Tien Afrikaanse citytrips waaraan je niet had gedacht

Geüpdatet op 10 maart 2023 door Isabelle Foto’s: Shutterstock
Tien Afrikaanse citytrips waaraan je niet had gedacht

Wie Afrika zegt, denkt niet meteen aan citytrips. En toch is het niet enkel een trekpleister voor dier- en natuurliefhebbers: het telt ook heel wat bruisende wereldsteden met een rijke cultuur en geschiedenis. Het continent werd eeuwenlang door allerlei buitenlandse machten gekoloniseerd, terwijl ook de lokale culturen bleven vechten om te overleven. Het resultaat is een mengelmoes aan stijlen, invloeden en gemeenschappen die elk hun creatieve stempel drukten op deze verrassende steden. Het feit dat ze meestal in het midden van betoverende landschappen liggen, maakt het alleen maar mooier. Tien plekken die instant op je bucket list moeten:

1. KAAPSTAD - Zuid-Afrika

afrika-bucket-list-afrikaanse-steden-die-je-gezien-moet-hebben

Kaapstad is met haar woeste natuur, rijke geschiedenis en contrasterende cultuur één van de meest fascinerende steden ter wereld. De zogeheten Moederstad ligt in het meest Zuidelijke puntje van Afrika en deed eeuwen geleden dienst als pitstop voor handelsschepen op weg naar het Oosten. Getuige daarvan zijn de vele plantages en moestuinen in en rond de stad, die zich uitstrekt rond de imposante Tafelberg en omringd is door twee oceanen. Sportliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen met eindeloze hikes, fietstochten, diepzeeduiken, surfen en nog heel wat avonturen vol adrenaline. Luilekkeren aan de vele stranden is natuurlijk ook toegestaan. Op een dik halfuur rijden van het centrum kom je in de paradijselijke winelands terecht, het epicentrum van de Zuid-Afrikaanse wijnteelt. Het fascinerende aan Kaapstad is ook de mengelmoes aan culturen: je leeft er zij aan zij met blanke Afrikaners, de oorspronkelijke Xhosa bevolking en afstammelingen van Britse kolonisten. Vergeet tijdens je bezoek zeker het gloednieuwe Zeits MOCAA museum niet, dat een indrukwekkende collectie hedendaagse kunst van eigen bodem herbergt binnen een imposant gebouw met shops, restaurants en zelfs een rooftop zwembad!

2. KIGALI - Rwanda

Rwanda wordt nog al te vaak met etnische zuiveringen geassocieerd, maar het land, en dan vooral hoofdstad Kigali, is er na de grimmige burgeroorlogen wonderwel in geslaagd weer recht te krabbelen. Meer zelfs: verschillende reisgidsen prijzen het tegenwoordig aan als één van de veiligste en properste steden van Afrika. Kosten noch krachten werden gespaard om de stad, genesteld temidden een groen heuvellandschap, een nieuw elan te geven en dat is gelukt: brede boulevards, een efficiënt wegennet, verschillende internationale ondernemingen en een hypermodern, kosmopolitisch stadscentrum maken vandaag de dag de kracht uit van Kigali. Bovendien is de metropool pal in het midden van Rwanda gelegen, de ideale uitvalsbasis om het land van de gorilla’s verder te verkennen.

3. WINDHOEK - Namibië

Bier, braadworsten, schnitzels en als je geluk hebt enkele locals die in Beierse lederhosen hun zondagnamiddag doorbrengen, dit alles in het midden van een mysterieus woestijnlandschap: welkom in Windhoek! De hoofdstad van Namibië, ooit een Duitse kolonie, brengt een grappige mix van Afrikaanse woestenij en Duitse kitsch. De metropool vormt een groene, moderne oase in een land dat grotendeels bestaat uit droge zoutvlakten en woestijnen. Het speelde ook een grote rol in de geschiedenis van modern Afrika en daar zijn overal nog sporen van te vinden. Van de parlementsgebouwen tot de buitenaards ogende gotische kathedralen en Duitse kasteeltjes; als de muren hier konden spreken, zou je enkele dagen zoet zijn met fascinerende vertelsels. Neem dus zeker een gids onder de arm en laat je meeslepen in de wonderen van Windhoek.

4. MINDELO - Kaapverdië

Welkom in de Afrikaanse Rivierra, waar dolce farniente en kunst de vaandel zwaaien. Mindelo is één en al romantische straatjes, koloniale gebouwen in alle pastelkleuren van de regenboog, paradijselijke stranden en imposante jachten die in haar gezellige haven komen aanmeren. In Kaapverdië zwaaiden de Portugesen eeuwenlang de plak en ook de Britten kwam er eind 19de eeuw een vlaggetje planten, die koloniale geest blijft door de straten dolen. Mindelo is is tegelijk ook het kloppende hart van de Kaapverdische cultuur en bracht door de jaren heen een schare poëten (google eens Cesaria Evora), musici en andere kunstenaars voort. Op het menu: dansen, zingen en eindeloos genieten in de vele bars en restaurants van de stad.

