Het moeder-dochterduo achter Bernadette: “we brengen zelfvertrouwen en elegantie op een hedendaagse manier”

Geüpdatet op 2 april 2024 door Lisa Aelvoet
Het moeder-dochterduo achter Bernadette: “we brengen zelfvertrouwen en elegantie op een hedendaagse manier”Bernadette

Bernadette en Charlotte De Geyter vormen samen het moeder-dochterduo achter Bernadette. Wat begon met vijftien jurken, die de grote bazen van Net-A-Porter wisten te bekoren, groeide uit tot een hele nieuwe wereld, waar elk moment van de dag een Bernadette-gekleurd moment is. 

Hoe is het voor Bernadette allemaal begonnen?

Charlotte: "We zijn zo'n vijf jaar geleden gestart en de tijd is echt voorbij gevlogen. Mijn moeder is eigenlijk altijd al heel creatief geweest, vooral in het spelen met haar persoonlijke stijl en in de inrichting van haar huis. Zelf heb ik een vrije opvoeding genoten, zonder strikte grenzen op modegebied, en dat heeft een grote impact op me gehad. Na het middelbaar besloot ik dan ook te gaan studeren aan de Modeacademie. Hier ontdekte ik mijn liefde voor tekenen en het bouwen van een eigen wereld."

"Gedurende mijn tijd aan de Academie heb ik vier jaar intens gewerkt aan het creëren van mijn eigen signature stijl. Eenmaal afgestudeerd, verhuisde ik voor een stage naar Londen maar besloot ik na zo'n zes maanden terug naar huis te verhuizen. Mijn moeder en ik voelden immers allebei de creatieve drang om ons verhaal te vertellen, en besloten om ervoor te gaan: Bernadette was geboren. Eenmaal terug thuis hebben we ons samen opgesloten. Zelf ben ik heel veel beginnen tekenen, voornamelijk botanische tekeningen, geïnspireerd door onze tuin. Maar ook de uitgebreide kledingkast van mijn moeder zorgde voor de nodige inspiratie."

Bernadette: "Ik houd al mijn kleding bij, met het idee dat het ooit nog van pas zou kunnen komen. Bovendien heb ik zoveel respect voor het vakmanschap waarmee stukken van vroeger zijn gemaakt, dat ik me er niet zomaar van kan ontdoen."

Charlotte: "Verder trokken we samen heel vaak naar de vlooienmarkt in Brussel waar we zoek gingen naar zijden, kanten nachtjaponnen. Op basis daarvan maakten we onze eerste collectie van vijftien silhouetten, allemaal uit zijde, met veel kleuren en verschillende prins."

Charlotte-Bernadette-Maurice

Jullie eerste collectie lanceerde meteen op Net-A-Porter, dat is niet min.

Charlotte: "Dit was onze grote droom, maar we hadden nooit verwacht dat het ons ook effectief zou lukken. Voor we het wisten stonden we in het hoofdkantoor van Net-A-Porter met een valies vol jurken. We trokken ze zelf aan om ze te laten zien aan de buyers."

Bernadette: "De meeting was oorspronkelijk met twee buyers maar voor we er erg in hadden stroomden steeds meer mensen binnen in de ruimte, waaronder de grote bazen. Er was meteen interesse en zo zijn we gestart."

Waar staan jullie nu, vijf jaar later?

Charlotte: "De collecties zijn door de jaren heen enorm geëvolueerd. Zo schakelden we tijdens de lockdown over van vier naar twee collecties en begonnen we te werken met grotere silhouetten. We hebben toen ook tafzijde geïntroduceerd, een krokante stof waar je mooie volumes mee kan creëren. We begonnen meer sculpturaal te denken en te experimenteren met grote strikken."

"We zijn allebei enorme fan van de haute-couture van vroeger, meer bepaald de silhouetten uit de jaren vijftig en zestig. Elegante vrouwen met statuesque poses komen heel veel terug in onze research. Het zelfvertrouwen en de elegantie die vrouwen toen in die jurken uitstraalden, willen we helemaal terugbrengen, maar dan op een hedendaagse manier. Onze jurken bevatten bijvoorbeeld altijd zakken, zitten comfortabel en de stoffen kreuken niet snel. Onze collectie is voor de vrouw van vandaag, zowel uit mijn generatie als die van mijn mama."

Bernadette: "Tijdens de lockdown zijn we bovendien ook gestart met onze home-lijn."

Charlotte: "We merkten dat mensen heel benieuwd waren naar wie er achter Bernadette schuilt. We begonnen ook steeds meer te delen over ons eigen leven, waardoor mijn moeders huis vaker in beeld kwam. Toen zijn we onze collectie gaan uitbreiden met onder andere kussens, keramiek en vazen."

keramiek-Bernadette

Bernadette: "We creëerden een hele Bernadette-wereld: van het wakker worden in een zijden pyjama, tot de lunch met het keramiek en de kussens om 's avonds in te liggen: voor elk moment van de dag bieden we iets."

Wat ontbreekt er nog om jullie wereld compleet te maken?

Charlotte: "We blijven steeds nieuwe categorieën uitproberen en dagen onszelf graag uit. De laatste nieuwe toevoeging was onze bruidscollectie. Het idee hiervoor kwam heel organisch: we merkten namelijk dat de bruid voor Bernadette begon te kiezen. Dat is voor ons heel speciaal, wanneer mensen op hun grote dag voor ons merk kiezen. Zodoende lanceerden we een collectie van vijftien bruidsjurken met allemaal heel verschillende stijlen op onze webshop. Iedere jurk is een klein universum op zich, met een persoonlijk karakter."

Bernadette: "We willen de hele cirkel rond maken. Zo willen we graag een geur ontwikkelen maar ook kaarsen, omdat we zelf graag eten met een kaarsje aan voor de gezelligheid."

Wat is er nog meer ’typisch Bernadette’?

Charlotte: "De meest signature shape van Bernadette zijn onze peignoirs, onze robes uit zijde. Deze vormen de perfecte manier om onze prints te tonen, dankzij de mooie kleuren en schakeringen. Wij dragen deze voor een etentje, of thuis. Dat is waar het voor Bernadette mee begon."

Charlotte-robe-Bernadette

Bernadette: "Je kan deze met een paar hakken of een sandalen dragen en je bent meteen ready to go."

Hoe valt het mee om Bernadette samen als moeder en dochter te runnen?

Charlotte: "Voor onze wintercollectie, die in september in de winkel komt, hebben we een nieuwe print met de naam 'Conversations between mom and daughter' ontwikkeld. Deze bestaat uit verschillende zinnen, stuk voor stuk herkenbare anekdotes tussen moeder en dochter zoals 'Mom, can you drop me off' of 'Please let me know when you're home safe' maar ook 'You drive me nuts, I love you'."

Bernadette: "De vraag is wie wie gek maakt (lacht). Na vijf jaar hebben we elk onze eigen plek gevonden, en doen we wat we graag doen maar ook waar we goed in zijn. Sowieso komen we elkaar daar altijd in tegemoet. Het is hard werken maar we houden de humor erin."

Charlotte: "We blijven elkaar uitdagen. Het speciale aan werken met familie is dat je elkaar voor de volle honderd procent vertrouwt. Je drijft elkaar tot het uiterste maar aan het einde van de dag kan je tijdens het eten weer over totaal andere dingen praten."