Een zero-waste lunch voor je kids: zo doe je dat

Geüpdatet op 16 januari 2020 door Laura Lurquin en Isabelle
Een zero-waste lunch voor je kids: zo doe je dat(c) Liewood

Jonge moeders weten het als geen ander: het is extra moeilijk om ecologisch bewuste keuzes te maken als het op kleine kinderen aankomt. Moeilijk, maar niet onmogelijk! Vandaag focussen we op de middaglunch: gedaan met zilverpapier voor de boterhammetjes, mini plastic flesjes en apart verpakte koekjes. Met deze zes handige tools wordt de picnic van je kindje niet alleen zero-waste, maar meteen ook home-made en lekker gezond:

DRINKBUS

Ondertussen gelukkig helemaal ingeburgerd als zero-waste alternatief voor plastic flessen. Herbruikbare, aanvulbare drinkbussen zijn bovendien een goed idee om je kind te stimuleren zijn of haar dagelijkse portie water te drinken tijdens lange schooldagen. Ze komen in alle vormen en maten, kies voor één zonder BPA, met een antimors sluiting en met een handvat om het gemakkelijk te kunnen vastmaken aan boekentas of rugzakje.

BROODDOOS

De goede oude brooddoos is helemaal terug: ideaal om zelf bereide gerechten en koekjes in kwijt te kunnen, als alternatief op voorverpakte maaltijden. Vooral dozen met verschillende compartimenten zijn hier handig voor. Kids zijn bovendien dol op hun kleurrijke, gepersonaliseerde lunch box, twijfel niet om ze te betrekken bij het bereidingsproces! Ook belangrijk: een stevig elastiekje rond het ding, kwestie van bumpy rides van en naar de eetzaal te overleven…

BAMBOE BESTEK

Voorziet de school zelf geen bestek? Steek je eigen mes en vork in de lunch box en moedig je kindje aan om die ook heelhuids terug thuis te brengen. Omdat je liever geen metalen variant meegeeft, kan je beroep doen op zero-waste bamboe exemplaren: herbruikbaar, gezond en duurzaam. Bamboe is van nature bacteriedodend en behoeft bij de verwerking geen extra (en schadelijke) elementen als BPA, PVC en ftalaten.

HERBRUIKBARE FOLIE

Zilverpapier en cellofaan hebben te lang de scepter gezwaaid, ze ruimen in 2020 plaats voor herbruikbare folie op basis van bijenwas. Serieus? Jazeker: de folie werd gemaakt door katoen in bijenwas te doen weken. Het resultaat beschermt voedingswaren tegen vochtigheid en luncht zonder het te verstikken -net als aluminium folie. Bovendien plooit het zich naar elke vorm, ook handig dus voor gesneden fruit of om boterhammetjes mee in te pakken.

THERMOS

Vooral tijdens koude winterdagen is het leuk om mini’s op pad te sturen met warme chocomelk of thee. Een zero-waste mug in roestvrij staal laat toe om dranken tot zes uur lang op temperatuur (zowel warm als koud) te bewaren. Wij zwichtten alvast voor het lichtroze design exemplaar van Liewood:

PICNIC TAS

Halt aan plastic zakjes! Om al dat lekkers te vervoeren, bestaan er tegenwoordig prachtige thermische tassen in gerecycleerde materiaal:

Hou je van de duurzame aanpak? Ga bij je eerstvolgende uitstap in Brussel dan zeker eens deze baby café's binnen! (Psst: meer zero-waste babyspullen en ecologisch speelgoed vind je hier.)