Striae: wat kan je ertegen doen?

Geüpdatet op 21 april 2022 door Isabelle
Striae: wat kan je ertegen doen?

Als je in een korte tijd veel groeit of bijkomt, kan je huid striemen -of zogenaamde striae- vertonen. Is dat erg? Bijlange niet. Waar de meeste vrouwen terecht fier zijn op het verhaal waarover hun huid doorheen die tekens getuigt, willen anderen ze het liefst kwijt. Iedereen bepaalt zelf waar ze zich lekker bij voelt, en indien jij in die laatste categorie zit: enkele tips om ze te voorkomen en behandelen. 

Wat zijn striae?

Huidstriemen of striae zijn geen gescheurde huid, zoals velen beweren, maar wel een soort littekens die ontstaan wanneer het lichaam zich uitzet en de huid niet snel genoeg kan volgen. Dat kan gebeuren tijdens een zwangerschap, maar ook door intensieve groei of snelle gewichtstoename -niet alleen jonge moeders krijgen er dus mee te maken! Zo ontstaan er onderhuidse littekens met zichtbare paarse en rode strepen. Gelukkig worden de striemen na verloop van tijd minder opvallend, hun initiële kleur vervaagt tot een witte tint. Hoelang zo'n proces duurt, valt helaas niet te voorspellen. Bij de een is het een kwestie van een paar maanden, terwijl het bij de ander het soms jaren kan duren. Geduld is een mooie deugd...

Onze tips om striae te voorkomen en behandelen:

Het belangrijkste is je huid zo elastisch mogelijk te houden. Vooral lichaamsdelen die gevoelig zijn voor striemen, zoals je buik, billen en borsten verdienen extra aandacht. Smeer ze preventief of ter nabehandeling dagelijks in met een speciale olie of crème.

Shopping:

Pas op: houd er wel rekening mee dat je, zelfs al smeer je elke dag trouw, nooit honderd procent tegen striemen beschermd zal zijn. Het is helaas erfelijk bepaald of je ze wel of niet krijgt.

Daarnaast kan je ook een beroep doen op zwaardere behandelingen met een stevig prijsje: je kan striae laten weglaseren of doorprikken met fijne naalden. Dergelijke technieken stimuleren de collageenproductie om de huid opnieuw soepel te maken. De behandelingen kunnen voor een verbetering zorgen, maar opnieuw: het hangt van je genen af hoeveel effect ze zullen hebben. Bespreek mogelijke ingrepen met je dermatoloog.

(Psst: striae of niet, omarm je lichaam met deze body positive lingerie labels!)