10 body positive lingerielabels die je moet kennen

Geüpdatet op 3 juni 2019 door Isabelle
10 body positive lingerielabels die je moet kennen

Body positive lingerie, niet sexy? Think again! Steeds meer labels vieren het vrouwelijke lichaam in al haar natuurlijke pracht, inclusief vetrolletjes, litteken en striae, en guess what: het resultaat is verbazend sensueel! Zet het clichébeeld van de bomma onderbroek eens en voor altijd bij het grof vuil en ontdek hoe mooi vrouwvriendelijke lingerie werkelijk is. Deze tien merken helpen je alvast op weg:

OPHELIA 

body_positive_lingerie_inclusive_feminism_ophelia_

Designed as a compliment to your body.” Onder dat motto ontwerpt de Belgische Ophelia Debisschop sinds enkele jaren luxueuze lingerie die de natuurlijke lijnen van je lichaam volgt. Zachte stoffen, een haast onzichtbare laag op je huid en een focus op de perfecte pasvorm. Alle stukken werden handgemaakt in Debisschops lokale atelier en dat zorgt inderdaad voor een hoger prijskaartje, maar dat is nu eenmaal de prijs van duurzame, traditionele producten en uitzonderlijke kwaliteit. Geïnteresseerd? Het label heeft een flagship store in Antwerpen, waar je tijdens een rustig bezoek kan bekijken welke lingerie je exact nodig hebt, én je kan een boeiende home party organiseren in het gezelschap van de ontwerpster zelf. Surf naar de Ophelia website voor meer info.

body_positive_lingerie_inclusive_feminism_ophelia_

1/

LA FILLE D’O

body_positive_lingerie_inclusive_feminism_ophelia_

Uiteraard kan La Fille d’O niet in dit lijstje ontbreken, het label van landgenote Murielle Scherre was één van de eersten die push-ups en zogenaamd corrigerend ondergoed links liet liggen voor een vrouwvriendelijk alternatief. Goed voor een opvallend sensuele look. Dat de formule aanslaat, blijkt uit de vele copycats die zich wereldwijd net iets te veel laten inspireren door de ontwerpen van Scherre. Niemand kan echter tippen aan het echte werk, zo ontdekten wij enkele jaren geleden in de authentieke korsetterie waar de niemendalletjes in elkaar worden gezet.

body_positive_lingerie_inclusive_feminism_ophelia_

2/

NETTE ROSE 

body_positive_lingerie_inclusive_feminism_ophelia_

Ook uit het buitenland komen body positive setjes aanwaaien, Nette Rose scoort vanuit het verre Zuid-Afrika met retro lingerielooks. Ontwerpster en vintage fanaat Megan Miller vernoemde haar label liefdevol naar haar beide grootmoeders en put maar al te graag inspiratie uit de jonge jaren van die laatsten bij het ontwerpen van haar romantische setjes. De stukken worden met de hand gemaakt in haar atelier in Kaapstad en de kant die daarvoor nodig is, wordt maar in beperkte hoeveelheden aangekocht, kwestie van niet met overschotten te zitten. Duurzaamheid is bijna net zo belangrijk als de body positive filosofie achter het label: het atelier werkt enkel op zonne-energie en Nette Rose sponsort een programma dat olijfbomen plant in Zuid-Afrika. Hoe zit het met de packaging? Je krijgt je lingerie netjes verpakt in duurzaam, herbruikbaar papier en krijgt er nog een handgeschreven postkaartje uit de Moederstad bovenop. Sounds good to us!

Even terzijde: zin om deze winter even naar de zon te ontsnappen? Waarom geen citytrip naar Afrika plannen? Het continent barst van de boeiende steden en wij raden deze 10 Afrikaanse citytrips aan. 

3/

SAVAGE x FENTY

body_positive_lingerie_inclusive_feminism_ophelia_

Zelfs een wereldster als Rihanna is niet veilig voor bodyshaming en de wulpse zangeres kreeg in het verleden geregeld de roddelpers over zich heen wegens afwijkend bikinimaatje. Daar heeft ze altijd met een heerlijke f****** op geantwoord, maar vorig jaar zette ze nog een stapje verder in de vorm van een hyper inclusieve lingerielijn die vrouwen in alle vormen en maten, geuren en kleuren viert. De bijhorende show was een knaller van formaat en zette alle gevestigde modehuizen in de schaduw met een wondermooie parade vol diversiteit -kersje op de taart was het hoogzwangere model Slick Woods die weinig meer dan twee tepelkwastje nodig bleek te hebben om te schitteren.

