agingoplossing met 0,2% retinol om ouderdomstekenen tegen te gaan.

Voor wie? De formule is verrijkt met squalaan, een beschermend en herstellend actief element. Het is geschikt voor alle huidtypes.

Waarvoor dient het? Het verzacht zichtbaar de onregelmatigheden van de textuur en de tekenen van veroudering van de huid (rimpels, fotoveroudering).

Hoe? Breng 's avonds na je gebruikelijke serum op het gezicht aan.

LEES OOK

Cosmeceutica: alles wat je moet weten over deze anti-aging producten

Beauty: hoe vermijd en bestrijd je bruine vlekken?