10 dingen die je niet wist over Chanel tassen

Gepubliceerd op 23 april 2018 door Isabelle
10 dingen die je niet wist over Chanel tassen

Voor Chanels nieuwste handtassencampagne fotografeerde Karl Lagerfeld model Kaia Gerber in het iconische appartement van Mademoiselle in de Rue Cambon. Het resultaat is een prachtige, donkere reeks beelden, het ideale moment eigenlijk om ons licht over de rijke tassengeschiedenis van het huis te laten schijnen. 10 weetjes die je waarschijnlijk niet kende:

Hands-free

We moeten het vast niet herhalen: Coco Chanel was een vrouw die lak had aan conventies en regeltjes. Toen ze in 1955 haar eerste handtas ontwierp, deed ze dat vooral om de handen van vrouw te bevrijden van al te onhandige accessoires. Ze wilde een tas die ze gemakkelijk om de arm of schouder kon dragen, kwestie van haar handen lekker in haar jaszakken te kunnen steken. Geloof het of niet, maar dat was toen een schokkend vernieuwend idee. Omdat ze ook niet om wat brutaliteit verlegen zat, gebruikte ze symbolisch een keten, verweven met een leren lint, om de bevrijdende handtas af te maken.

10 dingen die je niet wist over Chanel tassen - 1

Rode streep

Chanel wilde een tas die even mooi oogde aan de binnenkant als de buitenkant, maar vooral ook praktisch was. Hij moest over de arm gedragen worden, voldoende binnenzakken bevatten, uit zacht materiaal bestaan zodat hij de draagster niet zou irriteren én een rode voering bevatten. Waarom? Zodat die sterk zou contrasteren met de sleutels, parfum, portefeuille en andere spulletjes die de vrouw erin zou opbergen, waardoor ze die gemakkelijker zou vinden. In het begin was het eerder framboosrood, later evolueerde dat naar bordeaux.

Boy

De Boy tas, door Lagerfeld bedacht in 2011, heeft een opvallend androgyn kantje en is een ode aan Arthur ‘Boy’ Capel. Die laatste was Coco Chanels grote liefde, maar hun verhaal kwam na twaalf jaar abrupt ten einde toen hij in 1919 om het leven kwam in een verkeersongeluk. Er wordt gefluisterd dat Boy Chanel inspireerde om met mannelijke materialen te experimenteren, zoals jersey –een stof die tot dan toe enkel werd gebruikt voor mannenondergoed, Chanel besloot er jurken uit te maken…

10 dingen die je niet wist over Chanel tassen - 2

Geluksbrengers

Chanel was een notoir bijgelovige vrouw en omringde zich met zoveel mogelijk geluksbrengers en positieve symbolen. Ook in haar ontwerpen stak ze discrete talismannen, verwerkt in de metalen afwerking van tassen, in juwelen, in voeringen. Het is de reden waarom amuletten en symbolen als de camelia, de nummers 5 of 19, haar frêle silhouet, een zon, etc tegenwoordig zo vaak de handtassen van het huis versieren.

Kalfsleer

De tassen van Chanel worden uit kalfsleer vervaardigd en elke huid wordt in de ateliers onderworpen aan een strikte kwaliteitscontrole. Op zich niets bijzonders aan, zij het dat ook het gebruik van dit materiaal in de jaren vijftig nogal revolutionair bleek: tot dan toe werd het ultrazachte leer enkel gebruikt om handschoenen uit te maken. De gewatteerde textuur ervan ontleende Chanel aan de ruiterswereld waarop ze dol was, meer bepaald aan zadeldoeken en paardendekens.

10 dingen die je niet wist over Chanel tassen - 3

Telefoonhoesjes

Gabrielle Chanel was dan wel een visionair, haar opvolger Karl Lagerfeld is dat net zo goed. We waren het een beetje vergeten, maar de modewereld keek nogal vreemd op toen die goede man in de jaren negentig reeds op de proppen kwam met modieuze hoesjes voor draagbare telefoons. “Wat een gek idee,” klonk het toen, vandaag wordt wijselijk gezwegen…

Mona Lisa

De 2.55, de allereerste door Chanel zelf ontworpen tas, moet volgens duidelijke instructies in elkaar worden gestoken. Vooral de ingewikkelde structuur van de binnenzakken, er moeten er exact zeven zijn, houdt de petites mains in de ateliers even bezig: ze zijn elk speciaal ontworpen om bankkaarten, lippenstift en enveloppen of andere documenten in te kunnen opbergen. Eén kreeg in de ateliers de bijnaam “Mona Lisa glimlach”, omdat het zo moeilijk zou zijn om haar perfecte vorm te bekomen.

10 dingen die je niet wist over Chanel tassen - 4

CC

Het iconische Chanel monogram is eigenlijk een redelijk recente toevoeging aan de huisstijl. Het logo werd in 1973 voor het eerst gezien, maar werd pas echt populair toen Karl Lagerfeld er sinds de jaren tachtig allerhande accessoires mee ging versieren. Het is ook de manier om een onderscheid te maken tussen de door Gabrielle ontworpen 2.55 en de 11.12 van Karl.

DNA

Hoe herken je eigenlijk een echte Chanel? Elke tas moet aan een aantal codes voldoen: de rechthoekige vorm ervan, de specifieke sluittechniek, de geweven band van leer en metaal, de gewatteerde afwerking, de naad, de rode voering en de unieke “tas in een tas” manier van hem te assembleren. Ontdek hier hoe een Chanel tas tot stand komt, heerlijk filmpje: