Waarom u minerale make-up moet overwegen

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Laure Vandendaele
Waarom u minerale make-up moet overwegen

Wat is minerale make-up precies en waarom zou je moet ook jij deze natuurlijke producten eens proberen? ELLE vroeg het aan Hannah Hatcher, global educator bij mineraal make-upmerk jane iredale.

Hannah Hatcher
Hannah Hatcher

Voor Hannah Hatcher twaalf jaar geleden bij jane iredale aan de slag ging, werkte ze in New York als hoofdmake-upartist bij Sephora. Ze had er make-up van de grootste merken ter beschikking maar als het op foundations aankomt, zweert de Amerikaanse bij de producten van jane iredale. ‘Ik gebruik hun producten al sinds mijn vijftiende, dat is intussen al meer dan twintig jaar.’ Fast forward naar 2016, waar een tiental journalisten onder het toeziende oog van Hatcher volop met de nieuwe Fashion Forward-collectie van jane iredale aan het experimenteren zijn. Nadat we de ‘perfect pout’ onder de knie hebben en ook de wenkbrauwen ‘on fleek’ zijn, spreken we Hatcher over haar favoriete merk.

Minerale make-up, wat is dat nu eigenlijk?
Minerale make-up is - zoals je wel kan raken – natuurlijke make-up op basis van mineralen. Die chemische verbindingen komen al vaste stof, zoals steen, in de natuur voor en zijn gevormd door geologische processen. Onze make-up bevat vijf verschillende types mineralen: ijzeroxide zorgt voor de kleurpigmenten, mica zorgt voor de glans, zinkoxide en titanium dioxide beschermen te huid tegen de zon. Boornitride is mijn favoriete mineraal want zeer reflecterend.  In tegenstelling tot synthetische stoffen worden mineralen door de huid herkend waardoor ze die niet gaan irriteren en poriën niet verstoppen. Minerale make-up zorgt voor voldoende dekking en bevat veel pigmenten.

Dus voor jou geen andere merken meer?
Ik draag al jane iredale sinds ik 15 jaar oud ben, dat is intussen al twintig jaar. Heel af en toe kan ik niet aan de verleiding weerstaan om een gekke kleur oogschaduw van een ander merk te proberen maar als het om foundation en lippenstiften gaat, zweer ik bij mijn gebruikelijke producten.

Voor wie is minerale make-up geschikt?
Iedereen kan minerale make-up dragen maar voor wie huidproblemen heeft, is het dé oplossing. Veel vrouwen die last hebben van acne, verstoppen hun huid onder een laag make-up. Synthetische make-up kan de huid irriteren en poriën verstoppen waardoor het probleem uiteindelijk alleen maar erger wordt. Daardoor gaan ze enkel meer smeren en belanden ze in een vicieuze cirkel. Onze foundations, ook die in poedervorm, hebben een uitstekende dekking. Zinkoxide en titanium dioxide zijn niet alleen een natuurlijke zonnebescherming maar hebben ook een kalmerende werking op de huid. De make-up voelt goed op de huid, zelfs als je last van acne, psoriasis of rosacea hebt. Mineralen zijn rijker qua pigmenten dan synthetische producten waardoor ze perfect geschikt zijn om vitiligo, wijnvlekken of hyperpigmentatie te bedekken.

Hoe blijft een PurePressed powder foundation op je gezicht zitten?
We werken met de ‘power of three.’ Eerst smeer je de primer om de huid te egaliseren. Daarna volgt een poeder die zich aan de primer kan hechten en zo langer houdt. Maar het geheim voor een perfect egale huid zijn onze hydratatie sprays. In tegenstelling tot onze poeders bevatten deze geen mineralen. Het werk dus als een magneet: positief en negatief trekken elkaar aan. De spray houdt de mineralen op zijn plaats.

Hoe kies je een oogschaduwkleur die het beste bij je ogen past?
Het overgrote deel van de vrouwen houdt vast aan ‘aardetinten’. Ze hebben tientallen gelijkaardige kleuren oogschaduw van allemaal verschillende merken. Ik raad steeds aan om tenminste één nieuwe kleur uit te proberen. Heb je blauwe ogen en draag je steeds bruine oogschaduw dan kan je eens met een perzikachtige tint experimenteren. Die mengt mooi met je gebruikelijke bruine oogschaduw maar laat de kleur van je ogen beter uitkomen. Vrouwen met bruine ogen kunnen hetzelfde doen met aubergine tinten. Of paars! Al krijgen de meeste een hartinfarct als ik dat voorstel. Ik heb het natuurlijk niet over fel janre ’70 paars maar eerder over een toegankelijk aubergine. Al kan je eigenlijk alle kleuren dragen die je wil. Feit is dat kleuren die tegenover elkaar op het kleurenwiel staan, elkaar versterken maar nog belangrijker is dat je jezelf de vraag stelt: waar voel ik me mooi in?

Welk product uit de nieuwe collectie moeten we echt proberen?
De retractable brow pencils. Als ik maar vijf minuten heb om iemand op te maken, egaliseer ik eerst de huid maar daarna neem ik zeker tijd voor de wenkbrauwen. Een mooie wenkbrauw lift het gezicht en opent de ogen. Deze potloden zijn heel erg makkelijk om mee te werken omdat ze dun en daardoor heel precies zijn. Daarnaast ben ik ook grote fan van Lemongrass Hydration Spray.