20 Belgische modemerken om te (her)ontdekken

Geüpdatet op 24 juli 2024 door Lore Ginneberge en Sam Vandenbosch
20 Belgische modemerken om te (her)ontdekken Our Sister

Soms moet je het niet al te ver gaan zoeken. Deze Belgische modemerken maken ons dit jaar extra trots op de Nationale Feestdag.

21 juli is het onze Nationale Feestdag, ofwel een prachtige zomerdag waar we even geen verplichtingen hebben. Daarom is deze dag een perfect excuus om onze Belgische mode in de kijker te zetten.

1. 11PM

Na jaren bij couture huis Natan samengewerkt te hebben, besloten Marie & Pieterjan dat het tijd was om hun eigen creativiteit de vrije loop te laten. Dit leidde tot de ontwikkeling van 11PM, creatieve uniformen die voor hen beiden geschikt zijn, ondanks hun verschil in lengte en grootte. De collectie bestaat uit op de verfijning van op maat gemaakte kleding gecombineerd met de brutaliteit en flair van streetwear.

2. Bernadette

Bernadette verovert inmiddels België tot New York, en modeliefhebber tot celeb. In hun nieuwste collectie liet het moeder-dochter duo blijft zich inspireren door de vrouwelijke hoofdpersonages die zich klaarmaken in films, waarbij we de vrouwen op het scherm bewonderen en hun routine observeren, van het opdoen van lippenstift in de spiegel tot het dichtritsen van de jurk.

 

3. Atelier Palmier

Atelier brengt sinds dag één het paradijs naar de stad. Dit seizoen nodigt Atelier Palmier je uit om de Italiaanse 'dolce vita' te omarmen, met ontwerpen geïnspireerd op de charme van vintage gestreepte parasols en de dromerige allure van de Middellandse Zeekust. De 'Frutti di Mare' collectie is een viering van de elegantie en zorgeloosheid van het Italiaanse kustleven, een een verbluffende reeks hangers, ringen, armbanden en oorbellen, elk stuk zorgvuldig vervaardigd om de essentie van de zomer vast te leggen. Verwacht hangers met verrukkelijke zeedieren naast vruchten zoals kersen, citroenen en druiven.

Fotograaf: Lise Van Trijp

4. WOCHE

Designer Clarisse Bruynbroeck creëert juwelen om alle dagen - vandaar de naam woche - te dragen. Ze laat zich inspireren door dagdagelijkse voorwerpen zoals een elastiek rond je pols of een twijgje dat je rond je vinger draait. Woche staat voor imperfecte, unieke juwelen in organische vormen. Voor haar nieuwste collectie werkte ze samen met kunstenares Nel Maertens. De oorbellen, armbanden en broches zijn de belichaming van diens floral art.

WOCHE x Nel Maertens

5. Arte

Arte Antwerp presenteert zijn Herfst/Winter 2024 collectie, waarin de natuur als muze centraal staat. De collectie vangt de levendige bewegingen en tinten van bloemen, en transformeert hun texturen en patronen in innovatieve grafische ontwerpen en technieken. De collectie tilt de essentie van de natuur naar een hoger niveau, waarbij botanische motieven en camouflageprints de veelzijdige esthetiek van de buitenwereld weerspiegelen.

Fotograaf: Don Brody

6. Lore Van Keer

Met CREDO, de nieuwste collectie van sieradenmaker Lore Van Keer, putte ze inspiratie uit de visie en werk van de Amerikaanse architect Frank Gehry. Net zoals zijn opvallende ontwerpen niet in één hokje te plaatsen zijn, en imperfectie en chaos omarmen, zo stralen de CREDO-sieraden eveneens rebellie en eigengereidheid uit. Niets in de natuur is ooit perfect, dus waarom omarmen we niet wat meer datgene wat authentiek, uniek en eigen is aan ons?

7. Wouters & Hendrix

Veel is veranderd sinds Wouters & Hendrix veertig jaar geleden zijn eerste collectie uitbracht - zo groeiden ze van een duo uit tot een familie van maar liefst vijftig mensen. Maar wat hen toen al kenmerkte, is ook vandaag nog onze essentie: de liefde voor vakmanschap, de band die ze voelen met Antwerpen, en een tendens om alles met een subtiel snuifje surrealisme te kruiden. Niet zo vreemd dus, dat ze hun veertigste jubileum vieren met een goudcollectie bestaande uit uiterst draagbare ‘objets bouleversants’: juwelen die tersluiks knipogen naar surrealistische iconen zoals Marcel Broodthaers' ‘Mosselpot’, Marcel Duchamps liefde voor schaken, of Man Ray’s ‘Lips’. De La Fête des Bêtes 18kt. goud collectie is perfect om de dagelijkse sleur schaakmat te zetten. Het merk hoopt dat deze speelse, draagbare kunstwerkjes hun eigenaars er dagelijks aan herinneren dat je niet persé langer leeft als je altijd serieus bent. We’ll drink to that, een heel jubileumjaar lang!

