Beauty: hoe vermijd en bestrijd je bruine vlekken?

Geüpdatet op 21 april 2022 door ELLE Partner
Beauty: hoe vermijd en bestrijd je bruine vlekken?

Op je voorhoofd, wangen, handen, halslijn... Misschien heb je aan het begin van de zomer ook al enkele bruine vlekjes gespot. De meeste verdwijnen eens de warme zomermaanden voorbij zijn, hoewel sommige ook niet meer weggaan. Om te vermijden dat ze je fataal worden, start je best zo snel mogelijk met enkele goede gewoontes en behandelingen.

Ouderdomsvlekken, zwangerschapsmasker, levervlekken: er bestaan heel wat namen voor lentigo solaris, ook wel lentigo senilis genoemd. Bijna alle vrouwen tussen 20 en 60 krijgen ermee te maken. En toch zijn sommigen er even bang voor als voor een platte smartphone tijdens het wachten. Wil je je jeugdigheid (of toch die aan de buitenkant) en de schoonheid van je huid behouden? Dan moet je eerst en vooral begrijpen waar deze kleine eigenaardigheden op je huid vandaan komen. Zo kan je je huid beter verzorgen en zijn die vlekjes niet meer dan een (goedaardige) herinnering aan je vakantie.

1/
De oorzaken

ellecaudalie

Lentigo, al dan niet veroorzaakt door de zon, kent verschillende oorzaken. Het is te wijten aan een overproductie van pigment die vooral plaatsvindt in zones waar je last had van acné, of waar je kleine littekens hebt in je gezicht. De vlekken worden ook veroorzaakt door hormonale schommelingen (denk aan zwangerschap of menopauze), ouderdom of door vaak te zonnebaden. Je vindt lentigo vooral op plaatsen die veel zon vangen zoals je voorhoofd, jukbeenderen, kin, schouders en halslijn, of je handen.

2/

Preventie: de basisregels

ellecaudalie

Wat betreft blootstelling aan de zon is er slecht nieuws: die vermijd of beperk je best. Anders zal je mooie huid geplaagd worden door bruine verkleuringen. De zonnestralen stimuleren dan ook de melanine onder onze epidermis (de bovenste laag van onze huid), waardoor die na langdurige blootstelling gaat verkleuren. Hetzelfde gebeurt in je gezicht op plaatsen waar je littekens hebt (al dan niet veroorzaakt door acné). De beste bescherming is dan ook simpel: bescherm je tegen de zon, zoek de schaduw op of trek een t-shirt aan tussen 12u en 16u, en breng zonnecrème aan op je gezicht.

Hetzelfde advies geldt voor het voorkomen van het zwangerschapsmasker (ook wel melasma genoemd) dat veroorzaakt wordt door hormonale schommelingen: bescherm jezelf tegen de zon door zonnecrème aan te brengen terwijl je lichaam zich uitzet om een mooie baby te maken. Maar ook daarna blijft het belangrijk om jezelf te beschermen! Je kan nog steeds last hebben van melasma als je borstvoeding geeft en het kan elke zomer terugkomen gedurende verschillende jaren! Het moeilijkst te vermijden (en bestrijden) is de lentigo senilis, die vaak simpelweg komt met de leeftijd. Zodra je 40 kaarsjes uitblaast, kan je je er (stilaan) aan verwachten. Vanaf dan is het doel vooral om je huid goed te verzorgen zodat de vlekken verminderen en er geen nieuwe vlekken ontstaan.

3/

Hoe valt het te verhelpen en te behandelen?

Welk type lentigo je ook hebt, het merk Caudalie schiet je ter hulp met VINOPERFECT, een assortiment huidverzorgingsproducten. Sommige producten daarvan hebben in de beauty wereld een echte cultstatus. Denk maar aan het VINOPERFECT SERUM ANTI-VLEKKEN. Dit superserum breng je ‘s ochtends en ‘s avonds aan – miljoenen andere vrouwen gingen je al voor trouwens – en het corrigeert vlekken, vermindert hun kleur en laat je huid stralen. Het geheime ingrediënt? De Viniferine, extracten uit wijnstokken die gepatenteerd werden door Caudalie. Deze molecule corrigeert alle vlekken, wat hun oorzaak ook is: zon, acné, hormonen, ... en dat ongeacht je huidtype, huidskleur en leeftijd. De formule bestaat voor 98% uit natuurlijke ingrediënten, bevat geen parabenen en is oil free.

Dit serum is maar liefst 62 keer effectiever dan vitamine C* (dat fotosensibiliserend is) als het gaat om vlekken tegengaan. En dat terwijl het ook nog eens de gevoeligste huidtypes beschermt. Het Anti-vlekken serum belet je trouwens niet om mooi te bruinen deze zomer. Integendeel, het zal je helpen om langer bruin te zien én zorgt voor een gelijkmatige teint door de melanineproductie te reguleren.

* In-vitrotest op de remmende werking van Viniferine op tyrosinase.

4/

Voor een stralende teint, de hele zomer lang

ellecaudalie

Zin om je huid een sublieme glans te geven? Bescherm ze dan met het VINOPERFECT SERUM ANTI-VLEKKEN! Een mooie plus: je krijgt er van Caudalie nu een Anti-rimpel Zonnecrème voor het gelaat (SPF50) van 25 ml bij, de hele zomer lang! Die vormt de perfecte match met het Vinoperfect Serum. Hier met die mooi gebruinde, vlekkeloze teint!

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Caudalie.
www.caudalie.com