ELLE Ontdekt: de beste adressen in Montenegro

Geüpdatet op 1 mei 2024 door Sofie Kegelaers
ELLE Ontdekt: de beste adressen in Montenegro@Shutterstock

Maak je klaar voor een betoverende reis door Montenegro, waar elk pad een nieuw verhaal vertelt en majestueuze bergen, kristalheldere meren en middeleeuwse steden een toevluchtsoord vormen voor lichaam, geest en ziel.

Montenegro, wat letterlijk 'zwarte berg' betekent, is een klein land gelegen in het hart van de Balkan, langs de Adriatische Zee. In tegenstelling tot buurland Kroatië is het tot nu toe nog relatief onontdekt gebleven. Maar dankzij een wereldwijde groeiende interesse in authentiek en duurzaam toerisme, waarbij 'slow travel' centraal staat, zal Montenegro in de toekomst steeds meer internationale gasten trekken. Wil je dit verborgen juweeltje in Zuid-Europa ontdekken voordat het door het grote publiek wordt overspoeld? Dan is het nu dus de perfecte tijd om dat te doen - en deze reisgids staat klaar om je daarbij te helpen.

Algemeen

Hoofdstad: Podgorica
Taal: Montenegrijns
Valuta: Euro (EUR)
Tijdzone: Midden-Europese Tijd (UTC+1)

Noordelijke regio

Žabljak

Of je nu houdt van wandelen, fietsen, raften of gewoon wilt genieten van de ongerepte natuur, de betoverende stad Žabljak heeft het allemaal te bieden. Vanuit dit vertrekpunt kunnen reizigers de iconische bezienswaardigheden van het Durmitor Nationaal Park verkennen, waaronder het Black Lake (Crno Jezero), de imposante Bobotov Kuk-bergtop en de diepe kloven van de Tara-rivier.

Reisgids-Montenegro
Black Lake - Durmitor Nationaal Park @Shutterstock

Kolašin

Net als Žabljak, is Kolašin de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de ongerepte natuur van Montenegro. Het Biogradska Gora Nationaal Park, met zijn weelderige bossen en kristalheldere meren, is een must-see attractie die bezoekers betovert. Naast het park biedt Kolašin een breed scala aan outdoor-activiteiten, zoals wandelen, fietsen, skiën en raften, afhankelijk van het seizoen.

Reisgids-Montenegro
Biogradska Gora Nationaal Park @Shutterstock

Centrale regio

Nikšić

In het westen van Montenegro verwelkomt Nikšić bezoekers met een rijk cultureel erfgoed en betoverende natuurlijke landschappen. Als uitvalsbasis kunnen reizigers het spectaculaire Ostrog-klooster ontdekken, een bedevaartsoord dat bekend staat om zijn adembenemende uitzichten. Daarnaast herbergt de regio het idyllische Krupac-meer, omringd door weelderige bossen en majestueuze bergen, wat het de ideale plek maakt voor ontspanning en een scala aan outdooractiviteiten. De stad zelf ademt een levendige sfeer met gezellige cafés, bruisende markten en prachtige historische architectuur.

Reisgids-Montenegro
Ostrogklooster @Shutterstock

Cetinje

Cetinje, de voormalige hoofdstad van Montenegro, is een levendige mix van geschiedenis en cultuur. Naast het verkennen van het Cetinje-klooster en het Biljarda-paleis, waar vroeger Montenegrijnse prinsen verbleven, kunnen bezoekers genieten van het rijke culturele aanbod in het Nationaal Museum van Montenegro. Daarnaast biedt de omgeving van Cetinje prachtige wandelmogelijkheden voor natuurliefhebbers, terwijl het centrum van de stad uitnodigt tot ontspanning in gezellige cafés, waar je de lokale sfeer kunt proeven en kunt genieten van een kopje traditionele koffie.