8. Christian Wijnants

Belgisch modelabel Christian Wijnants stelt zijn Autumn-Wintercollectie 2024 voor tegen de levendige achtergrond van zijn geboortestad, Brussel, waar brutalisme, modernisme en art nouveau zich vermengen tot een inspirerend palet van architectonische pracht. Met deze collectie omarmt Christian zijn Brusselse roots en verwerpt hij conventionele codes.

9. Alexandre Hekkers

Alexandre Hekkers, het veelbelovende Belgische juwelenlabel, lanceert zijn nieuwste collectie genaamd Fancy Cuts. De collectie, geïnspireerd door de jaren 80 Miami Vice stijl, bestaat uit 24 juwelen met een focus op de combinatie van 18ct goud en zilver en kleurrijke fancy cut edelstenen die de creativiteit van de juwelenontwerper weerspiegelen. Met deze herinterpretatie van traditionele sieradenontwerpen maakt Hekkers een statement: luxe sieraden met een hedendaagse look.

10. Borrenberghs

Tessa Borrenberghs kondigt met trots de lancering van haar nieuwste collectie, ‘Echoes of Home’, aan. Deze intussen reeds vijfde collectie is een reis die de essentie onderzoekt van wat 'thuis' werkelijk betekent. Gevormd door het verleden en gedreven door de toekomst, is de zoektocht naar thuis een avontuur van zelfontdekking. Deze collectie put inspiratie uit de eenvoud en charme van de natuur, verweven met moderne, duurzame modepraktijken en futuristische elementen. Geïnspireerd door serene landschappen en gekoesterde herinneringen aan eenvoudige tijden, vertelt de collectie verhalen over de omarming van de natuur en het zachte ritme van het plattelandsleven. Bovendien wordt het merk geproduceerd in België, met een focus op duurzaamheid en kwaliteit. Dankzij het unieke made-to-order systeem wordt elk stuk in de collectie pas ​ gemaakt nadat er een bestelling is geplaatst. Deze aanpak garandeert niet alleen dat het kledingstuk met zorg en precisie wordt gemaakt, maar ondersteunt ook een gezondere planeet.

Annika Wallis

11. RAE

RAE Antwerp introduceert zijn nieuwste collectie 'NO. 9' voor lente/zomer 2024. Geïnspireerd door mediterrane zomers en jaren '90 jetset esthetiek, zien we blauwe en rode strepen, gedurfde en kleurrijke prints met namen als Sunset, Orange crush en Envy - allemaal gemaakt van luxe katoen voile en vegan viscose. Hoogtepunten uit de collectie zijn de lange vloeiende jurken die van een strandclub naar een diner kunnen, katoenen poplin overhemden, gestreepte shorts en broeken, en truien en tops van kasjmier en merinowol in rood, marineblauw en grijs voor een moeiteloze en tijdloze look of voor het echte zomergevoel: in limoen. Het beste? Deze RAE-collectie is gemaakt van 100% natuurlijke materialen, van de beste kwaliteit én duurzaam.

12. Nathalie Vleeschouwer

Nathalie Vleeschouwer breidt haar zonnebrillen- en badmode-lijn dit seizoen verder uit met nieuwe modellen en prints, geschoten in een magnifiek kader. Zo keren de zonnebrillen terug in een kleiner, smaller ontwerp, genaamd 'Jackie'. Ook de bikini en badpak uit Nathalie Vleeschouwer’s zomercollectie verschijnen in nieuwe kleuren en prints, zoals de medusa swirls print en prachtig diepe kleuren zoals oker en klassiek zwart. Eentje die zeker niet kan ontbreken in je zomer garderobe.

13. KAAI x Annaëlle Reudink

Elk jaar werkt KAAI samen met jong opkomend talent uit de Antwerpse modewereld. Dit jaar deden ze een beroep op Annaëlle Reudink, een veelbelovend studente die momenteel in haar derde jaar aan de modeacademie in Antwerpen zit. Samen creëerden ze een kleurrijke strandtas. Annaëlle maakte en ontwikkelde de print in haar notitieboek met aquarel en ecoline, die ze later omzette in een digitale tekening. Tijdens het maken van de print liet ze zich inspireren door de beweging van zeegolven en de helderheid van het strand. Levendige kleuren en een eclectische stijl zitten in haar ontwerp-DNA, reflecterend in de aquarelprint die perfect past bij een zomerse tas. Na research naar het strandleven door de jaren heen, brengt Annaëlle die strand-achtige zomervibe in het ontwerp door 2 zonnebadende vrouwtjes op de voorkant van de tas te zetten. De print is verschillend aan elke kant van de tas zodat hij op beide manieren gedragen kan worden.

