Zo behoud je strakke borsten tijdens en na een zwangerschap

Gepubliceerd op 17 October 2016 door ELLE België
Zo behoud je strakke borsten tijdens en na een zwangerschap

Een kinderwens? Ben je in blijde verwachting? Geweldig nieuws, maar... Weinig vrouwen zullen het toegeven, maar ze maken zich wel degelijk zorgen over de staat van hun borsten na een zwangerschap. Er doen heel wat horrorverhalen de ronde en er zijn al evenveel trucjes voor te vinden. Waarheid of fabel? Wij zochten het uit, met de hulp van de experts van lingerielabel Triumph. 

Eerst en vooral, drie essentiële vragen:

Wat gebeurt er met je borsten bij een zwangerschap? Je moet weten dat borsten het meest hormoongevoelige deel van het vrouwelijke lichaam zijn. Bij hormonenschommelingen kunnen ze plots van omvang wisselen, zo is het geen uitzondering dat ze tijdens de menstruatie plots een cupmaat groter of kleiner worden. Je kan je dus inbeelden dat een zwangerschap, die gelijk staat aan een hormonale orkaan door je lijf, een hele grote impact heeft.

Wat zijn de gevolgen daarvan? Meestal ondervinden vrouwen vanaf de twaalfde week in hun zwangerschap minder comfort in het dragen van hun beha’s. Het is op dat moment dat de boezem uitzet en de metalen beugels en omtrek van het ondergoed de huid irriteert. Naast deze ongemakken, verandert ook de vorm van de borsten tijdens en na een zwangerschap. Er is niets aan te doen, maar de plotse gewichtstoename en -afname na de geboorte doen de elasticiteit van de huid geen deugd en de zwaartekracht laat zich gelden… Sommige vrouwen hebben na hun bevalling plots ook kleinere borsten, waar ze vroeger met een volle boezem pronkten.

Heeft het al dan niet geven van borstvoeding daar effect op? Ja en neen. Het is niet zo dat je borsten “leeggezogen” worden en achterblijven als twee slappe zakjes. Wel helpt het je extra zwangerschapskilo’s sneller te verliezen: als je borstvoeding geeft, verbruik je zo’n 500 calorieën per dag, waardoor je je vetreserves meer moet aanspreken dan moeders die voor kunstvoeding kiezen. Die snelle gewichtsafname zorgt voor een verminderde elasticiteit in je borsten en dàt zorgt voor het hangende effect. Bovendien verliest een deel van het klierweefsel in je borsten zijn functie eens je stopt met borstvoeding en wordt het omgezet in vetweefsel. Vet is minder volumineus dan klieren, wat dus ook een kleinere boezem met zich meebrengt.

Niets aan te doen? Toch wel! Er zijn tal van slimme tips & tricks om je boezem te bewaren, ook nà een zwangerschap. Dit moet je weten:

1/

borsten-zwangerschap-hangborsten-strakke-borsten-borstvoeding-3

1. Je huid verdient een duwtje in de rug. Door hem dagelijks te hydrateren met een verstevigende crème of serum houd je de elasticiteit op peil. Je doet dat door het product met ronde bewegingen in je huid te masseren, wat de doorbloeding van je borsthuid ook stimuleert. Neem hier de tijd voor en bouw het in als dagelijks ritueel, je boezem zal je er eeuwig dankbaar voor zijn!

2. Het is van levensbelang voor je boezem om steeds de juiste behamaat te dragen -of je nu zwanger bent of niet. Triumph zet haar klanten al jaren aan om zich bij élke beha aankoop te laten opmeten, ook al gebeurde dat zes maanden eerder ook al. Je hebt ondertussen al begrepen dat je borsten constant in verandering zijn… (Lees hier trouwens alle horrorverhalen over foute beha’s en wat de juiste maat voor je kan doen) Het is dan ook aangeraden om zich tijdens de volledige duur van de zwangerschap op verschillende momenten te laten opmeten. Een eerste keer na twaalf weken en daarna telkens wanneer de beha begint te knellen. Hoe beter de maat, hoe meer steun je borsten krijgen en hoe minder effect je veranderende vormen zullen hebben. Het is die drie of vier uitjes naar de winkel dubbel en dik waard! Enkele regels die je moet onthouden:

- Je vermijdt best beugelbeha’s als je hoogzwanger bent. Een klassieke beugel duwt de melklieren in je borsten toe, waardoor je kans loopt op ontstekingen. Voel je je niet op je gemak zonder beugel? Er bestaan varianten in speciale ondersteunende stoffen, zo gebruikt Triumph in haar beha's beweeglijke Magic Wire, een soort zachte mousse die zich aanpast aan de vorm van je borst en tegelijk voor de nodige steun zorgt.

