How to: zo scoor je de perfecte beha

Gepubliceerd op 19 juli 2016 door Isabelle
How to: zo scoor je de perfecte behaSmiling woman in bra standing by window

Wist je dat 76% van de vrouwen de verkeerde beha draagt? Wij gingen ons licht opsteken bij experts en leerden stap per stap hoe je je boezem wél de nodige liefde geeft. 

Enkele feiten:

- Je beseft het misschien niet, maar de kans is groot dat jij een verkeerde beha draagt en dat kan nefaste gevolgen hebben -we hebben het niet alleen over het ongemak van losse bandjes, knellende cups en fladderende contouren. Je ondergoed bepaalt eigenlijk de vorm van je lichaam en kan een look maken of kraken –ongeacht hoe mooi je outfit is, de verkeerde lingerie vervormt hem instant tot slonzige zak. Daarnaast is er natuurlijk de eeuwige strijd tegen de zwaartekracht: borsten die dag in dag uit een optimale ondersteuning genieten, gaan mindersnel doorhangen. Doemscenario’s die je gemakkelijk kan vermijden door de juiste beha te dragen –en maak je geen illusies: dat is niet gewoon een modelletje “dat goed zit” of dat je “amper voelt”.

- Vergeet ook de versleten beha van je grote zus: iedereen heeft verschillende borsten en verdient een exemplaar op perfécte maat. Of maak er drie van: het is immers aangeraden om elke week af te wisselen tussen drie beha’s. Elk stuk moet om de twee dagen gewassen worden. “Eigenlijk moet je het als een denim broek beschouwen: die rekken na een tweetal dagen uit en krijgen pas na een wasbeurt hun oorspronkelijke vorm terug. Hetzelfde geldt voor je beha: eens uitgerekt, kan hij niet meer goed ondersteunen. Wassen dus,” klinkt het bij Triumph. Of het vele wassen de lingerie niet beschadigt? “Ja en neen, na een jaar is hij goed voor de vuilnisbak, maar dat geldt sowieso voor élke beha: de regel is hem maar één jaar te dragen en dan over te stappen op een nieuw exemplaar, hij zal sowieso te zwaar vervormd zijn. Dit is iets waar veel mensen zich nog in vergissen: het kost je geld, maar het is wel iets dat je elke dag draagt én je hele look meebepaalt, die extra euro’s dus dubbel en dik waard!”

Zover voor de feiten, over naar het echte werk:

1/

1. Laat je begeleiden en opmeten door professionalsSchermafbeelding 2015-03-31 om 15.12.41

Elke goede lingeriewinkel heeft ervaren personeel dat op dagelijkse basis tientallen boezems aan de perfecte beha linkt. Groot, klein, hoog, doorgezakt, met littekens, geopereerd,…: zij krijgen borsten in alle vormen en maten te zien en weten perfect hoe je te helpen. Wees dus niet bang om hulp in te schakelen –op de websites van grote labels als Triumph kan je zelfs op voorhand een passessie boeken: doen!

Het eerste wat een professional doet, is het opmeten van je boezem. Ook hier een universele fout: het is niet omdat je vijf jaar geleden je maat liet opnemen, dat die nog steeds klopt. Borsten veranderen constant, verschillen zelfs onderling: het is dus geen slecht idee je elk jaar opnieuw te laten meten. Je bekijkt daarbij de omtrek van je rug (plaats het meetlint net onder je borsten en omring je hele rug) en de je cupmaat (plaats het meetlint over je tepel en omring je hele rug). Extra tip: houd je beha aan tijdens het meten, dan staan je borsten hoger dan au naturel.

2/

2. Bepaal de omtrek van je rugomtrek

Het allerbelangrijkste voor een goede ondersteuning is de omtrek van je beha –niét de bandjes, die zijn eerder bedoeld om je beha op zijn plaats te houden! De zijpanden van je beha moeten vanaf je borsten mooi recht naar achter lopen en perfect plat tegen je rug aansluiten.

Een te grote omtrek zal een soort knik veroorzaken in je rug, de achterkant van je beha naar boven trekken en zodoende de voorkant -je borsten dus- naar beneden duwen. Je hele boezem kantelt dus. Wie een te grote rugomtrek draagt, probeert dit vaak te corrigeren door haar bandjes aan te spannen: grote fout! De bandjes bieden amper steun en zullen de rug alleen maar erger naar boven trekken.

Ook goed om te weten: sluit je beha op het eerste haakje. Als je al meteen naar het laatste moet grijpen, zit je verkeerd. Een beha heeft drie haakjes om het juist een jaar te kunnen volhouden: hoe meer je een beha draagt, hoe meer hij uitrekt en hoe meer je opschuift in de haakjes. Na een jaar is hij “uitgedragen”, komt de rug naar boven en moet hij weg. Als je al meteen met het derde haakje moet beginnen, hou je het geen jaar uit.

Ook qua omtrek zijn de opties groot: maten gaan van 65 centimeter tot 105 centimeter. Zit je qua maat lichtjes tussen twee standaarden? Dan kan je corrigeren op basis van de cup, dat leggen we zo meteen uit.

