Sint Maarten: naar deze Caribische hotspots wil je meteen vertrekken

Gepubliceerd op 7 september 2021 door Marie Guérin en Virginie Dupont
Sint Maarten: naar deze Caribische hotspots wil je meteen vertrekken Cupecoy Beach

Sint Maarten en Saint-Martin, twee paradijselijke oorden op één en hetzelfde eiland. Het ene stuk valt onder Nederland, in het andere deel praten ze Frans – doet dat je aan iets denken? Op dit kleine eiland in de Caraïben voelen wij ons meteen thuis!

Nog nooit van Sint Maarten gehoord? Dit eiland in de Caraïbische Zee heeft iets bijzonders waar wij Belgen, die wel wat territoriale eigenaardigheden gewend zijn, niet van opkijken: het eiland is namelijk opgesplitst in twee afzonderlijke landen.

Het noordelijke deel heet Saint-Martin en is Frans grondgebied. De hoofdstad, het pittoreske Marigot, is opgetrokken in een koloniale architectuur die ons aan Louisiana doet denken. De mensen praten er Frans en betalen met euro’s. Je vindt er hippe bars en restaurants, luxewinkels en boutiquehotels met een lifestyle die aardig wat weg heeft van Ibiza … De warme temperaturen, het hagelwitte zand en het blauwgroene water krijg je er gratis bovenop.

In het zuiden ligt Sint Maarten, een van de vier landen van het Koninkrijk der Nederlanden (naast Aruba, Curaçao en uiteraard Nederland op het oude continent). De hoofdstad is Philipsburg, waar je dan weer met Antilliaanse guldens betaalt. De invloed van Noord-Amerika is er groot: er wordt voornamelijk Engels gesproken – samen met het Nederlands een van de officiële talen – en je kunt er ook dollars gebruiken. De stranden zijn hier heerlijk, want de wind waait er minder fel (je bent hier aan de Caraïbische Zee, terwijl het water aan de noordkant veel onstuimiger is door stromingen van de Atlantische Oceaan). We zijn ook dol op de ochtendmarkt en de houten strandtentjes, waar je kunt genieten van een authentieke Bush Tea of perfect gegrilde spareribs met een heerlijk passievruchtensausje.

Sint Maarten ligt een uur varen met de ferry van het eiland Saint-Barthélemy, waar je voor een dagje het dagelijkse leven deelt met miljonairs uit de hele wereld.

Dankzij die twee elkaar aanvullende levensstijlen, gecombineerd met het bijzondere geopolitieke kenmerk, vormt dit eiland een idyllische omgeving voor een verrijkende vakantie. Twee landen, twee sferen, maar met dezelfde gastvrijheid en joie de vivre waar het Caraïbische gebied zo bekend om staat. Hier wordt gegeten, gedanst en gefeest. Zorg dat je in mei het carnaval van Philipsburg, de nationale trots, zeker niet mist.

saint-martin Baie Rourge
Baie Rouge op Saint-Martin

Sint Maarten: stranden en authenticiteit

De orkaan Irma verwoestte het eiland in 2017, maar het toerisme wist uit zijn as te herrijzen. We ontdekken dan ook een compleet heropgebouwde, gerenoveerde en opnieuw aangelegde sector met honderden gloednieuwe restaurants, hotels en adressen die vastbesloten zijn om de lat hoog te leggen als het gaat om gastvrijheid en dienstverlening.

Waar overnachten?

The Morgen Resort & Spa sint maarten
The Morgen Resort & Spa

Voor een comfortabel luxehotel hoef je het alvast niet ver te gaan zoeken: op amper vijf minuten van Princess Juliana International Airport ligt hotel The Morgan, een oase van rust met uitzicht op de Caraïbische Zee. Dit hotel met een moderne architectuur telt 124 kamers en suites met uitzicht rond een centraal zwembad.

Dat het vliegveld zo dichtbij ligt, is geen enkel probleem. Er zijn immers maar erg weinig vluchten op het eiland. De landing, amper enkele meters boven de relaxende toeristen op het strand, biedt steevast een ongelooflijk spektakel.

Atterrissage avion Saint-Martin
Landing op Maho Beach (c) Ninette Neuteboom

Waar eten?