- Van plan om borstvoeding te geven? Dan laat je een maand voor de bevalling best je borsten opmeten en koop je op basis daarvan een aangepaste voedingsbeha.

- Ben je niet aan je eerste zwangerschap toe? Het is toch een goed idee om je maat te checken! De meeste vrouwen verschillen ook tussen hun onderlinge zwangerschappen van maat. Breng dus de modellen mee die je tijdens je vorige zwangerschap kocht en laat die evalueren.

2/

borsten-zwangerschap-hangborsten-strakke-borsten-borstvoeding-2

3. Nog een trucje om de doorbloeding te stimuleren (een goede bloedsomloop = een gladde, strakke huid en steviger borsten): onderwerp je boezem achtereenvolgens aan grote hitte en koude. Dat doe je door aan het einde van je douche secondenlang ijskoud water over je borsten te laten lopen, terwijl je ze met cirkelvormige bewegingen masseert, waarna je opnieuw naar warm water gaat en vervolgens weer koud. Herhaal dit ritueel dagelijks bij elke douchebeurt. Leuk extraatje: dit is ook een geweldige tip voor glanzende lokken en tegen sinaasappel huid! Zorg wel dat je steeds eindigt met het koude water.

4. Er bestaan ook speciale crèmes om zwangerschapsstriemen te vermijden en doen helen. Wat? Striae zijn een soort rode of paarse littekens die ontstaan wanneer het lichaam zich uitzet en de huid niet snel genoeg kan volgen. Wist je trouwens dat niet alleen zwangere vrouwen hiermee te maken krijgen? Ontdek hier nog meer tips tegen striae! https://www.elle.be/nl/76970-tips-huidstriemen.html

5. Ondanks alles toch niet zo zeker van je stuk? Je zou versteld staan van het subtiele effect van… make-up. Sterren doen het al jarenlang: hun decolleté opmaken en contouren om het wat meer volume en een lift te geven. Meer dan wat bronzer, een ronde borstel en een paar rake, ronde streken boven je borsten heb je niet nodig!

3/

borsten-zwangerschap-hangborsten-strakke-borsten-borstvoeding-4

6. Last but not least: investeer ook na de zwangerschap in nieuwe beha’s. De allergrootste fout die jonge mama’s maken, is na de bevalling teruggrijpen naar hun oude, vertrouwde exemplaar: een slechter cadeau kan je je boezem niet geven! De meeste vrouwen eindigen met een kleinere boezem, waardoor ze van hun oude beha’s te weinig steun krijgen, met alle gevolgen vandien. Het is aangeraden zes weken na de bevalling of, indien je moedermelk geeft, na het stopzetten van de borstvoeding, opnieuw je borsten te laten opmeten en aangepaste beha’s te kopen. Kies daarbij ook voor modellen die je boezem extra flatteren, je kan een egoboost wel gebruiken. De Magic Boost lijn van Triumph is hier perfect op afgestemd. Je krijgt de keuze uit drie effecten:

- De Push-Up is aangeraden voor kleine boezems. Dankzij extra vulling zorgt het voor hogere borsten met volume.

- De Lift-Up is ideaal als je na de zwangerschap met dat “leeggezogen” effect zit en zorgt vooral òp de borst voor extra volume. Dit omdat de push beweging vanuit de zij- en voorkant van je boezem komt. Goed voor een dynamisch balconette decolleté.

- De Shape-Up is dan weer aangeraden voor vollere borsten. De cup omvat en bedekt grotendeels de borst en geeft het een natuurlijke, ronde vorm.