ecologisch speelgoed: 15 prachtige cadeau’s voor de feesten

Geüpdatet op 10 december 2019 door Laura Lurquin en Isabelle
ecologisch speelgoed: 15 prachtige cadeau’s voor de feesten

Vergeet de geitenwollen sok, hier is de geitenwollen lappenpop! …  Grapje.

Of toch niet helemaal: steeds meer bewuste ouders gaan op zoek naar ecologisch speelgoed voor hun kroost. Het is niet alleen beter voor de planeet, maar ook veiliger  dat dit, net als in modeland, niet (langer) gepaard gaat met geitenwollen toestanden bewijzen deze design pareltjes:

Theesetje in gekleurd bioplastiek -Dantoy

Het Scandinavische Dantoy beroert al 55 jaar de fantasie en creativiteit van kinderen over de hele wereld met haar originele speelgoed. Buiten- en binnenspelen, zomerse en winterse spelen, alleen of in groep te ontdekken: er is voor elk wat wils. Dat niet alleen kinderharten, maar ook de planeet op nummer één staan, blijkt uit het feit dat een groeiend aantal producten het Nordic Swan ecolabel dragen, zoals het servies in bioplastiek.

ecologisch_speelgoed

 • Prijs: €23
 • Samenstelling: recycleerbaar bioplastiek, voor 90% uit suikerriet gemaakt, geen pesticiden, gerecycleerd karton.
 • Aan te vullen met het servies uit bioplastiek.

Balansbord Wobbel

Al spelend het evenwicht en de coördinatie van je kind verbeteren? Dat kan met het balansbord van Wobbel. Het Nederlandse label maakt deze design borden in gecertifieerd hout en je kan er een kurken of vilten onderzijde aan toevoegen om vloer (en kind) te beschermen en geluiden te dempen. Extra leuk aan dit hebbeding, naast het feit dat het lekker design is en zo in je interieur opgaat, is dat je kind er ook een autobrug, huisje, zetel,… van kan maken.

ecologisch_speelgoed_bioplastic_FSC_hout_wee_gallery_dantoy_wobbel_

(Psst: het favoriete cadeau voor heel wat ouders aangezien je hier als volwassene ook een gezonde workout bodybalance mee kan uitvoeren.)

 • Prijs: €106
 • Samenstelling: beukenhout, lak op waterbasis.

Bijtspeeltje - Oli & Carol

Oli & Carol is het label van twee Spaanse zusjes die geloven in de toekomst van latex speelgoed om hun zacht, waterdichte, stevige en decoratieve eigenschappen. Leuk detail: de zussen zijn amper 15 en 20 jaar oud! Hun duurzame en biologisch afbreekbare speeltjes zijn handgemaakt in Europa en bestaan voor 100% uit natuurlijk Braziliaans rubber. Bovendien werden gekleurd ze met eetbare kleurstoffen, kwestie van de veiligheid van je kindje te garanderen.

ecologisch_speelgoed_bioplastic_FSC_hout_wee_gallery_dantoy_wobbel_

 • Prijs: €17
 • Samenstelling: handgeschilderd met natuurlijke kleurstoffen, geen chemische stoffen.

Missy knuffel - Liewood

Liewood is al jaren dé referentie wat ecologisch speelgoed betreft en maakte van pastelkleurtje haar handelsmerk. Het Deense label werd in 2015 door Anne Marie Lie Nielsen en Anja Skov uit de grond geschopt met het voornemen enkel duurzame, natuurlijke materialen te gebruiken in haar producten. Van het beddengoed tot de speeltjes en accessoires: de huisfilosofie blijft overal bewaard. Onze favoriet: de knuffeldiertjes uit biologisch katoen.

ecologisch_speelgoed_bioplastic_FSC_hout_wee_gallery_dantoy_wobbel_

 • Prijs : 27€
 • Samenstelling: 100% biologisch katoen
 • Aan te vullen met de Lars blokken in natuurlijk hout.