5. STONE TOWN - Zanzibar

Eentje dat het etiket “Unesco werelderfgoed” met zich meedraagt: de voorbije tweehonderd jaar werd weinig veranderd aan de infrastructuur van het Tanzaanse Stone Town, gelegen op het paradijselijke eiland Zanzibar. Reizigers zijn het er unaniem over eens: de stad voelt aan als een gigantisch labyrinth waar elke straathoek je op een nieuwe verrassing trakteert. Je wandelt er langs rijkelijk versierde houten huizen, bazaars, moskeeën, stoombaden en Arabische paleizen, een pittige mix die te danken is aan de Indische, Afrikaanse, Arabische en Europese settlers die er eeuwenlang leefden. Leuk weetje: de iconische Queen frontman Freddy Mercury werd in deze stad geboren! ’S Morgens cultuur opsnuiven, ’s namiddags aan je bruine tintje werken: win-win!

6. ALEXANDRIE - Egypte

Geschiedenisfreaks moeten richting Alexandrië. De stad werd in 331 voor Christus uit de grond gestampt door Alexander de Grote, die er al het mooiste van de toenmalige Griekse, Afrikaanse en Macedonische cultuur opstapelde. Haar vuurtoren en bibliotheek kregen al snel hun plaats in de grote legendes van die tijd, maar werden sindsdien jammer genoeg vernield, terwijl een deel van de antieke stad onder het zeepeil verdween. Niets meer te zien? Bijlange niet! Hier laat je je fantasie de vrije loop en duik je de woelige Egyptische geschiedenis in - van de hoogdagen van de farao’s via Alexander de Grote en de Renaissance tot het nationalisme van President Nasser in de jaren vijftig. Egypte kreeg het de voorbije jaren hard te verduren, maar er zijn ook culturele lichtpunten zoals de Biblioteca Alexandria, een gigantisch sanctuarium van kunst, filosofie en wetenschap dat in 2002 het levenslicht zag om Alexandriës roemrijke verleden en rol als cultureel epicentrum opnieuw op te halen.

7. MARRAKECH - Marokko

Uiteraard mag ook Marrakech niet ontbreken. Op slechts een paar uur vliegen van Brussel vind je er een aangename mix van zon, prachtige architectuur en verrassende shops. Hier word je echt overdonderd door het 1001 nachten gevoel: luilekkeren in één van de prachtige riads van de stad, exotische kruiden proeven en afdingen in de broeierige soeks, de verrassende paleizen die Marrakech rijk is verkennen en ’s  avonds op adem komen op een sprookjesachtig ingericht terras met zicht op het omringende Atlas gebergte: puur genieten!

8. BAHIR DAR - Ethiopië

Bahir Dar is de derde grootste stad van Ethiopië en strekt zich uit langs de oevers van het iconische Tanameer. Dit is de bakermat van de Ethiopisch-orthodoxe kerk en eeuwenlang bewaarden monniken er jaloers hun rijkdommen achter de gesloten deuren van ’s werelds oudste kloosters en kerken, goed voor een hoop antieke monumenten op je bucket list. De stad krijgt ook wel eens de “riviera” stempel opgedrukt omwille van haar gunstige lichting aan het water en de door palmbomen geflankeerde boulevards. Eerlijk: langer dan drie dagen moet je hier niet blijven, maar Bahir Dar blijft wel een must-see en vormt de ideale uitvalsbasis voor bootexcursies op het magisch mooie meer -dat barst van de leuke eilandjes- en een bezoek aan de nabijgelegen, prachtige Bleu Nile Falls.

9. ANTANANARIVO - Madagscar

Welkom in de hoofdstad van Madagascar, in de volksmond ook wel “Tana” genoemd. Blijf weg uit het chaotische en weinig aantrekkelijke centrum en richt je pijlen eerder op de historische Haute-Ville, vol kronkelende straatjes en koloniale huizen met botanische voortuintjes. Echt zweten zal je er nooit doen: de stad bevindt zich op 1400 meter hoogte, maar je kan er wel terecht voor de beste keuken van Afrika. Tana is echt de hoofdstad van de foodies: je vindt er sterrenrestaurants die in tegenstelling tot hun equivalenten in de rest van de wereld niét aan peperdure prijskaartjes doen. Tea time is er ook heilig en weinig steden tellen zoveel theesalons als dit toetjesparadijs. Tussen twee smulpartijen door verbrand je calorieën in de vele boetieks en markten, of bezoek je één van de vele monumenten van de driehonderd jaar oude stad. ’S Avonds is het in romantische jazz bars of de levendige discotheken te doen. Een uitstekende manier om je bezoek aan Madagscar, gekenmerkt door prachtige flora en fauna, af te sluiten.

10. DAKAR - Senegal

Zien en gezien worden in Dakar, de grootstad waar paardenkarren zij aan zij rijden met blitse SUV wagens. Een beeld dat alles al zegt: dit is een fascinerende stad van extremen, waar oud en nieuw elkaar kriskras de loef afsteken. Voetballers en muzieksterren duiken er met veel enthousiasme het bruisende nachtleven vol percussie en Afrikaanse beats in, de zonsondergangen in één van de vele cafés langs de kustlijn zijn legendarisch en de mode is er gewoonweg waanzinnig. Locals gaan er gekleed in kleurrijke maatpakken en muziek ìs de grootste passie van al wie je tegenkomt. Je begrijpt: dit is géén stad om tot rust te komen, wel de ideale plek om je onder te dompelen in de bruisende, onvermoeibare Afrikaanse cultuur.