13 dingen die je niet wist over Chanel tassen

Geüpdatet op 22 augustus 2023 door Isabelle Vander Heyde en Lore Ginneberge
13 dingen die je niet wist over Chanel tassen Getty Images

Wist je dat de tassen van Chanel vol symboliek zitten? Van de bevrijdende ontwerpen door Coco Chanel tot Lagerfeld's creatieve interpretaties en Virginie Viard's hedendaagse twist, ontdek tien fascinerende feiten over Chanel-tassen doorheen de geschiedenis, van rode strepen tot het iconische CC-logo.

1. De herkenbare ketting van Chanel-tassen

We moeten het vast niet herhalen: Coco Chanel was een vrouw die lak had aan conventies en regeltjes. Toen ze in 1955 haar eerste handtas ontwierp, deed ze dat vooral om de handen van vrouw te bevrijden van al te onhandige accessoires. Ze wilde een tas die ze gemakkelijk om de arm of schouder kon dragen, kwestie van haar handen lekker in haar jaszakken te kunnen steken. Geloof het of niet, maar dat was toen een schokkend vernieuwend idee. Omdat ze ook niet om wat brutaliteit verlegen zat, gebruikte ze symbolisch een keten, verweven met een leren lint, om de bevrijdende handtas af te maken. Vandaag zien we die elementen nog steeds terug in de iconische modellen, net als in de nieuwere lanceringen zoals de Chanel 22 van Virginie Viard.

De Chanel 22 tas
De Chanel 22 tas

2. De rode streep

Chanel wilde een tas die even mooi oogde aan de binnenkant als de buitenkant, maar vooral ook praktisch was. Hij moest over de arm gedragen worden, voldoende binnenzakken bevatten, uit zacht materiaal bestaan zodat hij de draagster niet zou irriteren én een rode voering bevatten. Waarom? Zodat die sterk zou contrasteren met de sleutels, parfum, portefeuille en andere spulletjes die de vrouw erin zou opbergen, waardoor ze die gemakkelijker zou vinden. In het begin was het eerder framboosrood, later evolueerde dat naar bordeaux.

3. Een geheim vak in de 2.55 handtas

Voor wie houdt van luxe én een vleugje mysterie: de beroemde 2.55 flaptas van Chanel heeft een geheime rits onder de bovenste flap. Er wordt gezegd dat Coco Chanel dit gebruikte om haar liefdesbrieven in te bewaren. Dit persoonlijke detail verbindt de tas met de romantische geschiedenis van haar maker en biedt een blik in Chanel's privéleven.

4. De geschiedenis van de Chanel Boy

De Boy-tas, door Lagerfeld bedacht in 2011, heeft een opvallend androgyn kantje en is een ode aan Arthur ‘Boy’ Capel. Die laatste was Coco Chanels grote liefde, maar hun verhaal kwam na twaalf jaar abrupt ten einde toen hij in 1919 om het leven kwam in een verkeersongeluk. Er wordt gefluisterd dat Boy Chanel inspireerde om met mannelijke materialen te experimenteren, zoals jersey –een stof die tot dan toe enkel werd gebruikt voor mannenondergoed, Chanel besloot er jurken uit te maken…

Chanel Boy handtas
De Chanel Boy handtas - Getty Images

5. Beroemde fans van Chanel-tassen

Van Jackie Kennedy en haar liefde voor de classic handbag tot Prinses Diana die vaak gespot werd met een 2.55 om de arm, de liefde voor het luxehuis bij beroemdheden gaat ver terug. Vandaag is bekend van onder meer Victoria Beckham en Kylie Jenner dat ze in het bezit zijn van een enorme Chanel-tassencollectie.

6. Een handtas vol geluksbrengers

Chanel was een notoir bijgelovige vrouw en omringde zich met zoveel mogelijk geluksbrengers en positieve symbolen. Ook in haar ontwerpen stak ze discrete talismannen, verwerkt in de metalen afwerking van tassen, in juwelen, in voeringen. Het is de reden waarom amuletten en symbolen als de camelia, de nummers 5 of 19, een zon... zo vaak de handtassen van het huis sieren.

