Wat zijn de voor- en nadelen van intermittent fasting?

Geüpdatet op 3 juli 2019 door ELLE België
Wat zijn de voor- en nadelen van intermittent fasting?

Dat we ons voor een last-minute zomerlichaam niet op crashdiëten mogen storten, is al lang geweten. Maar hoe zit het met intermittent fasting?

Wanneer de temperatuur tijdens het voorjaar geleidelijk aan stijgt, denken we bij onszelf dat het stilaan tijd wordt om overbodige winterkilo's weg te werken. En dan plots, voor we het goed en wel beseffen, is het zomer. De kledingwinkels hangen vol met splinternieuwe badpakken en bikini's die we graag willen, maar aan ons figuur is eigenlijk niet veel veranderd. Veel vrouwen storten zichzelf op een onmogelijk (crash)dieet en moeten achteraf vaststellen dat ze beter een ander alternatief gekozen hadden. Maar hoe zit het nu juist met intermittent fasting? Is dit de ultieme oplossing voor een last-minute zomerlichaam?

Intermittent fasting is een gezondheidsprincipe waarbij je met tussenpozen vast. Vroeger werd het voornamelijk voor religieuze- en culturele doeleinden gehanteerd, maar tegenwoordig krijgt IF steeds meer aanhangers in de diëtetiek.

Hoe werkt het?

Tijdschema:

Bij IF gaat het er om dat je tussen bepaalde tijdstippen niets eet. Het tijdsschema dat je hanteert, kies je volledig zelf. De vaakst toegepaste vormen zijn 16:8, 20:4 en 5:2, waarbij je respectievelijk 16 uur, 20 uur of tot zelfs 2 dagen vast om dan op 8 uur, 4 uur en 5 dagen tijd het nodige voedsel naar binnen te werken.

Voeding:

Net als bij elk ander dieet is het belangrijk dat je intermittent fasting op een verantwoorde manier aanpakt. Wat je juist eet is niet strikt bepaald. Vanzelfsprekend kies je voor een gezonde voeding met voldoende calorieën en beperk je de inname van suiker. Tijdens de periodes waarop je vast, mag je uiteraard zoveel water, koffie en thee drinken als je wilt.

Lees ook: gezonde ingrediënten die je helemaal gelukkig maken

Voordelen

Gewichtsverlies

Mits juist toegepast, kan je via intermittent fasting op een doeltreffende manier gewicht verliezen. Dit niet alleen omdat je minder calorieën opneemt, maar ook omdat je lichaam zal overstappen naar een betere vetverbranding.

Beter immuunsysteem

Wanneer je lichaam tijdens het vasten geen voedsel hoeft te verwerken, kan het zich richten op herstelwerkzaamheden zoals de reparatie van cellen en het weer in balans brengen van hormonen.

Toename HGH

De voornaamste reden waarom IF ook in de fitnesswereld zo interessant is, is omdat het de spieraanmaak stimuleert door een toename van het HGH of human growth hormoon.

Nadelen

Niet voor iedereen

Intermittent fasting is niet voor iedereen geschikt. Bij mensen met diabetes, minderjarigen, zwangere vrouwen en personen met een eetstoornis of ondergewicht wordt het volledig afgeraden. Wie IF overweegt, gaat best langs bij zijn of haar huisarts voor een consult.

Lees ook: welke sporten kan je best beoefenen tijdens je zwangerschap

Doorzettingsvermogen

Net als bij andere vormen van vasten vergt intermittent fasting heel wat volharding. Voor wie het eetpatroon nooit eerder gevolgd heeft, zal vooral tijdens de eerste dagen de verleiding het grootst zijn. Daarom is het goed om je lichaam voor te bereiden door bijvoorbeeld gewoontevoedsel te beperken en veel water te drinken.

Energietekort

Wanneer je langere periodes niet eet, kost dit je lichaam energie. Je bent sneller vermoeid en je moet je lichaam 'sparen'. Tijdens een IF-dieet kan je dus beter niet intensief sporten.

(Stagiaire Sofie Kegelaers)