Voor een uitgebreide en gevarieerde lunch is er Indigo Beach, dat fantastische fusiongerechten serveert met heerlijke vis, seizoensgroenten en Creoolse sauzen. Voor een snelle hap uit het vuistje bij de locals zit je goed met een grillgerecht in het tentje van Captain D’s rib. Op het menu: ‘orgasmic ribs’ (sic), kip, varkensvlees op Aziatische wijze, gebakken banaan én een geweldig sfeertje op deze markt in de openlucht vol kleurrijke houten tentjes aan Simpson Bay. Liefhebbers van kreeft eindigen de avond in schoonheid in restaurant La Perle Bleu, met een vrouwelijk en hedendaags interieur. Francofielen zullen de (voor deze contreien) ‘atypische’ keuken van Le Moulin Fou wellicht smaken – het restaurant serveert foie gras, escargots, parmentier van eend en andere heerlijkheden made in France. Oh ja, het interieur is nog ‘in de oorspronkelijke staat’.

indigo beach sint maarten
Restaurant Indigo Beach op Sint Maarten

Wat valt er te beleven?

Eerst en vooral de stranden. Surfers zullen voor het woeste water aan de noordkant van het eiland kiezen, maar als je voor dolce far niente komt, ga je beter naar de stranden in het zuiden. Onze aanrader is Mullet Beach voor de gezellige sfeer – gezinnen komen er in het weekend picknicken en je vindt er leuke strandbars. Het rustigere Cupecoy Beach is perfect als je graag wilt relaxen met een goed boek bij een fantastisch uitzicht. Wil je sensatie? Ga dan naar Maho Beach en schiet er hét kiekje van je vakantie, want de landende vliegtuigen scheren er vlak over het strand.

Cupecoy Beach Sint Maarten
Cupecoy Beach op Sint Maarten

Als je de ziel van dit deel van het eiland wilt ontdekken, moet je het stadje Philipsburg bezoeken: de Methodistenkerk, de architectuur van het Courthouse en vooral de streetart met muurschilderingen die vragen om een selfiesessie.

Beautysta’s moeten zeker langs bij Nalia, de oprichtster van St. Maarten Nectar, een winkel met 100% natuurlijke en vegan cosmetica, gemaakt met grondstoffen van het eiland. Nalia geeft ook workshops en leert je zelf crèmes maken. Zo besef je nog maar eens dat niets beter is voor ons lichaam dan eenvoudige formules met ingrediënten uit de korte keten.

En zo is het al snel tijd om souvenirs in te slaan! Vergeet de rumliefhebbers niet en bezoek de rumstokerij Soualiga, die indruk maakt met haar beroemde Black Cake-rum. Precies zoals het kerstgebak, maar dan in een gedistilleerde versie! Een unieke lekkernij die je nergens anders zult vinden.

Voor een shot adrenaline moet je naar het groene Rainforest Adventures-park, met adembenemende uitzichten en de hoogste tokkelbaan ter wereld. Vogelspotters in de dop kunnen trots met een parkiet op hun schouder rondwandelen door de volière van Parotte Ville.

Parotte Ville Sint Maarten
Parotte Ville op Sint Maarten

Ga voor meer informatie over Sint Maarten naar de website van de Dienst voor Toerisme: www.vacationstmaarten.com en www.vakantiestmaarten.nl.

Saint-Martin: gastronomie en hippe adresjes

Welkom aan de French Side! Hier zijn de mensen chic, dragen ze panamahoeden, designertassen en praten ze Frans. Dit is het Saint-Tropez van de eilanden.

Waar overnachten?

Na een charmant verblijf in het Morgan Hotel veranderen we van stijl: op naar het boutiquehotel Orient Beach met kamers die uitkijken op de Atlantische Oceaan vanaf Baie Orientale. Ideaal is de rechtstreekse toegang naar de levendige stranden vol hippe kleine bars die de hele dag doorlopend lekkers serveren. Voor het ontbijt kun je kiezen uit verschillende adresjes op het strand. Onze tip? La Playa voor de verrukkelijke pancakes en Coco Beach voor de brunches. Ook het watersportaanbod is de moeite: vlak in de buurt kun je zeilen, kitesurfen en parasailen.

