Celeb-dieet: alles wat je moet weten over periodiek vasten

Geüpdatet op 7 november 2019 door Maxine Detaellenaere
Celeb-dieet: alles wat je moet weten over periodiek vasten

Benieuwd hoe Jennifer Aniston er zo goed blijft uitzien? De Amerikaanse actrice verklapte onlangs dat periodiek vasten de reden is waarom ze zich zo goed in haar vel voelt. En ze is lang niet de enige, want een rits aan Hollywood-sterren zweren bij dit dieet. Maar wat periodiek vasten nu exact en hoe gaat het in z'n werk?

Wat is periodiek vasten?

Vasten wordt al duizenden jaren toegepast in tal van culturen. Denk maar aan de islamitische ramadan en de christelijke vastenperiode voor Pasen. Maar vandaag passen heel wat mensen het ook toe uit niet-religieuze redenen. Vooral tussentijds of periodiek vasten is de laatste tijd erg populair in Tinseltown en daarbuiten. A-listers zoals Beyoncé, Kourtney Kardashian en Jennifer Lopez zijn fan van dit opmerkelijke dieet.

Wat zijn de voordelen?

Periodiek vasten zou tal van voordelen hebben. Voor heel wat mensen is de voornaamste reden om dit dieet te volgen het mogelijke gewichtsverlies. Daarnaast is het een erg flexibele methode, waardoor het gemakkelijker aan te passen is aan je persoonlijke levensstijl. Tussentijds vasten zou bovendien helpen bij celherstel, een betere bloeddruk en zou je een energieboost geven.

tussentijds vasten, dieet, gezond, keto, periodiek
Jennifer Aniston verklapte onlangs in een interview dat periodiek vasten haar leven heeft veranderd.

Hoe pak je het praktisch aan?

Periodiek vasten houdt in dat je minimum 12 uur lang niets eet. Maar hoe je dat concreet invult kan op verschillende manieren.

16/8-regel

Populair is 16/8-methode die Aniston toepast, waarbij je 16 uur per dag vast en tijdens een periode van 8 uur kan eten wat je wil. Wanneer je je 'eetperiode' wil inlassen, kan je zelf kiezen. Sommigen starten om 10 uur en eten na 18 uur niets meer, anderen beginnen pas om 12 uur, afhankelijk van je levensstijl en persoonlijke voorkeur.

5/2-methode

Een andere manier is het 5/2-methode waarbij je vijf dagen per week eet wat je wil en twee dagen per week je calorie-inname beperkt tot 500 calorieën voor vrouwen en 600 voor mannen. De Amerikaanse televisiehost Jimmy Kimmel zweert bij deze manier van vasten en zou zo meer dan 10 kg kwijtgeraakt zijn. Ook Jennifer Lopez gebruikt deze methode om haar beroemde la guitarra-figuur te behouden.

tussentijds vasten, dieet, gezond, keto, periodiek
Jenny from the block heeft haar curves naar eigen zeggen te danken aan periodiek vasten

24 uur vasten

Nog anderen opteren ervoor om wekelijks of maandelijks een vastenperiode van 24 uur in te lassen, zoals Coldplay-frontman Chris Martin die ervoor kiest om een dag per week geen voedsel te eten.

Tijdens de vastenperiode

Wat je mag consumeren tijdens de vastenperiode, ook daar verschillen de meningen over. Zo drinkt Jennifer Aniston wel nog groene sapjes en koffie tijdens het vasten. Anderen zijn extremer en drinken enkel water gedurende de vastenperiode.

Is het gezond?

Of periodiek vasten nu wel of niet gezond is, daarover zijn de meningen tot op vandaag verdeeld. Tal van dokters raden wel aan dat mensen die zwanger zijn, borstvoeding geven, diabetes of eetstoornissen hebben periodiek vasten overslaan.