Malediven: is deze trendy bestemming haar succes waard?

Gepubliceerd op 31 januari 2022 door Marie-Noëlle Vekemans en Virginie Dupont Foto’s: Marie-Noëlle Vekemans
Malediven: is deze trendy bestemming haar succes waard?

#VisitMaldives. Die hashtag zorgde in 2020 letterlijk voor een vloedgolf op sociale media. De hele wereld leek er te verzamelen: filmsterren, beroemdheden allerhande, zakenmannen en -vrouwen, influencers en wannabe’s … Allemaal overspoelden ze onze smartphones met paradijselijke kiekjes. De Malediven zijn een populaire droombestemming voor verliefde en pasgetrouwde koppeltjes, maar is de eilandengroep dat enthousiasme wel waard?

Zon, zee en strand … Om het landschap van de Malediven te beschrijven, zou ‘azuurblauwe hemel, stralende zon en eindeloze turquoiseblauwe oceaan’ net iets correcter zijn. Vergeet verder ook niet de ongerepte en welige plantengroei, de o zo kostbare koraalriffen, de veelkleurige vissen, guitige dolfijnen en knuffelige haaien, de duizenden paradijselijke eilandjes – waarvan sommige onbewoond – of de zandbanken te midden van die immense blauwe onmetelijkheid... Wie naar de Malediven reist, waant zich zonder twijfel even in een andere wereld en kijkt gegarandeerd zijn ogen uit.

Une journée au bord de l'eau dans le complexe hôtelier de Plumeria.
Een dagje aan het water in hotelcomplex Plumeria.

Luxe en luieren, maar dat niet alleen

Al meteen bij aankomst op de luchthaven van Malé (de hoofdstad) voel je de magie. Die achterlijk vroege wekker, de verplichte PCR-tests om aan boord te mogen, de tien uur durende vlucht en de tussenstops zijn op slag vergeten. Het is 40 graden en de hemel is azuurblauw. De Malediven liggen rond de evenaar, dus ons winterseizoen is de beste periode om naar de eilandengroep te reizen. Dat maakt het contrast alleen maar leuker! Want wie droomt er nu niet van een vitamine D-kuur in hartje december? De hotels behoren allemaal tot het topsegment en zijn verspreid over zo’n 26 atollen met in totaal meer dan duizend eilandjes. Om er te komen, hebben de toeristen twee opties: de speedboot of het watervliegtuig. Als je de keuze hebt, raden we je aan om voor het tweede te gaan. Het schouwspel maakt het ‘risico’ beslist de moeite waard (niet iedereen voelt zich op zijn gemak in die kleine vliegtuigjes). Het is echt een unieke ervaring. Honderden eilandjes in allerlei verschillende vormen en maten spreiden zich onder je uit in een weelderige waaier van blauwtinten. De toon is gezet. Waar je op de Malediven ook kijkt, je ontdekt steevast een betoverend tropisch landschap met water, palmbomen en wit zand. Hier waan je je echt compleet op een andere planeet, even weg van de wereld.

Vue depuis un aéroplane.
Uitzicht vanuit een watervliegtuigje.

Wie op vakantie wil naar de Malediven, moet wel een flink budget uittrekken – van een paar duizend tot zelfs enkele tienduizenden dollars per persoon voor een verblijf van amper een paar dagen. De Malediven zijn nu eenmaal een luxebestemming. Toch kun je de rekening flink drukken door een hotel te kiezen dat ook meer betaalbare logies aanbiedt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Plumeria. Dit aardige hotel ligt op een eiland waar ook nog enkele locals wonen. Het is een mooie optie als je voor een zachtere prijs toch van de schoonheid van de Malediven en de typische watersportactiviteiten wilt genieten. Want het klopt: echt alle eilanden bieden een adembenemend uitzicht op de oceaan en de ongelooflijke zonsondergangen.

Liefde als business

Wie aan de Malediven denkt, denkt meteen aan verliefde stelletjes. Ook op dat vlak hebben de sociale netwerken veel werk verzet. Ze hebben van deze bestemming the place to be voor lovebirds gemaakt. Met maar liefst 1200 eilandjes te midden van de Indische Oceaan is dit tropische land een van de topbestemmingen voor huwelijksaanzoeken en honeymoons … En inderdaad, je maakt er fantastisch mooie foto’s, goed voor een geweldig instagrammable trouwalbum! Verliefd zijn op de Malediven is een beetje als leven in een film. En een van die magische plekken is het bijzonder mooie hotel Mövenpick.