Chanel rugzak in rood leder
Chanel rugzak in rood leder

7. Chanel maakt tassen uit kalfsleer

De tassen van Chanel worden uit kalfsleer vervaardigd en elke huid wordt in de ateliers onderworpen aan een strikte kwaliteitscontrole. Op zich niets bijzonders aan, zij het dat ook het gebruik van dit materiaal in de jaren vijftig nogal revolutionair bleek: tot dan toe werd het ultrazachte leer enkel gebruikt om handschoenen uit te maken. De gewatteerde textuur ervan ontleende Chanel aan de ruiterswereld waarop ze dol was, meer bepaald aan zadeldoeken en paardendekens.

Jane Fonda Chanel-tas 1965
Actrice Jane Fonda met haar Chanel-tas in 1965 - Getty Images

8. Chanel-telefoonhoesjes

Gabrielle Chanel was dan wel een visionair, haar opvolger Karl Lagerfeld was dat net zo goed. We waren het een beetje vergeten, maar de modewereld keek nogal vreemd op toen die goede man in de jaren negentig reeds op de proppen kwam met modieuze hoesjes voor draagbare telefoons. “Wat een gek idee,” klonk het toen, vandaag wordt wijselijk gezwegen…

9. De Mona Lisa onder de handtassen

De 2.55, de allereerste door Chanel zelf ontworpen tas, moet volgens duidelijke instructies in elkaar worden gestoken. Vooral de ingewikkelde structuur van de binnenzakken, er moeten er exact zeven zijn, houdt de petites mains in de ateliers even bezig: ze zijn elk speciaal ontworpen om bankkaarten, lippenstift en enveloppen of andere documenten in te kunnen opbergen. Eén kreeg in de ateliers de bijnaam “Mona Lisa glimlach”, omdat het zo moeilijk zou zijn om haar perfecte vorm te bekomen.

Sofia en Nicole Richie in Chanel
Sofia en Nicole Richie in Chanel - Getty Images

10. Een handgemaakt kunstwerkje

De productie van een Chanel-tas is een werk van lange adem. Zo kan het maken van een klassieke Chanel Flap Bag tot 15 uur duren, aangezien een groot deel met de hand wordt gemaakt. De beroemde gewatteerde look van veel Chanel-tassen vereist precisie en vakmanschap, zo'n 180 productiehandelingen per tas om precies te zijn. Sommige modellen bevatten zelfs meer dan 10.000 individuele stiksels.

11. De betekenis van het CC logo

Het iconische Chanel monogram is eigenlijk een redelijk recente toevoeging aan de huisstijl. Het logo werd in 1973 voor het eerst gezien, maar werd pas echt populair toen Karl Lagerfeld er sinds de jaren tachtig allerhande accessoires mee ging versieren. Het is ook de manier om een onderscheid te maken tussen de door Gabrielle ontworpen 2.55 en de 11.12 uit de periode van Karl.

12. De tas is een goede investering

In tegenstelling tot veel andere mode-items, hebben Chanel-tassen de neiging om hun waarde te behouden of zelfs in waarde te stijgen na verloop van tijd. De prijzen van bepaalde klassieke Chanel-tassen zijn in de afgelopen decennia flink gestegen, maar r is een actieve secundaire markt voor. Veel verzamelaars en modeliefhebbers zijn bereid om premium prijzen te betalen voor vintage of zeldzame modellen, wat de verkoopbaarheid en potentiële winstgevendheid vergroot.

13. Zo herken je een echte Chanel

Hoe herken je eigenlijk een echte Chanel? Elke tas moet aan een aantal codes voldoen: de rechthoekige vorm ervan, de specifieke sluittechniek, de geweven band van leer en metaal, de gewatteerde afwerking, de naad, de rode voering en de unieke “tas in een tas” manier van hem te assembleren. Ontdek hier hoe een Chanel tas tot stand komt, heerlijk filmpje: