FOODTRIP: Onze favoriete adresjes in Knokke-Heist

Gepubliceerd op 13 juli 2020 door ELLE Partner
FOODTRIP: Onze favoriete adresjes in Knokke-HeistELLE Eten x Toerisme Knokke-Heist

Het elegante Knokke-Heist is de favoriete badplaats van de beau monde uit binnen- en buitenland. Ook op vlak van gastronomie surft de kuststad mee op topniveau. Wij selecteerden enkele trendy adresjes!

In de twintigste eeuw kende Knokke-Heist een ongeziene transformatie: van een eenvoudig polderdorpje naar dé ‘place m’as-tu vu’ van de Belgische kust waar het leven draait om ‘zien en gezien worden’. Trendsetters kunnen hier het hele jaar door non-stop shoppen, de winkels zijn er immers ook open op zon- en feestdagen. Het aanbod is enorm: van bijzondere interieurwinkels en hippe boetiekjes tot de chique flagshipstores van grote modehuizen. Tussen het winkelen door pauzeer je even in de vele trendy koffiebarretjes of trek je een paar uur uit om één van de verfijnde lunchadresjes in de binnenstad uit te proberen.

Natuur- en watersportliefhebbers komen in Knokke-Heist aan hun trekken in natuurreservaat Zwin Natuur Park of in watersportclub Lakeside Paradise waar je kan waterskiën, surfen en zeilen. En natuurlijk is er ook het twaalf kilometer lange strand, opgedeeld in vier zones. In het rustige Heist tref je vooral families, in ’t Zoute kan je de champagnekurken van de jetset dan weer regelmatig horen knallen. Een obligatoir ijsje op de dijk kan tijdens zo’n dagje buitenpret niet ontbreken, net als een aperitief in één van de vele beachbars. De dag afsluiten in Knokke-Heist doe je in één van de driehonderd restaurants. De keuze is enorm: van kleurrijke streetfood tot een klassieke gastronomische maaltijd. Wist je dat Michelin binnen een straal van 25 kilometer maar liefst achttien sterren uitdeelde!? Voor de zomer van 2020 verhoogt Knokke-Heist bovendien de capaciteit van de terrassen. Zo is er plaats genoeg voor iedereen om op een veilige manier te dineren.

Heimwee naar een zomer vol food festivals? Vergeet dan zeker niet om vóór 30 september de Tasting Tour uit te proberen. 40 chefs laten je in hun restaurant de gerechten proeven die ze voor het geannuleerde culinair festival Mise en Plage hadden bedacht. Zo degusteer je de hele zomer lang innovatieve gerechten.

Onze topadressen:

GLACIER DE LA POSTE

Glacier De La Poste ijsje
Glacier De La Poste

De eerste halte in Knokke-Heist voor veel toeristen, tweedeverblijvers en zelfs voor de koninklijke familie? Een ijsje op de dijk! Bij Glacier de la Poste kan je sinds 1968 kiezen uit honderd smaken artisanaal ijs. Of je nu een bolletje vanille, cookie dough of elixir d’anvers neemt, bij Glacier de la Poste begint de vakantie!

Zeedijk-Albertstrand 448, 8300 Knokke-Heist. 050 60 80 41

PURA VIDA 

Pura Vida cocktail
Pura Vida

De cocktails die Sophie en Frederik serveren in deze hippe, Costaricaanse strandbar zijn van topniveau, of het nu een twist op een klassieker (denk: mojito met ginger ale en een geheim ingrediënt) of een eigen creatie is. De infusies, siropen en bitters brouwt Frederik die het vak leerde bij The Pharmacy dan ook zelf. Proeven doe je in de lounge met je voeten in het zand, vanop je ligbed met zicht op zee, of thuis. De cocktails van Pura Vida kan je deze zomer immers ook meenemen en in je eigen kot afwerken. DIY Pura Vida!

Zin om een Pura Vida cocktail te maken at home? Vind het recept van de Lazy Red Cheeks cocktail hier.

Strand ter hoogte van het Rubensplein, 8300 Knokke-Heist. 0499 64 99 37. puravidaknokke.be

BARTHOLOMEUS

Bartholomeus maaltijd
Bartholomeus

Na 25 jaar aan het roer van tweesterrenrestaurant Bartholomeus, doet chef Bart Desmidt vanaf nu helemaal zijn zin in Nouv Bartholomeus. In deze open keuken met zicht op zee ontvangt de sterrenkok van woensdag tot zaterdag maximum zeventien gasten voor een vast zesgangenmenu. Met dit conceptrestaurant keert Desmidt terug naar de essentie van het koken: pure en verse kwaliteitsproducten, in een bereiding zonder franjes. Laat je leiden door Bartholomeus in deze vloeiende setting in Noordzee grijs en beleef gegarandeerd een relaxte culinaire topervaring!

 

Zeedijk 267, 8301 Heist. 050 51 75 76. restaurantbartholomeus.be

ENSÔ

Enso kamer
Ensô

Met zwaar gekalkte muren en zwarte plafonds creëerde eigenaar en architect Tim De Taeye een Japanse sfeer in de acht kamers van dit boetiekhotel. Zijn vrouw Tine Vanparijs deed de afwerking en bracht kleur, warmte en Parijse grandeur naar binnen. Het patchwork van marmer in de hal, de zwarte lambriseringen boven de bedden en de combinatie van donkergroen fluweel en roze maken van EnsÒ een plek voor rustzoekers met oog voor schoonheid. Benieuwd? Ook niet hotelgasten kunnen hier terecht voor een gezond ontbijt, lichte lunch of aperitief.

 

Elisabetlaan 185, 8300 Knokke-Heist. 050 73 38 37. ensohotel.be

BOO RAAN

In de open keuken van dit authentieke Thaise restaurant bereidt Dokkoon Kapueak à la minute overheerlijke pad thai, papaya salade of rode curry. De uit Thailand geïmporteerde kruiden en chilipepers geven de kleurrijke gerechten een pittige en pure smaak! Aan foodsharing doe je hier in een eigentijds design interieur met bamboe accenten. Powerwoman Dokkoon ging de bamboestokken trouwens zelf kappen in de jungle van Laos. Niet te verwonderen dat Boo Raan in 2018 door Gault & Millau werd verkozen tot ‘Aziaat van het jaar’.

 

Edward Verheyestraat 17, 8300 Knokke-Heist. 0476 30 30 48. booraan.be

THE PHARMACY

The Pharmacy
The Pharmacy

Aan de buitenkant van deze Knokse villa doet niets vermoeden dat hier een ‘speakeasy’ cocktailbar huist. Dankzij mond aan mondreclame is het tegenwoordig aanschuiven voor de innovatieve drankjes die Noa Van Ongevalle mixt in haar laboratorium. Geïnspireerd door de cocktail scene in Londen en Singapore, is geen idee voor haar te gek: van shiitakes distilleren, over infusies met wasabi, tot een valse boekenwand die uitgeeft op een wel heel intiem vertrek. Met goede jazz op de achtergrond ontsnap je in dit twenties decor even aan de buitenwereld.

 

Elizabethlaan 178, 8300 Knokke-Heist. 0468 20 54 59. thepharmacy.bar

CAILLOU

Caillou maaltijd
Caillou

Gastronomisch eten in een warme, eigentijdse setting en een tof team dat de klassieke conventies durft te doorbreken. Dat is Caillou. In het jonge broertje van Sel Gris serveert chefkok Sander Van de Walle klassieke gerechten op een hedendaagse manier: puur en zonder zware sauzen. In menu Handen en Smaken doet Sander helemaal zijn zin. Zo knipoogt hij in zijn ‘Banksy in Marrakech’ chocoladedessert zowel naar de kunstenaar als naar zijn reizen door Marokko. Een zintuiglijke topervaring die zich doorzet in het interieur, waar natuurlijke en zachte materialen zorgen voor rust!

 

Knokkestraat 282-284, 8300 Knokke-Heist. 050 66 91 77. restaurantcaillou.be

BONJOUR

Op citytrip kan je Fanny D’Hooghe en haar echtgenoot Marc Wauters steevast vinden in hippe koffiebars. Drie jaar geleden waagden ze zelf de sprong. In Bonjour start je de dag met een klein ontbijt en lekkere koffie. Op het lunchmenu zijn de Caesar Salad en de tomatensoep dan weer erg in trek bij de vaste klanten. Tussendoor kan je in het lichtrijke interieur terecht voor een huisbereide iced tea of om even te snuisteren tussen de leuke postkaartjes, juwelen en andere hebbedingetjes die Fanny verkoopt.

