Waarom Meghan en Harry afstand doen van de Royal Family

Gepubliceerd op 9 januari 2020 door Lore Ginneberge
Waarom Meghan en Harry afstand doen van de Royal FamilyGetty Images

Gisteren dropten Meghan en Harry een bommetje - en dat via Instagram. Het koppel neemt (eindelijk) een stap terug van het royale leven.

Hoewel het koningshuis zelf meestal communiceert via officiële brieven of twitter, zijn Meghan en Harry erg actief op Instagram onder hun Duchess en Duke of Sussex-account. Het is ook daar dat ze gisteren het schokkende nieuws deelden: de Sussexen nemen afstand van hun positie als 'senior members' van de koninklijke familie. Maar wat betekent dit? En van waar komt die beslissing? Een kleine tijdlijn:

Mei 2018

Harry en Meghan stappen in het huwelijksbootje en worden officieel 'Duke en Duchess of Sussex'. Roddels over Harry en de Queen die ruziën over de tiara van Meghan en de afwezigheid van Meghan's vader houden de Britse pers bezig, maar het is vooral de prachtige ceremonie die ieders aandacht trekt.

meghan harry trouw

Oktober 2018

De Sussexen kondigen Meghan's zwangerschap aan. Deze heuglijke periode wordt alweer verziekt door de Britse pers, want Meghan zou teveel pronken met haar groeiende buik.

Maart 2019 

Meghan en Harry beslissen om te verhuizen. Ze doen afstand van Kensington Palace - en dus ook van William en Kate - en nemen hun intrek in Frogmore Cottage. Dit voedt alweer geruchten van interne ruzies en raakt het Britse volk blijkbaar diep in hun royale hart, de verbouwingen zouden naar verluidt immers 2,4 miljoen Britse pond hebben gekost.

Mei 2019 

Baby Archie ziet het levenslicht. Iedereen is gelukkig, op enkele conservatievelingen na, want het koppel beslist om in een ander ziekenhuis te bevallen en hun eerstgeboren zoon geen koninklijke titel te geven.

meghan harry baby archie

Juni 2019

Meghan en Harry doen afstand van de liefdadigheidsinstelling van de Cambridges (William en Kate) en starten hun eigen foundation op, Sussex Royal. De impact hiervan is miniem, maar er waren vast weer misnoegde Britse burgers.

September 2019

De Duke en Duchess vertrekken met Archie op Afrika-tournee. Tijdens hun reis wordt een intieme documentaire gemaakt, waarin een gebroken Harry en gekwetste Meghan openlijk spreken over de moeilijkheden met de Britse tabloids. Meghan dropt er de inmiddels beroemde quote "Ik had nooit gedacht dat het makkelijk zou zijn, maar tenminste wel eerlijk."

archie meghan harry afrika

Oktober 2019

De situatie tussen Meghan en Harry versus de Britten gaat nog verder bergaf. Harry publiceert een hartverscheurende brief waarin hij nogmaals het leed van zijn familie aanhaalt. Aanleiding is de officiële aanklacht van de Sussexen tegen Britse tabloids die een persoonlijke brief van Meghan aan haar vader publiceren.

November 2019

Het koppel kondigt aan apart kerst te vieren, nochtans een belangrijke traditie in de koninklijke familie. Meghan, Harry en Archie nemen in plaats daarvan intrek in een huis in Canada, waar ze zes weken blijven. De geruchten dat Harry en z'n broer William grote ruzie hebben nemen toe, en worden bevestigd door een goede vriend van het huis.

meghan harry

Januari 2020

Na een kerstvakantie - waarschijnlijk vol nadenken - beslissen Meghan en Harry om afstand te doen van hun titel als 'senior members' van de Royal Family. Ze zijn ongewoon expliciet in hun statement, en geven zelfs toe dat er heel wat 'interne discussies' aan voorafgingen. Verder vermeldt het koppel ook financieel afhankelijk te willen worden en deels naar Canada te verhuizen. Wat dit precies inhoudt, en hoe het de Sussexen zal vergaan zal de tijd moeten uitwijzen. Dit is namelijk een nooit eerder gebeurde move in de koninklijke familie, al komt die gezien de hele historie niet als een verrassing. Een reactie van de Queen kon dan ook niet lang uitblijven, maar de teneur is onverwachts afstandelijk. In een officieel statement zegt ze dat "de gesprekken met de hertog en hertogin van Sussex nog in een vroeg stadium zijn" en dat "deze gecompliceerde kwestie die tijd kost."

Hoewel de Britse pers intussen druk bezig is Meghan aan de schandpaal te nagelen, regent het op Twitter en Instagram gelukkig positieve reacties. De grootste wens van het publiek? Dat Meghan opnieuw aan het bloggen, of zelfs acteren gaat. Een spin-off van Suits? Of een rol als zichzelf in The Crown? Dat is pas voer voor een goed verhaal.