Orient Beach Hotel Saint Martin
Orient Beach Hotel op Saint-Martin

Ben je op zoek naar het comfort van een vijfsterrenhotel, dan val je wellicht voor La Samanna, een van de meest prestigieuze hotels uit de Belmond-collectie. Dit hotel in cottagestijl ligt pal aan zee en biedt villa’s, cottages en suites met uitzicht op een eigen privéstrand. Uiteraard inclusief het complete luxepakket dat bij dit soort standingvolle etablissementen hoort – denk aan een gastronomische keuken, een spa en op maat samengestelde activiteiten.

la samanna saint martin
La Samanna op Saint-Martin

Waar eten?

Voor een Creools ontbijt moet je bij Rosemary’s zijn: een stevig menu met haring, rijst, eieren en verse groenten. Smullen geblazen! Ga voor de lunch naar Loterie Farm, een oase van rust tussen de bomen waar je niet alleen razendknappe obers tegenkomt, maar ook ligstoelen aan de voet van een waterval of een hemelbed aan de rand van het zwembad. Echt de ideale plek om een hele dag zalig te chillen.

loterie farm saint martin
Loterie Farm op Saint Martin

Voor het avondeten is er La Place du Village, een aaneenschakeling van hippe restaurants en bars langs Baie Orientale. Bij L’Atelier proef je heerlijke vleesgerechten en een selectie van de slager. Bij Le Télégraphe staan lokale specialiteiten in de kijker, zoals de witvis mahi-mahi.

Een tip voor als je wilt feesten: blijf er vooral hangen tot de dj arriveert. Dat is het moment waarop het eiland begint te dansen, in een vrolijke mix van toeristen en locals.

Wil je de traditionele Franse keuken herontdekken in een authentiek en absoluut kitscherig interieur? Dan adviseren we je L’Auberge Gourmande, dat een familiale en gastronomische keuken serveert – denk aan tong à la meunière, eendenborst met honing en suprême van kip. Ocean 82 pakt dan weer uit met ultraverfijnde gerechten, geserveerd op het terras met uitzicht op zee.

Ocean 82 saint-Martin
Verfijnd genieten bij Ocean 82

Wat valt er te beleven?

Het is knap moeilijk om je hier te vervelen! Na een ommetje langs de ruïne van Fort Louis, dat uitkijkt op Marigot en vanwaar je het hele eiland kunt bewonderen, trekken we naar het historische centrum van het stadje. Niet alleen om er de koloniale architectuur te bekijken, maar ook om dutyfree te shoppen in de zogenaamde ‘gouden driehoek’, gevormd door de rue de La Liberté, de rue du Président Kennedy en de rue de Charles de Gaulle. In de namiddag gaan we naar de steiger van Island Jet voor een rondje op een jetski langs de kust om het eiland te verkennen vanaf het water. De rit eindigt in Grand Case, waar we neerstrijken bij Rainbow Café om in een Ibiza-achtige bohemian sfeer te nippen van een zalige cocktail, geserveerd met heerlijke tapas.

rainbow café saint martin
Rainbow Café op Saint-Martin

Een nieuwe dag, een nieuw uitje! Naar het Îlet de Pinel deze keer. Dit ongerepte eilandje ligt op vijftien minuten varen van Saint-Martin. Hier ga je heen om een paar uur lekker te luieren, verse sapjes te slurpen, te snorkelen en te genieten van het adembenemende landschap.

‘s Avonds organiseert het bedrijf Fun Seaker een cheese & wine cruise aan boord van een jacht. Bij een prachtige zonsondergang geniet je van een kaasproeverij, inclusief een boeiend woordje uitleg door Géraud Vallet van Le Comptoir des Fromages, de kaasimporteur van het eiland.

comptoir des fromages saint martin
Kaas- en wijnproeverij aan boord van een jacht

Als dat geen sublieme afsluiter van je vakantie is!

Smaakt dit naar meer? Surf snel naar de website van de Dienst voor Toerisme: www.st-martin.org

Psst … vertrek niet naar huis zonder de befaamde Bush Tea te hebben geproefd, het favoriete drankje van de Sint Maartenaars. De ingrediënten zijn citroengras, gember, een kaneelstokje, munt en water. Kan zowel koud als warm worden gedronken!

LEES OOK:

Ce qu’il faut savoir avant de voyager seule

“Voyages Extraordinaires” : le livre bijoux de Louis Vuitton