Deze idyllische tropische bestemming doet er alles aan om toeristen te lokken. Zeker zij die een exotische en ontspannende ervaring willen met comfort van het hoogste segment. Elk hotel biedt een waaier van diensten aan, speciaal voor tortelduifjes: versiering op de kamer, een privétafel midden op het strand, een orkest, een fotoshoot enz. Alles, maar dan ook echt alles wordt tot in het kleinste detail verzorgd om je intieme momenten met z’n tweetjes naar een sublieme hoogte te tillen.

Escapade sur un banc de sable inhabité au beau milieu de l'océan Indien et lunch privé organisé par Plumeria.
Uitje naar een onbewoonde zandbank midden in de Indische Oceaan, inclusief privélunch, georganiseerd door Plumeria.

Minder bekend, is dat de Malediven ook een heel leuke bestemming zijn voor families, vriendengroepen en watersportliefhebbers. Het enorme hotelcomplex Kandima krijgt vaak beroemdheden over de vloer. Je vindt er een hele rits bars, restaurants (die naast internationale gerechten ook lokale lekkernijen serveren) en zwembaden, een watersportcentrum met activiteiten voor jong en oud, een winkel, een meditatie- en yogastudio, een creatief atelier met schilderworkshops... Dit hotel organiseert de hele dag door activiteiten en biedt drie tot vier verschillende accommodatiemogelijkheden, afhankelijk van je budget en wensen. Hier kun je niet anders dan een droomvakantie beleven.

Kindvriendelijke bestemming

Ondanks de relatief lange vliegreis (ongeveer tien uur vliegen + tussenstops) kunnen kinderen ter plaatse hun hartje ophalen. De hotels doen er namelijk alles aan om kinderen – en dus ook hun ouders – een geweldige tijd te bezorgen. Met kleine kinderen naar de Malediven reizen, is zelfs een heel goed idee. Om de reis wat haalbaarder te maken, kun je eventueel een tweedaagse tussenstop inlassen in Doha of Dubai, ongeveer 6,5 uur vliegen vanuit Brussel. Vervolgens is het nog 4,5 à 5 uur vliegen naar Malé.

Uiteraard verschillen de voorzieningen en diensten voor kinderen van hotel tot hotel, maar ze hebben wel allemaal een buitenspeeltuin en vaak ook een binnenspeeltuin (tussen 11 en 15 uur is airco gewoon een kwestie van overleven). Overdag worden er heel wat activiteiten georganiseerd, denk aan knutselen, sportlessen, fietsverhuur, watersportactiviteiten… Alles is geregeld, zodat iedereen optimaal kan genieten van zijn vakantie. Vaak kun je zelfs een oppas inschakelen: voor een paar uurtjes om bijvoorbeeld uit eten te gaan of een boottocht te maken, maar ook fulltime, dag en nacht, voor de duur van je verblijf.

L'une des passerelle menant à une suite de l'hôtel Mövenpick.
Een van de loopbruggen naar een suite van hotel Mövenpick.

Een bestemming voor wie van de oceaan houdt

Voor sommigen is lekker luieren en nietsdoen het ultieme doel van een tropische vakantie op de Malediven. Maar weet dat deze eilandstaat ook een unieke plek is voor watersporters en duik- en snorkelfans. Vertrouw op het hotelpersoneel om de beste spots te vinden. Op hun vrije dagen zijn zij immers vaak in de oceaan te vinden, waar ze de flora en fauna in de omgeving verkennen. Dolfijnen, schildpadden, haaien, vissen … Het zijn buitengewone ontmoetingen die je absoluut niet mag missen. Gewoonweg onvergetelijk!

De lokale bevolking en het hotelpersoneel zijn zich duidelijk bewust van de milieuproblematiek. De Malediviërs zijn erg trots op hun land en de lokale rijkdommen. Op school wordt hen al van jongs af geleerd over de bescherming van de oceaan, die een bron van voedsel en werkgelegenheid is. Tijdens een boottocht is het dan ook niet ongebruikelijk dat een bemanningslid de boot even stopt en in het water duikt om een stuk plastic op te vissen. Alle hotels stimuleren hun gasten om niets in het water of op de grond te gooien, niet dagelijks om schone lakens en handdoeken te vragen, op veel eilanden is er geen plastic afval... Allemaal kleine acties die uiteindelijk wel een verschil kunnen maken.

Want zoals alle tropische paradijzen staan ook de Malediven in de frontlinie als het gaat om de gevolgen van de klimaatopwarming. De temperatuur van de oceanen stijgt, met als gevolg minder vissen, zeedieren die steeds verder van de kust blijven en koraalriffen die in sneltempo afsterven.