Houten speelgoed Konjes Slojd

Je begint te snappen dat Scandinavië een streepje voor heeft wat ecologisch speelgoed betreft… Konges Slojd, het label van de Deense Emiie Jonge Breindal, vervaardigt haar baby accessoires uitsluitend uit biologische, GOTS-gecertificeerde materialen en produceert enkel in fabrieken die aan een serieuze ethische screening werden onderworpen. Wij vallen als een blok voor de doos met houten vruchten om de behendigheid van de allerkleinsten te ontwikkelen.

ecologisch_speelgoed_bioplastic_FSC_hout_wee_gallery_dantoy_wobbel_

 • Prijs: €37
 • Samenstelling: 100% FSC hout

Houten paardje Paulette & Sacha

We smelten voor dit relatief jonge Franse label dat van ecodesign haar handelsmerk maakt en functionele, mooie en duurzame speeltjes en accessoires haar handelsmerk maakt. Het speelgoed in massief hout is made in France met de belofte generaties lang te zullen meegaan.

ecologisch_speelgoed_bioplastic_FSC_hout_wee_gallery_dantoy_wobbel_

 • Prijs: €14
 • Samenstelling: FSC beukenhout
 • Aan te vullen met de te beschrijven houten kubussen.

Memory spel Kid’s Concept

Opnieuw een Scandinavisch label, dat educatieve spelen voor kinderen van 0 tot 14 jaar maakt. Het design, eenvoudig en vaak in pasteltinten, zit goed en de insteek is uniseks. Speelgoed waarmee je het hele gezin tegelijk gelukkig kan maken dus en dat door de jaren heen kan worden doorgegeven.

ecologisch_speelgoed_bioplastic_FSC_hout_wee_gallery_dantoy_wobbel_

 • Prijs: €19
 • Samenstelling: FSC multiplex
 • Aan te vullen met het Ludo spel.

Kartonnen huis Koko Cardboards

Herinner je je nog hoe leuk je het vroeger zelf vond om met een kartonnen doos te spelen? Het Poolse Koko Cardboards trekt de nostalgische en ecologische kaart met haar assortiment artisanale poppenhuizen om zelf in elkaar te steken. Een groot stuk van het materiaal is gerecycleerd en werd ter plekke in Polen in elkaar gestoken.

ecologisch_speelgoed_bioplastic_FSC_hout_wee_gallery_dantoy_wobbel_

 • Prijs: €49
 • Samenstelling: karton
 • Aan te vullen met het roze, eveneens kartonnen stoeltje.

Bio boetseerklei Ailefo

Nog zo’n klassieker: de uren die je kon doorbrengen met een bol boetseerklei in de handen… Jammer genoeg is het goedje vaak verschrikkelijk chemisch en allesbehalve kind- en milieuvriendelijk. Het Deense (daar gaan we weer) Ailefo ontwikkelde in 2016 een soort klei die wel rekening houdt met de planeet en de kwetsbaarheid van een kind. Hoe de aanlokkelijke pastelkleurtjes werden bekomen? Op basis van natuurlijke kleurstoffen zoals algen, paddenstoelen, rode vruchten,… Geen (al te grote) paniek dus moest je peuter het per ongeluk inslikken!

ecologisch_speelgoed_bioplastic_FSC_hout_wee_gallery_dantoy_wobbel_

 • Prijs: €19
 • Samenstelling: bloem, water, zout, plantaardige oliën, natuurlijke kleurstoffen.
 • Aan te vullen met houten gereedschap.