 

Zoutelaan 47, 8300 Knokke-Heist. 050 66 60 56. bonjourknokke.be

MOEDER BABELUTTE CAFÉ

Sinds 2019 heeft snoepwinkel Moeder Babelutte, gekend van de beroemde Heistse boterbabbelaars, haar eigen café in Parijse bistrostijl. In een smaakvol blauw wit decor serveert de familie Roelens niet alleen gebak met babelutte smaak, maar ook klassieke ontbijt- en lunchgerechten zoals een pistolet met handgepelde grijze garnalen. De toonbank, met een zorgvuldig geselecteerd assortiment snoep en chocolade, heeft dan weer een magische aantrekkingskracht op zoetekauwen.

 

Graaf d’Ursellaan 6, 8301 Heist. 050 51 32 13. moederbabelutte.be/cafe

MARIE-ROSE BAKERY

In deze urban bakery pimp je de eerste maaltijd van de dag meteen met een gepocheerd eitje of een avocadosalade. Voor de lunch zijn de internationaal geïnspireerde sandwiches van homemade bread allesbehalve ‘average’. Bij de koffie achteraf is het dan weer moeilijk om te weerstaan aan een gebakje, zeker als je weet dat zaakvoerder Ruben Smallegange in het verleden de patisserie verzorgde bij Sergio Herman. Afsluiten doen ze bij Marie-Rose met het aperitief. Op het terras of aan het grote open raam, met wat lekkere bites op een mooi bordje en je waant je meteen in New York of Parijs!

 

Dumortierlaan 131, 8300 Knokke-Heist. 050 66 62 64. marie-rosebakerycafe.be

ROOTS

Pauzeren van het shoppen op de Lippenslaan doe je bij ontbijt-, lunch- en aperobar Roots. Voor de trendy gerechten op de kaart haalden Elke Deygers en Matthias Tondeur inspiratie uit hun vele reizen. Tegelijk keren ze met Roots terug naar hun ‘roots’. Elke woonde vroeger immers boven de zaak. In de industriële setting of op het terras serveert het koppel ‘s ochtends Instagrammable wentelteefjes of een bagel met een matcha latte. Voor de lunch is het naanbrood met pulled chicken een echte topper. En daar moet je zeker de huisgemaakte limonade bij proeven!

 

Lippenslaan 278, 8300 Knokke-Heist. 050 70 86 08. rootsknokke.be

CREMERIE FRANCOIS

Crémerie François
Crémerie François

Als kleine jongen leerde Gunther Geerinck het lekkere ijs van François het oudste ijssalon van België kennen in Sint-Niklaas. Tegenwoordig brengt hij de zoete zonde van François naar Knokke-Heist. In de open keuken van zijn ijssalon draait hij het ambachtelijke en gepasteuriseerde ijs vers af, maakt hij ijscoupes, pannenkoeken en wafels en serveert hij verrassende wijnen en champagnes. In de fluwelen designzeteltjes van het salon proefden wij een Boule François. Een warme Boule de Berlin met binnenin een bolletje vanille. Een heerlijke combinatie!

 

Dumortierlaan 113, 8300 Knokke-Heist. 050 65 87 78. cremeriefrancoisknokke.be

BLANCO

Blanco interieur
Blanco

Tijdens een reis naar Mexico kreeg chef David Cantré de smaak van de pure Mexicaanse keuken stevig te pakken. In Blanco matcht hij de typische ingrediënten uit Centraal-Amerika met mediterrane flavours. Geen aïoli maar guacaïoli! Minstens even adembenemend als de kleurrijke en verfijnde gerechten is het organisch uitgelijnde interieur, een samenwerking tussen Davids echtgenote Céline en architect Anthony Boelaert. Met de vele tropische planten, Mexicaans geïnspireerde kunst en een eyecatcher van macramé dineer je hier in de sfeer van de high-end restaurants in Tulum.

 

Vind het recept van Blanco's Mexicaanse specialiteit hier.

 

Keith Haringplein 7, 8300 Knokke-Heist. 050 68 40 60. blanco-knokke.be

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Toerisme Knokke-Heist.
www.myknokke-heist.be