Investeren in vintage designertassen? Deze modellen maken een comeback in 2024

Geüpdatet op 29 mei 2024 door Roberta Schroeder en Lore Ginneberge
Investeren in vintage designertassen? Deze modellen maken een comeback in 2024 Launchmetrics Spotlight

Deze vintage designertassen gaan volgens experten binnenkort een comeback maken. Nu investeren is de boodschap!

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van de opmars van vintage designertassen. Van versleten en gebruikte Hermès Kelly's à la de Olsens (een droom voor velen) tot hoekige Old Céline handtassen, het dragen van een tas met wat levenservaring is officieel een snelle route naar mode-overwicht.

Er is natuurlijk ook een financiële reden achter de populariteit van vintage designer tassen: of je nu op zoek bent naar een originele Fendi Baguette of een nette en gepolijste Prada, een tweedehands optie is (bijna) altijd betaalbaarder dan een gloednieuwe tas (vooral nu iconische edities boven de vier cijfers uitstijgen). Gucci's nieuw gelanceerde Jackie kost meer dan €2500, maar een origineel? Vestiaire Collective heeft er meer dan 3000, met prijzen vanaf €300.

In vintage duiken is niet alleen goed nieuws voor je portemonnee: het opsporen van een felbegeerd stuk uit vroegere seizoenen levert je ook nog eens aanzien op. Er is niets bevredigender dan zeggen "dank je, het is vintage" - vooral als het om een Tom Ford voor Gucci Horsebit-tas gaat of een zware Balenciaga City (beide zo in trek dat ze nieuw leven zijn ingeblazen voor SS24).

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marine (@pretemoitaveste)

Natuurlijk kun je proberen een vintage tas te vinden in de kringloopwinkels, maar de makkelijkste weg naar succes is via resale-apps. Vinted, waarvan de omzet jaar op jaar met 61% is gegroeid, ziet een enorme vraag naar Louis Vuitton, Gucci en Chanel, terwijl op Ebay de Fendi Baguette de meest gezochte vintage tas is.

Volgens Bjorn Holzhauer, senior brand expert bij Vinted, is er momenteel veel vraag naar stukken van vóór het millennium. “Hoewel de afgelopen seizoenen gericht waren op de late jaren '90 en Y2K-trends, die de revival van de Dior Saddle Bag, Fendi Baguette en Prada Nylon Bag zagen, gaan we nu nog verder terug in de tijd met elementen uit de jaren '80 en zelfs '50,” zegt hij.

Deze vintage designertassen zijn trending in 2024

Amy Bannerman, Ebay's pre-loved style director, kent de vreugde van het vinden van je perfecte tweedehands stuk maar al te goed. "Toen ik begon te werken met Ebay voor de Love Island-partnership, wilde ik dit onderstrepen en investeren in iets wat ik zou koesteren tot ik een excentrieke oma met een geweldige garderobe ben," zegt ze. "Ik was al lang bewonderaar van Chanel-handtassen en na een korte zoektocht vond ik mijn langverwachte en zeer zeldzame mini Coco op Ebay – voor een geweldige prijs en geverifieerd door de Authenticity Guarantee van de site."

Om je te inspireren voor je eigen tweedehands schoudertas, shopper of clutch, hebben we de meest gewilde vintage tassen uit de resale-wereld op een rijtje gezet.

Burberry Bridle

Dit jaar één van de meest geliefde stukken op Vinted, het lijkt erop dat de Burberry Bridle volgende is voor een comeback. Een iconisch ontwerp van het merk uit de jaren 2010, gekenmerkt door zijn banden en natuurlijk die onmiskenbare ruit. Kies voor een gigantische shopper-stijl tas of ga voor een meer subtiele luxe met een kleine crossbody.

Fendi Baguette

Het Carrie Bradshaw-effect wordt alleen maar sterker met de jaren, en natuurlijk is de Fendi Baguette nog net zo populair als in de vroege jaren 2000: de zoekopdrachten op Ebay zijn de afgelopen zes maanden met 43% gestegen. De drijvende kracht achter de vraag hier is waarschijnlijk het grote aantal verschillende ontwerpen: het huis produceerde elk seizoen nieuwe kleurvarianten, versieringen en afwerkingen, wat betekent dat er zeker een baguette is die bij je smaak past.

Gucci Jackie

Vernoemd naar zijn beroemdste fan, Jackie Onassis, is deze Gucci-klassieker zo tijdloos als maar kan. Het ontwerp is nauwelijks veranderd sinds 1961 (zie Dakota Johnson die de nieuwste versie draagt in de SS24-campagne van het merk) en gelukkig zijn er duizenden goed verzorgde vintage modellen beschikbaar. Het is dit jaar de meest populaire vintage tas op Vestiaire Collective en op Ebay is de vraag naar de Jackie de afgelopen zes maanden met 20% gestegen.

Louis Vuitton Speedy

Met een stijging van 13% in populariteit op Ebay, is de Speedy een echte klassieker van Louis Vuitton voor de tijdloze kleedsters. Of het nu in monogram canvas of het kenmerkende behandelde leer van het huis is, deze praktische held is vol functionaliteit en vrijwel onverwoestbaar (geloof me, ik draag mijn eigen vintage vondst al bijna twee decennia).

Balenciaga City

Op Vestiaire Collective, waar vintage uploads 30% sneller verkopen dan niet-vintage, is de geliefde jaren 2000 throwback met 13,32% in populariteit gestegen, met zwart, blauw, rood en roze als de meest gewilde kleuren. Tja, Kate Moss draagt de hare weer, dus...