Deze make-up is veilig tijdens je zwangerschap

Geüpdatet op 21 april 2022 door ELLE België
Deze make-up is veilig tijdens je zwangerschap

Hoera, een baby op komst. Aanstaande moeders hebben vast al ondervonden dat niet alleen je lichaamsbouw, maar ook je huid volledig transformeert tijdens een zwangerschap.

Sommige vrouwen krijgen de befaamde pregnancy glow, maar helaas kunnen er ook vervelende kwaaltjes optreden, zoals acne of een grauwe huid. Geen nood: make-up is perfect veilig, zolang je voor de juiste merken en producten kiest.

Toxische stoffen

toxische_stoffen_makeup zwangerschap make-up

Het is algemeen bekend dat heel wat make-up toxische stoffen bevat. Deze zijn voor niemand gezond, maar worden extra gevaarlijk tijdens een zwangerschap. De chemicaliën kunnen invloed hebben op je hormonen en in extreme gevallen zelfs voor een vroeggeboorte zorgen. Deze stoffen vormen dus een eerste indicator dat je productjes beter links laat liggen. Let op ingrediënten als parabenen, formaldehyde, propyleen glycol en retinoïde. Deze laatste stof is vrij gevaarlijk, maar zit vooral in behandelingen tegen acne. Ook chemische kleurstoffen en parfums zijn best te vermijden.

Nagellak en haarverf

nagellak_haarverf_veilig zwangerschap make-up

Over nagellak is er geen officieel verdict, maar meestal wordt aangeraden om nagellak enkel aan te brengen in goed verluchte ruimtes. De lakjes bevatten chemicaliën, die trouwens ook in gelnagels aanwezig zijn, maar het risico is pas groot wanneer je elke dag met nagellak wordt geconfronteerd, aldus de gezondheidscoördinator van de zwangerschapsafdeling in Utah. Voor haarverf geldt hetzelfde: vermijden hoeft niet, maar let er wel op dat je kamer verlucht is.

Minerale make-up

zwangerschap make-up mineraal

Wil je helemaal zeker zijn, opteer dan voor producten met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, zoals minerale make-up. De mineralen dringen niet door in de huid en bevatten van nature zinkoxide, dat een kalmerende werking heeft. Bovendien geeft dit stofje ook zonnebescherming, een must tijdens je zwangerschap. Bijkomend voordeel is dat minerale make-up je een golden glow geeft, goed voor toekomstige mama's die extra willen stralen.

Wil je ook tips voor sporten tijdens je zwangerschap? Je lees het hier. Ontdek ook de beste beautyadressen van Gent.

(Stagiaire Lore Ginneberge)