Welke sporten kan je het best beoefenen tijdens je zwangerschap?

Gepubliceerd op 21 mei 2019 door Malvine Sevrin en ELLE België
Welke sporten kan je het best beoefenen tijdens je zwangerschap?

Mag je sporten tijdens je zwangerschap? En zo ja, welke sporten kan je dan het best beoefenen? Het zijn slechts enkele vragen die veel toekomstige mama's hebben. Omdat hier veel onduidelijkheid bestaat, zochten wij het voor je uit:

Voordelen

Dat sporten gezond is hoeven we - hopelijk - niet meer te zeggen. Maar sporten tijdens je zwangerschap heeft zowel voor jou als je kleine spruit enkele voordelen:

  • Er komen meer endorfines vrij: tijdens je zwangerschap veranderen je hormonen voortdurend waardoor mood swings je niet onbekend zullen zijn. Door regelmatig sporten stimuleert de endorfineproductie, waardoor je je niet alleen vrolijker, maar je ook beter in je vel zal voelen.
  • Je voorkomt extreme gewichtstoename: voldoende en gezond eten is een must tijdens je zwangerschap. Maar nu je voor twee eet, kan extra bewegen geen kwaad.
  • Het verhoogt jouw pijntolerantie tijdens de zwangerschap en bevalling: door jezelf regelmatig uit te dagen, verhoog jij je pijngrens en doorzettingsvermogen. Daar wil je als mommy to be toch even een inspanning voor doen, toch?
  • Het verbetert de bloedcirculatie: dit verlaagt het risico op aandoeningen zoals spataders, diabetes, zwellingen, maar vermindert ook de kans op rugpijn, krampen en zelfs een keizersnede.

Zwemmen

sporten zwangerschap mama

Een van de beste fysieke activiteiten voor zwangere vrouwen is ongetwijfeld zwemmen. Baantjes trekken is niet alleen goed voor je gewrichten, maar verlicht ook kwaaltjes zoals gezwollen enkels. Daarnaast ben je in het water gewichtsloos, waardoor je geen last heb van dat extra gewicht.

 

Fietsen

mama zwanger fietsen sporten

Wie wil fietsen, kan opteren om een hometrainer aan te schaffen. Hierbij kan je de stand van het stuur verzetten naarmate je buik groeit. Deze activiteit is ideaal omdat je hierbij je hartslag een boost geeft en geen druk zet op je gewrichten .

Opgelet: ondervindt je last bij de fietshouding, kies dan voor een andere sport.

Yoga & Pilates

mama yoga zwangerschap

De voordelen van yoga zijn eindeloos, zowel fysiek (vermindert misselijkheid, constipatie en het ophouden van vocht) als mentaal, doordat het helpt ontspannen. Als je van plan bent om enkele lessen te volgen, kies dan voor prenatale sessies. Deze zijn minder zwaar en helpen aanstaande moeders focussen op hun houding en ademhaling voor de bevalling.

Opgelet: zorg ervoor dat je na je eerste trimester niet op je rug gaat liggen.

Liever iets actiever? Dan is pilates misschien iets voor jou. Hiermee versterk je jouw houding en rugspieren

 

Wandelen

wandelen sport mama zwangerschap

Op de loopband, of liever buiten? Met manlief, de hond of alleen? Het kan allemaal, want als er een activiteit is waar je echt niets mis mee kan doen, dan is het wandelen. Ga minstens drie keer per week stappen, het tempo bepaal je zelf. Deze sport is ideaal omdat het je spieren versterkt, je frisse lucht geeft en een positieve invloed heeft op je humeur.

Deze sporten vermijd je het best

  • Competitiesporten
  • Sporten waarbij je slagen of stoten moet incasseren
  • Bergbeklimmen
  • Diepzeeduiken

Omdat elke zwangerschap anders verloopt, is het niet makkelijk om te bepalen of iemand in staat zal zijn om veel te bewegen. Luister daarom vooral naar je lichaam, zodat je jezelf niet overbelast. Bij twijfel ga je beter langs bij je huisarts.

Meer zwangerschapstips? Lees dan zeker ook:

(Stagiaire Kaat Monsieur)