14. STUDIO DE CLEER

Met een palmares om ‘U’ tegen te zeggen, tonnen ervaring, een oog voor detail en vooral een grootse passie, creëert Belgische ontwerpster Tine De Cleer kledij op maat én met deadstock materialen. Ieder item wordt met de hand vervaardigd ná bestelling, op die manier gaat Tine grote productie en (over)stock tegen.

15. HOTEL LOUIS

Louis Appelmans behaalde in 2019 zijn master in Fashion/Design Apparel aan La Cambre te Brussel. Maar de liefde voor zijden sjaals of carrés krijgt hij met de paplepel binnen, zijn oma had namelijk een grote collectie aan Hermès sjaals. Met Hotel Louis, upgrade hij het originele zijden carré-concept. Een onzichtbare knoppensysteem geeft je de mogelijkheid de sjaals veelzijdig in te zetten als kledingstuk, zoals een top of rok. De tekeningen, die Louis met de hand maakt en nadien digitaal geprint worden op de 100% zijden sjaals, tonen verschillende hotelkamers. Wanneer je alle sjaals aan elkaar hangt, krijg je de kaart van zijn fictieve hotel.

belgische modemerken duurzaam
Hotel Louis

16. Sea Me Happy

Sea Me Happy, het Belgische kledingmerk dat bekend staat om zijn vrolijke en comfortabele kleding, brengt deze zomer een collectie die doet dromen van exotische vakanties. Met een focus op duurzaamheid en lokale productie, gebruikt Sea Me Happy alleen de beste natuurlijke materialen. De nieuwste lijn bevat luchtige jurken, oversized T-shirts en comfortabele broeken in zonnige kleuren en unieke tie-dye patronen. Elk stuk straalt de ontspannen en zorgeloze sfeer uit die perfect past bij een zomerse dag.

Sea Me Happy
Sea Me Happy

17. La Collection

Antwerpse luxelabel La Collection blijft zijn ambitie om de mode-industrie van binnenuit te veranderen waarmaken met de nieuwste collectie 'Saorsa' voor herfst/winter 2024. Deze collectie ademt vrijheid en authenticiteit, en combineert luxueuze en comfortabele materialen met delicate details en een sublieme afwerking. Met een natuurlijk en rustgevend kleurenpalet dat doet denken aan het Schotse landschap, telt 'Saorsa' wijde broeken, oversized blazers en androgyne jassen. La Collection blijft trouw aan zijn zero-waste-keten, waarbij elk stuk op maat wordt gemaakt met ethisch verantwoorde materialen en productiemethoden die de impact op het milieu minimaliseren.

18. Meryll Rogge

Ontwerper Meryll Rogge is een rijzende ster in de Belgische modewereld. Ze werkte voor Marc Jacobs en Dries Van Noten alvorens haar eigen huis uit de grond te stampen. Meryll presenteert elk seizoen een collectie die clashing elementen samenbrengt en inspiratie put uit fotografie, kunst, de wereld om ons heen. Haar stukken worden intussen wereldwijd gekocht en gesmaakt (onder meer Hailey Bieber en Dua Lipa zijn fan), en nodigen telkens uit om je eigen unieke stijl te omarmen, met oog voor duurzaamheid.

belgische modemerken duurzaam
@meryllrogge

19. Our Sister

Het Belgische vrouwenlabel Our Sister (en mannenlabel Castart) zijn opgericht door de broers Michiel en Dries Somers. Met de twee kledingmerken, die verschillend zijn maar toch behoren tot ‘dezelfde familie’, appelleren ze aan individuen die zich op een bescheiden manier toch graag willen uiten: met frisse kleuren, strakke belijning en stoffen die in kwaliteit ongeëvenaard zijn. Invloeden uit de schilderijen van Mark Rothko en de Bauhaus-beweging zijn nooit ver weg. Sinds 2018 levert deze visie collecties op die levendig maar toch ingetogen zijn, tijdloos toch modern en gemaakt met veel aandacht voor duurzaamheid en ethiek. 

20. Rosie

Het opkomende Belgische merk Rosie brengt een verfrissende kijk op tijdloze mode. Met een focus op minimalisme en duurzaamheid, biedt Rosie een collectie van elegante basics die een blijvende indruk achterlaten. Denk aan perfect gesneden broeken, vloeiende jurken en comfortabele knitwear in nostalgische tinten. De herfst/winterollectie voor 2024 getiteld 'Dear Diary' presenteert de iconische oversized debardeurs met vintage ogende borduursels, gecombineerd met bedrukte maxi-rokken die allemaal een verhaal vertellen.

rosie antwerp
Rosie Antwerp