Must watch: Modedocu Very Ralph verhaalt over 50 jaar Ralph Lauren

Gepubliceerd op 30 oktober 2019 door Maxine Detaellenaere
Must watch: Modedocu Very Ralph verhaalt over 50 jaar Ralph Lauren Very Ralph

In deze nieuwe documentaire krijgen we een inkijkje in het wonderlijke leven van Ralph Lauren, de New Yorkse ontwerper die The American Dream verpersoonlijkt.

De ontwerper die mode haat

"Ik haat fashion" bekent Lauren aan de camera, helemaal in het begin van Very Ralph. Woorden die je niet onmiddellijk uit de mond van een designer verwacht te horen. Toch is het niet moeilijk te begrijpen wat de tachtigjarige ontwerper bedoelt. Trends waren nooit echt aan hem besteed, en edgy kan je zijn visie op de mode niet noemen.  De Amerikaan grossiert al sinds zijn begindagen in preppy sportswear en verfijnde avondkledij maar ook pure Americana is hem verre van vreemd. 'Aspirational fashion' wordt het in de docu telkens opnieuw genoemd. Een geromantiseerde versie van de Amerikaanse droom, of het nu over de stoere cowboy op de great plains gaat, de preppy eastcoast wasp of een rebel genre iconisch acteur Steve Mcqueen. Vaak niet inventief maar wel door en door Amerikaans.

De vestimentaire visionair

Toch mag men Laurens bijdrage aan de modewereld zeker niet onderschatten. De New Yorker was een van de eerste ontwerpers die duidelijk koos voor diversiteit bij zijn modellen. Tyson Beckford en Naomi Campbell sierden al in de vroege jaren negentig reclamecampagnes van het merk. Ook op het gebied van casual wear was Ralph een voorloper. "Wanneer je terugblikt op zijn geschiedenis, zie je zoveel waar ontwerpers vandaag mee bezig zijn. Hij nam eenvoudige kledingstukken die je jongeren op straat ziet dragen, of dat nu een joggingsbroek, een parka of een t-shirt is, en veranderde ze in fashion. Ralph was de eerste die zag hoe street style het uniform van de wereld zou worden.", beaamt Anna Wintour in Very Ralph.

Ralph was de eerste die zag hoe street style het uniform van de wereld zou worden.

De lieveling van de A-listers

De docu laat - de notoir timide - Ralph zelf veelvuldig aan het woord, maar ook de crème de la crème van de Amerikaanse mode -en entertainmentwereld verschijnen de revue. Van Diane Von Furstenberg en Calvin Klein tot Karl Lagerfeld, Hillary Clinton en Martha Stewart, allen vertellen ze over de impact die Ralph via zijn kleren op de mode of op hun leven heeft gemaakt. Zoals Kanye West verhaalt: "Ik had een manier nodig om mezelf te onderscheiden van de rest. Wat zou mijn signatuur worden? Het werd het polo-shirt."

Benieuwd naar de documentaire? Hier kan je alvast de trailer bekijken.

Very Ralph is vanaf 19 november te zien bij Play en Play More van Telenet.