Houten stapelregenboog Grimm’s

Het familiebedrijfje Grimm’s is pionier op het vlak van ecologisch speelgoed en werkt al sinds 1978 met duurzaam geteeld hout en natuurlijke kleurstoffen. Generaties milieubewuste ouders en kinderen gingen je alvast voor en prijzen de langdurige, kwalitatieve eigenschappen van de speeltjes.

ecologisch_speelgoed_bioplastic_FSC_hout_wee_gallery_dantoy_wobbel_

 • Prijs: €68
 • Samenstelling: lindehout en natuurlijke kleurstof op waterbasis

Loopfiets - Wishbone

Onmisbaar in de speelgoedcollectie van elk kind: een loopfietsje om coördinatie, behendigheid en kracht te ontwikkelen. De producten van Wishbone evolueren mee met je kindje (van driewieler naar loopfiets naar een hogere versie) en je kan met één aankoop dus jarenlang verder. Bovendien bestaan ze 100% uit gerecycleerd plastiek.

ecologisch_speelgoed_bioplastic_FSC_hout_wee_gallery_dantoy_wobbel_

 • Prijs: €221
 • Samenstelling: Gerecycleerd plastiek, rubberen banden conform de EN71 en CE normen.
 • Aan te vullen met een panda bel.

Houten flipperkast - Plan Toys

ecologisch_speelgoed_bioplastic_FSC_hout_wee_gallery_dantoy_wobbel_

Hiermee kan je alleen maar scoren bij je kids. Plan Toys vervaardigt producten op basis van gerecycleerde rubberbomen die geen latex meer produceren en dus voor de brandstapel bestemd zouden zijn. Het label staat ook bekend om haar grenzeloze fantasie en speelt in op de wildste dromen van je kind, van houten fruit voor borelingen tot een rasechte flipperkast voor kleuters, en dat aan redelijke prijzen.

 • Prijs: €100
 • Samenstelling: Gerecycleerd rubberhout.
 • Aan te vullen met de mini kicker.

Bowlingset - Numéro 74

Nog een interessante nieuwkomer: achter het Spaanse Numéro 74 gaan twee nichtjes schuil die handwerk willen herwaarderen. Ze laten hun speelgoed in een sociaal atelier in Thailand fabriceren en creëren op die manier eerlijke werkgelegenheid voor vrouwen ter plekke, mét respect voor eeuwenoude tradities en vakmanschap. Het werkt grotendeels met biologisch katoen, al kruipt er hier en daar ook polyester in de collecties kleurrijke tipi’s, beddengoed en kussens.

ecologisch_speelgoed_bioplastic_FSC_hout_wee_gallery_dantoy_wobbel_

 • Prijs: €50
 • Samenstelling: Biologisch katoen en vulling uit polyester.
 • Aan te vullen met de bal in biokatoen.

Moestuin - Encore

Encore! is het perfecte speelgoed om je kind spelenderwijs ecologische waarden aan te leren. Henriette, Fernand en Augustine vormen een familie konijntjes die energie halen uit een windmolen op hun huis en hun eigen groenten kweken in een moestuintje… You get the picture! De speeltjes bestaan uit duurzaam geteeld hout en werden met de hand gemaakt binnen Europa.

ecologisch_speelgoed_bioplastic_FSC_hout_wee_gallery_dantoy_wobbel_

 • Prijs: €40
 • Samenstelling: duurzaam hout en lijm, lak en verf op waterbasis.

Kartonnen stapelblokken - Wee Gallery

Daar is dat karton weer. Wee Gallery is het project van een Engels-Indisch koppel, een leerkracht en een grafisch designer, dat aan de hand van origineel speelgoed de creativiteit van de allerkleinsten wil aanzwengelen. Een klein label met een grote visie, die zich vertaalt naar leuke zwart/witte stapelblokken, badboekjes en knuffels.

ecologisch_speelgoed_bioplastic_FSC_hout_wee_gallery_dantoy_wobbel_

 • Prijs: €23
 • Samenstelling: FSC karton en biologische inkt.

In het bezit van een vrolijke peuter of twee? Trek erop uit en ontdek deze leuke baby cafés!

Je hebt bij deze ecologisch speelgoed in huis gehaald, maar wil je meer duurzame spullen? Ontdek hier de mooiste ecologische babylabels.