Reisgids-Montenegro
Nationaal Museum van Montenegro @Shutterstock

Podgorica

Voor een verkenning van het rijke culturele en historische erfgoed van Montenegro is er geen betere uitvalsbasis dan de bruisende hoofdstad Podgorica. Hoogtepunten zijn onder andere het Petrović-paleis, ooit de koninklijke residentie van Montenegro, en het Historisch en Cultureel Erfgoed Museum.  In het stadscentrum vind je een boeiende mix van oude en moderne architectuur, met bezienswaardigheden als de iconische Millennium-brug en de opvallende Orthodoxe kathedraal van de Verrijzenis van Christus. En vergeet de weelderige natuur rondom de stad niet, met prachtige parken zoals het Skadarmeer Nationaal Park en de Moraca Canyon.

Reisgids-Montenegro
Millennium-brug @Shutterstock

Kustregio

Kotor

Kotor, gelegen aan de betoverende Baai van Kotor, wordt beschouwd als het juweel van Montenegro. De oude binnenstad, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, is een ware schatkamer van historische pracht, met kerken, paleizen en schilderachtige pleinen. Sportievelingen kunnen de 1350 treden naar de stadsmuren beklimmen voor een adembenemend uitzicht op de baai en de omliggende bergen. Ook aan natuur is geen gebrek: het nabijgelegen Lovćen Nationaal Park staat bekend om zijn spectaculaire landschappen en uitgestrekte wandelpaden.

Reisgids-Montenegro
Baai van Kotor @Shutterstock

Tivat

Tivat wordt vaak beschouwd als het 'Monaco van Montenegro', en een van de meest opvallende attracties is Porto Montenegro, een luxe jachthaven met chique boetieks, restaurants en cafés. Het Maritiem Museum biedt een kijkje in de rijke maritieme tradities van de regio, terwijl de prachtige stranden zoals Plavi Horizonti en Belane uitnodigen tot ontspanning. Voor natuurliefhebbers is een excursie naar het nabijgelegen dorp Gornja Lastva een aanrader. Hier kan je wandelen door weelderige wijn- en olijfgaarden en genieten van een spectaculair uitzicht op de baai van Kotor.

Reisgids-Montenegro
Porto Montenegro @Shutterstock

Budva

Budva bruist van leven met een overvloed aan bars, clubs en discotheken die tot in de vroege uurtjes openblijven. De oude binnenstad betovert met haar schilderachtige geplaveide straatjes, omzoomd door historische kerken en vestingwerken. Na een avondje uit is er niets heerlijker dan tot rust te komen op de prachtige stranden van Budva, zoals Mogren Beach en Jaz Beach, waar het azuurblauwe water uitnodigt tot ontspanning.

Reisgids-Montenegro
Budva Old Town @Shutterstock

Praktische informatie

Beste reistijd

Montenegro is het best te bezoeken tijdens de lente- of zomermaanden, van mei tot en met september. Gedurende deze periode schommelen de temperaturen overdag tussen de twintig en dertig graden, terwijl de avonden milder zijn. Dit maakt het een uitstekende tijd voor zowel zonneaanbidders die willen ontspannen aan de Adriatische kust, als voor avontuurlijke toeristen die houden van culturele ontdekkingen.

Vervoer

Wanneer je vanuit het buitenland naar Montenegro reist, kan je kiezen uit verschillende opties. Podgorica Airport ontvangt internationale vluchten vanuit diverse Europese steden, terwijl Tivat Airport voornamelijk charter- en binnenlandse vluchten bedient.

Zodra je aankomt, is het het beste om een auto te huren om het land te verkennen. Naast autoverhuur zijn er regelmatige busverbindingen tussen steden en dorpen, en zijn taxi's beschikbaar. Let er bij het nemen van een taxi wel op dat je een officiële taxi neemt of de prijs van tevoren afspreekt. Voor meer informatie over het huren van een auto, kan je terecht op de website www.europcar.be.

Advies

Montenegro is over het algemeen een veilige bestemming voor toeristen. Wel blijf je best alert op je persoonlijke bezittingen, en dat vooral in de drukke(re) steden.

Montenegro heeft ons hart veroverd. Wij zijn er van overtuigd dat het dat ook bij jou zal doen, en hopen dat deze reisgids je heeft geïnspireerd om jouw reis naar Montenegro te beginnen plannen zodat je de wonderen van deze bijzondere bestemming zelf kunt ervaren.

Voor meer informatie kan je terecht op de website www.visit-montenegro.com.