Daarom wordt Ksamil in Albanië ‘de Malediven van Europa’ genoemd

Geüpdatet op 3 juli 2024 door Marthe De Mooter en ELLE België
Daarom wordt Ksamil in Albanië ‘de Malediven van Europa’ genoemd © Unsplash

Cocktails drinken op een parelwit strand met zicht op een azuurblauwe zee? Graag! Helaas is een reis naar de Malediven, Bora Bora of de Bahamas duur. Geen nood, Europa heeft een plekje dat je exact hetzelfde biedt en wel betaalbaar is: Ksamil in Albanië.

Social media staan vol tips van influencers over betaalbare prachtige vakantiebestemmingen in Europa. Ksamil is er zo eentje. Het is een dorp in het zuiden van Albanië dat alle troeven heeft van de Malediven – prachtige stranden, heldere zee, warme temperaturen – maar niet zo toeristisch is en daarom zeer budgetvriendelijk. Nog geen vakantie gepland? Aan het einde van dit artikel zit je met je identiteitskaart klaar om een vlucht naar Ksamil te boeken.

Albanië, een exotische bestemming in Europa

Ksamil doet haar bijnaam de 'Malediven van Europa' alle eer aan. Het dorpje dat van zichzelf al lijkt op een exotische bestemming doet er alles aan om die indruk te versterken. Zo hangen er op het Pema e Thate strand houten bedden boven de zee. De schaduwliefhebbers kunnen dan weer genieten van de omgeving onder rieten daken of tussen boomeilanden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door (@ksamili_web)

Het weer in Ksamil is het grootste deel van het jaar zeer aangenaam. In de zomermaanden is de temperatuur boven de dertig graden en valt er zo goed als geen regen. Ook in de maanden daarvoor blijft de temperatuur vlot boven de twintig graden.

1. Snorkelen en zonnebaden

De Ionische Zee is kristalhelder in Ksamil en wemelt van het onderwaterleven. De zee biedt dus de ideale verkoeling tijdens het zonnebaden. Bovendien is het dé perfecte snorkelplek.

2. Onbewoonde eilanden

Is een strandvakantie niets voor jou? Geen probleem, Ksamil heeft genoeg troeven om de perfecte vakantiebestemming te zijn voor iedereen. Zo liggen er vlak voor de kust van het dorpje vier onbewoonde eilanden die je kan bezoeken. Een unieke ervaring.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ksamil (@ksamil_island)

3. De ruïnes in Butrint

Op slechts 20 minuten rijden van Ksamil ligt de archeologische site van Butrint. In dit UNESCO werelderfgoed kan je verdwalen tussen de ruïnes van een oude Griekse stad. Perfect voor de liefhebbers van geschiedenis.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Fabian Schmitter (@fabian.schmitter)

4. De Blue Eye Spring zoetwaterbron

Voor de natuurliefhebbers is de Blue Eye Spring een must-do. De zoetwaterbron ligt op korte rijafstand van Ksamil. Het is een uniek natuurverschijnsel omdat de bron meer dan 50 meter diep is en helderblauw water heeft.

5. Restaurants met uitzicht op Ksamil

Tot slot heeft Ksamil ook heel wat te bieden voor de food lovers. Het dorpje is bezaaid met kleine restaurants die je de lekkerste mediterrane gerechten voorschotelen. Bovendien kan je in de meeste restaurants genieten van een prachtig uitzicht op Ksamil. Puur genieten dus.