3/

3. Welk soort beha wil je? Triumph 2

Eens je de juiste omtrek hebt gevonden, moet je beslissen welk soort beha je wil, wàt die met je borsten moet doen. Wil je een push-up, minimizer, een exemplaar voor diepe decolletés, een bustier, een stevig stuk voor elke dag, een sexy niemendalletje, eentje die je borsten dichter bij elkaar brengt of omgekeerd,… Pas op: dit heeft geen enkele invloed op de steun die je krijgt, wel op de look van je boezem!

De mogelijkheden zijn eindeloos, vraag ernaar! Hier alvast enkele feiten:

Beugel of niet? Een beha met beugel geeft vorm aan je borst, maar zet hem vooral in een bepaalde richting – dus hoger, lager, meer naar buiten, enzovoort afhankelijk van het soort beha. Een beha zonder beugel volgt de natuurlijke stand van je borsten, what ya mamma gave ya dus! Wie om medische of andere redenen geen beugel verdraagt, kan ook voor een beha met siliconen beugel gaan: zelfde effect, maar minder hard materiaal.

Voorgevormd of niet? Een voorgevormde beha geeft vooral vorm aan je borst: die laatste wordt als het ware in een mal gegoten. Wil je rondere, puntiger, of plattere borsten, dan moet je in de categorie ‘voorgevormd’ shoppen en de verschillende modellen hierin bekijken.

Het is een fabeltje dat voorgevormde beha’s met beugel voor grotere borsten zorgen. Wél kan je er –als je dat zelf wil- een hogere boezem mee creëren, wat je meteen een rechtere rug geeft, wat op zijn beurt voor een plattere buik zorgt. Je ziet: met de juiste beha krijg je meteen een optisch maatje minder.

4/

4. Kies de juiste cup

Eens de omtrek en het soort beha zijn bepaald, schakel je over op de cup: A, B, C, D, E, F, G, … Veel vrouwen zitten tussen twee cupmaten, afhankelijk van het model beha dat ze kiezen en de rekbaarheid van het materiaal. Je kan dus wat spelen met de cupmaat, al moet je in zo’n geval steeds je rugomtrek mee aanpassen. Algemene regel:

smallere rug leidt tot grotere cup 

bredere rug leidt tot kleinere cup 

Een 75C is dus hetzelfde als een 70D: het verschil in cup wordt geneutraliseerd door de manier waarop de rugomtrek erop inspeelt. Hoe slanker je rug, hoe groter je cup wordt en omgekeerd. Het is dus fout te schrikken voor grotere maten als E, F of G – het lijkt enorm, maar oogt helemaal niet zo en zal je finaal een mooiere boezem opleveren.

TR581A00H-Q11@3.1

Een perfecte cup omsluit volledig je borst en vertrekt tussen de borsten tot aan de achterkant van je linker- of rechter exemplaar. Er mag geen “kwab” uitsteken, noch aan voor-: noch aan achterkant. Een cup die “op” je borst valt, zal een weinig flatterende ophoping veroorzaken waardoor je borst in twee delen lijkt gesnoerd.

Wat met een te groter cup? Het kan gebeuren dat je beha de perfecte maat heeft en overal goed valt, maar je hem niet opvult. Te groot? Neen, waarschijnlijk zit je met een verkeerde vorm. Sommige vrouwen hebben nu eenmaal hogere, appelvormige borsten en vullen hun cup mooi op. Veel vrouwen hebben echter peervormige exemplaren, die eerst wat hangen en dan pas breder worden. Die laatste groep heeft moeite om hoge cups op te vullen, wat door de kledij heen zichtbaar is en voor een vreemde knik zorgt. De oplossing is zeker geen kleinere cup te zoeken, wel een aangepast model te kopen!

TR581A00H-Q11@5.1

Pas op: ook de vorm van je borsten verandert regelmatig (na een zwangerschap, als je verdikt of vermagerd bent, onder invloed van workouts,…). Houd hier dus ook rekening mee bij het shoppen.

Tot slot: er wordt vaak gezegd dat het tussenslotje van je beha perfect plat op het borstbeen moet liggen. Dat klopt voor 90% van de vrouwen, maar is fysisch onmogelijk voor mensen wiens borsten heel dicht op elkaar staan. Zij moeten dus geen rekening houden met deze regel.

5/

Goed om te weten

Deze regels gelden ook voor sportbeha’s en bikini’s, al moet je in het eerste geval rekening houden met het soort sport dat je beoefent: een dagje paardrijden vraagt meer steun dan een uurtje yoga. Informeer bij het winkelpersoneel naar de verschillende mogelijkheden!

Bikini’s mag je in de rug nog smaller nemen dan beha’s, omdat ze meestal maar één sluiting hebben in plaats van drie haakjes en je dus niet kan mee evolueren met het rekproces. De maten worden ook verschillend aangeduid, maar komen op de volgende rugmaten neer:

36 = 70

38 = 75

40 = 80

42 = 85

44 = 90

Met deze kostbare informatie in het achterhoofd kan je gewoon geen fouten meer maken. Laatste tip: vergeet je ingebeelde complexen en geniet van je passessie, shoppen is leuk en al zeker voor lingerie!