10 gezonde ingrediënten die je helemaal gelukkig maken

Geüpdatet op 15 november 2019 door Maxine Detaellenaere
10 gezonde ingrediënten die je helemaal gelukkig maken

Wist je dat deze 10 voedingsmiddelen - die je vast al in je koelkast hebt liggen -  je humeur een grote boost kunnen geven?

De donkerste periode van het jaar is aangebroken en voor heel wat mensen is het tekort aan zonlicht toch wel een domper op de feestvreugde. Ontbreekt het je aan tijd of geld om snel een retourtje richting de zon te boeken en wat vitamine D bij te tanken? Gelukkig kan ook je voeding een positieve invloed hebben op je gemoed - en nee, we hebben het niet over een pot Ben & Jerry's Chocolate Caramel Cookie Dough of een pitcher strawberry margarita's... In heel wat groenten, fruit en noten zitten er specifieke vitamines en mineralen die je humeur heel wat zonniger maken. Wij zetten er tien op een rijtje. Voeg er eentje toe aan je maaltijd en je dag kan - met een beetje goede wil - niet meer stuk.

1/

Tomaten

Geen wonder dat die Italianen er altijd zo gelukkig bijlopen... Tomaten stimuleren je lichaam namelijk om dopamine- het gelukshormoon - aan te maken. Knabbel dus naar hartelust op kerstomaatjes en zet regelmatig een heerlijke pasta met tomatensaus op tafel.

winterblues, winterdip, gelukkig, voeding, vrolijk, humeur, tomaten

2/

Avocado

Deze vrucht schopte het in enkele jaren tot een van de populairste voedingsmiddelen in de Westerse wereld. Er zitten in avocado dan ook heel wat gezonde vetten en bovendien geeft deze groene weldoener je serotonineniveau een oppepper. Avocado is heerlijk op toast, maar je maakt er ook een fantastische gezonde chocolademousse mee.

winterblues, winterdip, gelukkig, voeding, vrolijk, humeur, avocado

3/

Bessen

De snoepjes van Moeder Natuur... Aardbeien, bosbessen en framboosjes smaken niet alleen heerlijk, ze zouden ook stress en depressie helpen reduceren door de aanwezige nutriënten. Eet dus een handje bessen als dessert of verwerk ze in een lekkere smoothie.

winterblues, winterdip, gelukkig, voeding, vrolijk, humeur, bessen

4/

Kip

Geen wonder dat mensen traditioneel kippensoep geven aan zieken. Kip bevat heel wat vitamine B12, die helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Wil je het over een andere boeg gooien dan de traditionele kip met appelmoes, probeer dan eens het typische gerecht van de Domenicaanse Republiek, la bandera domenicana.

winterblues, winterdip, gelukkig, voeding, vrolijk, humeur, kip

5/

Donkere chocolade

Ja hoor, chocolade staat - gelukkig - ook op de lijst van voedingsmiddelen die gelukkig maken, zij het wel de pure vorm. De phenylethylamine in onze favoriete dessert is namelijk hetzelfde stofje dat zorgt voor een verliefd gevoel wanneer we onze crush spotten. Start je dag vrolijk door als ontbijt deze overnight oats met chocolade te eten.

winterblues, winterdip, gelukkig, voeding, vrolijk, humeur, chocolade

6/

Griekse yoghurt

Al gehoord van probiotica? Uit onderzoek blijkt dat deze bacteriën die hun werk doen in onze darmflora een positief effect hebben op ons humeur. Je kan probiotica in pilvorm kopen, maar ze zitten ook in onder meer Griekse yoghurt, kimchi en kefir.

winterblues, winterdip, gelukkig, voeding, vrolijk, humeur

7/

Groene thee

Verknocht aan je dagelijkse bakje troost? Probeer tijdens je pauze toch eens je cappuccino te vervangen door een kopje groene thee. Volgens een uitgebreide Japanse studie blijkt namelijk dat wie hier 5 kopjes per dag van drinkt, 20% minder psychologische stress ervaart. Een kopje groene thee maakt je dus effectief helemaal zen.

winterblues, winterdip, gelukkig, voeding, vrolijk, humeur, groene thee

8/

Spinazie

Dat spinazie barst van het ijzer mag dan wel een fabeltje zijn dat handig werd ingezet om de Amerikaanse spinazieoverschotten te verminderen - foei, Popeye - maar de bladgroente bevat weldegelijk foliumzuur dat de kans op een betere nachtrust en een goed humeur doet toenemen.

winterblues, winterdip, gelukkig, voeding, vrolijk, humeur, spinazie

9/

Zalm

Zalm is erg rijk aan omega 3-vetzuren en daardoor erg gezond, maar - in tegenstelling tot wat je misschien als achtjarige geloofde - je wordt er ook gelukkiger van. Een goed excuus dus om vanavond een bezoekje te brengen aan je favoriete sushirestaurant.

winterblues, winterdip, gelukkig, voeding, vrolijk, humeur

10/

Walnoten

In walnoten vind je heel wat vitamine B1 die helpt in het proces om serotonine aan te maken. Meng wat walnoten in gezonde energieballetjes als tussendoortje en je bent weer helemaal klaar voor de rest van de dag.

winterblues, winterdip, gelukkig, voeding, vrolijk, humeur, walnoten