Veel hotels organiseren trouwens ook activiteiten om mensen te sensibiliseren. Ze maken ze bewust over de bescherming van het zeeleven en de catastrofale gevolgen die het verdwijnen van het zeeleven zal hebben voor de mens. Het zijn speelse maar vooral leerzame activiteiten voor slechts enkele tientallen dollars. Tot grote spijt van de plaatselijke organisatoren laten de toeristen ze echter nog te vaak links liggen. Als je weet dat een reis naar de Malediven duizenden euro’s kost, is het jammer dat veel toeristen het blijkbaar niet eens de moeite vinden om interesse te tonen in het behoud van dit kleine stukje paradijs.

Kortom, een reis naar de Malediven is gewoonweg onvergetelijk. Een idyllische bestemming. Een droomervaring waar je blijvende herinneringen aan zult houden, zeker als je dol bent op natuur en watersporten.

Een reis die je moet voorbereiden

Toch is niet alles paradijselijk op de Malediven. Hoewel de politieke situatie stabiel is sinds 2019, krijgt het regime internationaal zwaar kritiek. Het land heeft een islamitische traditie en is onderworpen aan de toepassing van de sharia. Je kunt volstrekt veilig reizen naar een hotel via de luchthaven van Malé. Het is echter niet aan te raden om erheen te gaan zonder een vooraf vastgelegde uitvalsbasis, op de bonnefooi en met alleen een rugzak. Weinig toeristen wagen zich trouwens in de hoofdstad of op de eilanden waar alleen locals wonen.

Afhankelijk van of er al dan niet ook locals wonen, verkopen sommige hotels geen alcohol en vragen ze aan vrouwelijke toeristen om hun lichaam (knieën, schouders, buik en borst) te bedekken buiten de hotelinfrastructuur. Het is beter om dit goed te beseffen voordat je je vakantieroute uitstippelt, om teleurstellingen te voorkomen. Als jouw ideale vakantie een avontuur van dag tot dag moet zijn, je neus volgend via wandelingen door de stad en ontmoetingen met de lokale bevolking, dan zijn de Malediven voor jou niet de geschikte bestemming.

Coucher de soleil sur une plage de Kandima.
Zonsondergang op een strand van Kandima

Hoe kom je er?

De snelste en meest comfortabele optie vanuit België is uiteraard nog steeds het vliegtuig. Qatar Airways – de ‘World’s Best Airline’ en ‘World’s Best Business Class’ volgens de Skytrax World Airline Awards 2021) – biedt regelmatige vluchten van Brussel naar Malé. Ze maken een tussenstop in Doha, waar een duizelingwekkend aantal winkels en eetgelegenheden je op de luchthaven bezighoudt. Een premium en comfortabele ervaring dus, ondanks een goede tien uur vliegen. Qatar Airways verdient zijn reputatie als luchtvaartmaatschappij van topklasse, dankzij een hele rits details die er uiteindelijk wel toe doen als je zo ver moet vliegen.

Of je nu in businessclass of economyclass reist, in de moderne vloot van Qatar Airways kies je altijd zelf je stoel (afhankelijk van de beschikbaarheid natuurlijk). Een groot pluspunt voor wie kickt op het raampje om tijdens het opstijgen en landen van het uitzicht te genieten! Qua bagage mag je met deze maatschappij 25 kilogram in economy meenemen en ongeveer 40 kilogram in business. Aan boord kun je kiezen uit honderden films en series (inclusief recente releases), radiozenders, playlists, games en andere activiteiten (ongeveer vierduizend in totaal) die op elk individueel scherm worden aangeboden. Mocht je desondanks je gading niet vinden, dan kun je ook profiteren van een uur gratis wifi om in contact te blijven met je familie of collega’s. Er is een uitgebreide en hoogstaande keuze aan dranken, maaltijden en snacks, waarbij ook steeds een vegetarische optie verkrijgbaar is.

Vanaf het boarden is de veiligheid van elke passagier verzekerd. Alle hygiënemaatregelen worden gerespecteerd om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Er blijft bijvoorbeeld telkens een stoel vrij, de lucht wordt ververst, stoelen en andere uitrusting worden ontsmet. Zo reis je gegarandeerd comfortabel en met een gerust hart. Het bewijs? Qatar Airways kreeg vijf sterren in de COVID-19 Airline Safety Rating van Skytrax.

Nu alleen nog je dromen waarmaken door je volgende vakantie in de tropen te plannen. Echt waar, je verdient het!

LEES OOK

Netflix: 7 documentaires die je op reis nemen vanuit je zetel

De top 10 bestemmingen voor je huwelijksreis

Sint Maarten: naar deze Caribische hotspots wil je meteen vertrekken