Out with a bang: zo zag de allerlaatste modeshow van Jean-Paul Gaultier eruit

Gepubliceerd op 23 januari 2020 door Lore Ginneberge
Out with a bang: zo zag de allerlaatste modeshow van Jean-Paul Gaultier eruit

50 jaar, zo lang zette ontwerper Jean-Paul Gaultier de modewereld elk seizoen weer op z'n kop. En dit trucje deed hij nog een laatste keer over op zijn afscheidsdefilé tijdens Haute Couture Fashion Week.

Visionair

Geen officieel statement, maar een ludiek filmpje kondigde het einde van Gaultiers carrière als ontwerper aan. De show en drama stopt de man immers liever in zijn collecties. Sinds zijn begindagen als ontwerper was Gaultier de grote rebel, denk maar aan de (i)conische punt-bh van Madonna of de rokken die hij zelf standaard droeg. En hoewel het vandaag gangbaar is om genderfluïde modeshows te presenteren, was er 50 jaar geleden maar één iemand die dat aandurfde. Zeggen dat Jean-Paul Gaultier een visionair is, is een understatement.

jean-pual gautlier laatste show
Madonna in Jean-Paul Gaultier (1990) - Getty Images

Afscheid nemen in stijl

Na een halve eeuw mode is het sprookje uit, al belooft de ontwerper in zijn afscheidsvideo dat het nog niet helemaal gedaan is met Gaultier Paris. Wat de toekomst zal brengen voor het Franse modehuis is nog niet duidelijk. Wel wist hij te vertellen dat zijn laatste show één groot feest ging worden, en die belofte kon hij volledig waarmaken. Het Theatre du Chatelet zat afgeladen vol met oude bekenden. Pierre Cardin (Gaultiers eerste leermeester), Nicolas Ghesquière (ooit z'n assistent, nu aan het roer van Louis Vuitton), Dries Van Noten en vele andere ontwerpers kwamen afscheid nemen naast het gebruikelijke modevolk. Insiders beweren zelfs Martin Margiela te hebben gespot, Gaultiers eerste assistent die nooit in het openbaar verschijnt.

Ook op de catwalk passeerden vele bekende gezichten, zowel van de nieuwe generatie (de Hadids, Karlie Kloss..) als de oude garde. Gaultier liet mannen, vrouwen en alles daartussenin met alle vormen en maten opdraven in een gigantische collectie van een tweehonderdtal (!) silhouetten. Wars van trends, regels of een verhaallijn werd het een gigantische best-off show die 5 decennia Jean-Paul Gaultier weerspiegelt.

Jean Paul Gaultier wordt letterlijk op handen gedragen - Getty Images
Jean Paul Gaultier wordt letterlijk op handen gedragen - Getty Images

Jean-Paul Gaultiers laatste defilé

Het is onmogelijk om de hoeveelheid aan looks te beschrijven, kijk daarom vooral zelf naar een greep uit Gaultiers allerlaatste Haute Couture-collectie.