body_positive_lingerie_inclusive_feminism_ophelia_

body_positive_lingerie_inclusive_feminism_ophelia_

body_positive_lingerie_inclusive_feminism_ophelia_

4/

NUBIAN SKIN 

body_positive_lingerie_inclusive_feminism_ophelia_

Lingerie die als een tweede huid aanvoelt én oogt: het is de absolute basis van elke garderobe, maar donkere vrouwen hebben vaak problemen om nude producten te vinden. Nubian Skin pakt dat probleem aan: het label werd in 2014 opgericht door de Britse zakenvrouw Ade Hassan, die maar geen basic lingerie in haar eigen huidtint kon vinden. Dan maar zelf voor zorgen, dacht ze, en zo ontstond het idee om ondergoed, maar ook panty’s en schoenen, in donkere nude kleuren te brengen. In de lingerie vind je alle basics, van strapless beha tot onderjurkje, in zowel kleine als grote maatjes. Leuk extraatje: op de website van Nubian Skin vind je een handige gids die voor elk van de vier basistinten opsomt met welke foundations bij verschillende cosmeticalabels de kleur overeenkomt. “Berry” komt bijvoorbeeld overeen met de Double Wear Foundation Espresso 8N1 bij Estee Lauder, en met de Touche Eclat Foundation BD90 bij Yves Saint Laurent. Het toont alvast aan hoe praktisch ingesteld Nubian Skin is, we love!

5/

LONELY LABEL

body_positive_lingerie_inclusive_feminism_ophelia_

Lonely Label is een pionier op het vlak van inclusiviteit en maakt lingerie, swimwear en prêt-a-porter voor groot en klein, dik en dun, jong en oud. De keuze is uitgebreid, van sexy bralettes via lekker onzichtbare beha’s tot (alleluja) sexy én comfy opties voor zwangere vrouwen. Photoshop is ook geen optie in de webshop van het Nieuw-Zeelandse merk, dat vrouwen puur natuur viert en in het verleden prachtige campagnes bracht met onder andere Lena Dunham en Jemma Kirke in de hoofdrollen. Voor de Lonely Girls Diary reist een huisfotograaf ook de wereld rond om de klanten van het label tegemoet te komen en neer te zetten in prachtige, échte portretten -een project dat eigenlijk inspirerender werkt dan om het even welk lookbook.

6/

NEON MOON 

neon_moon_body_positive_lingerie_inclusive_feminism_

“Fed up with being body shamed? So are we.” Met die slagzin word je op de website van Neon Moon verwelkomd en voel je je meteen helemaal thuis. Het Britse label breekt een lans voor feminisme en vraagt zich af hoe een industrie die inherent op vrouwen is gericht -de lingerie industrie dus- zo vrouwonvriendelijk kan zijn. In een reactie tegen alle zogenaamde bullshit -in de vorm van photoshop, een gebrek aan diversiteit én verkeerde beeldvorming- door kwalitatieve lingerie voor àlle vrouwen te ontwerpen, ongeacht hun maat, leeftijd, ras of zogezegde imperfecties zoals littekens, striae en cellulitis.

7/

MARIE YAT 

body_positive_lingerie_inclusive_feminism_ophelia_

Comfortabel en zacht, maar ook lekker edgy: dat zijn de ontwerpen van de Britse Marie Yat in een notendop. Het label brengt zowel lingerie als badmode en mooie homewear. Een blik op de collecties en je merkt Yats opmerkelijke liefde voor grafische lijnen en peekaboo details. De stukken zijn naadloos en bestaan vooral uit wol en biologisch katoen -omdat kant niet het alleenrecht heeft op everything sexy, dixit de ontwerpster.

8/

FIGS 

body_positive_lingerie_inclusive_feminism_ophelia_

Wat is de link tussen Victoriaanse erotiek en minimalistische architectuur? Op het eerste zicht is die ver te zoeken, maar beiden inspireren de ontwerpen van het Amerikaanse lingerie- en homewear label Figs. Verwacht je aan simpele lijnen, comfortabele pasvormen en basic kleuren. De feministische lijn wordt doorgetrokken naar photoshopvrije campagnes én het merk probeert haar voetafdruk te verkleinen door haar collecties slechts in beperkte hoeveelheden te produceren en daarvoor zoveel mogelijk stofoverschotten te gebruiken.

9/

HARA THE LABEL 

body_positive_lingerie_inclusive_feminism_ophelia_

Hoe kan je niét van een label houden dat een volledige afdeling van haar webshop wijdt aan scrunchies (scrunchies!)? Dit even terzijde gelaten: Hara The Label is een ecologisch label dat basic lingerie in alle kleuren van de regenboog brengt. Veel keuze tussen de modellen heb je niet, het kleurenpallet is dan weer des te uitgebreider. Body positivity hoort inherent bij het merk, maar ecologie is pas echt waar het voor staat. Hara probeert trouw haar duurzame filosofie na te leven en produceert enkel uit natuurlijke bamboevezels (comfy alert!) en gebruikt natuurlijke kleurprocessen zonder chemicaliën.