De ultieme checklist voor een vlekkeloze reis

Gepubliceerd op 24 juni 2024 door ELLE Partner
De ultieme checklist voor een vlekkeloze reis © Pexels

Zin in vakantie, natuur en avontuur? Kamperen is ideaal om je even ver van alles en iedereen te voelen, tijd in de open lucht door te brengen en ten volle van je reis te genieten. Hier vind je onze tips voor een onvergetelijke, veilige en stressvrije kampeertrip.

Droom je van een kampeervakantie maar ben je toch net iets te veel aan je comfort gehecht? Geen nood, er bestaan genoeg campingalternatieven om aan ieders voorkeur en budget te voldoen. Wil je graag eens overnachten in een echte boomhut of is glamping met een volledig ingerichte keuken meer iets voor jou? Kick je op een daktent of heb je altijd al in een joert willen slapen? Welk type je ook bent, je vindt vast iets naar je smaak. Vaak hebben die unieke en alternatieve kampeeropties trouwens ook oog voor het milieuvriendelijke en duurzame aspect waar we tegenwoordig – terecht – zoveel belang aan hechten.

Met die reisalternatieven houden we onze ecologische voetafdruk immers binnen de perken én kunnen we ons opnieuw één voelen met de natuur. Of je verblijft in een hut van gerecyclede materialen, kiest voor chillen op een milieuvriendelijke glampinglocatie of al wildkamperend off the grid gaat, bij al die vakanties kun je maximaal maar toch verantwoord genieten.

Kies een goede staanplaats

Voor een geslaagd verblijf is het cruciaal dat je je staanplaats goed weet te kiezen. Kampeerterreinen kunnen onderling sterk verschillen, zowel wat betreft het comfort als de omgeving. Wat ligt jou het beste? Wildkamperen in de ongerepte natuur, een gezinsvriendelijke camping met alle mogelijke faciliteiten of iets alternatiefs zoals een boomhut of een joert? Ga ook online en check de beoordelingen en tips van medekampeerders. Zo kun je heel wat onaangename verrassingen vermijden.

Investeer in degelijk materiaal

De juiste uitrusting kan het verschil maken tussen een fijne kampeerervaring en de hel op aarde. Zorg er dus zeker voor dat je een tent van goede kwaliteit hebt die je makkelijk kunt monteren en bestand is tegen de weersomstandigheden. Er bestaan inmiddels een hele waaier aan modellen, zoals de opblaasbare en vrij compacte douchetent, de campertent die je kunt uitvouwen tot een grote gezinstent en de glampingtent als een soort van innovatieve bubbeltent, met een doorzichtig dak om, knus in je slaapzak, naar de sterren te kijken. Denk er ook aan de juiste slaapzak voor het seizoen te nemen. Het kan bovendien geen kwaad om te investeren in een comfortabele matras en vouwstoelen. Tot slot is ook een goed draagbaar kookvuur met bijhorend gerei essentieel om lekkere gerechten in open lucht te bereiden.

Maak een lijstje van al wat je nodig hebt om te koken op reis

Eten maken op de camping kan een echt culinair avontuur zijn. Neem daarom een gaskookplaat, een lichte maar volledige pannenset en multifunctioneel keukengerei mee. Voorzie ook niet-bederfelijke etenswaren die je makkelijk kunt klaarmaken en bewaren. Vergeet verder de aanmaakblokjes niet, kruiden en wat snoepgoed of hapjes voor een dosis verwennerij. Wat drank betreft, kan een filterfles erg handig zijn, zeker als je in de natuur verblijft.

© Pexels

Leg een reisapotheek aan

De natuur is onvoorspelbaar. Daarom is het belangrijk dat je voorbereid bent op kleine pijntjes en gezondheidsproblemen. Een goedgevulde reisapotheek is dan ook van onschatbare waarde: voorzie basismateriaal zoals pleisters en verband, ontsmettingsmiddel, muggenwerend middel en zonnecrème. Vertrek je naar het buitenland? Controleer dan goed op voorhand welke specifieke medicijnen je daar nodig hebt en vergeet ook je persoonlijke verzorgingssetje niet.

Bereid je voor op buitenactiviteiten

Kamperen is de gedroomde gelegenheid voor allerhande buitenactiviteiten. Neem dus je wandeluitrusting mee, een verrekijker om de dieren te bekijken, openluchtspellen zoals een frisbee of badmintonrackets en visgerief als je je in de buurt van een meer of een rivier bevindt. 's Avonds kunnen een hoofdlamp of kampeerlantaarn en een fijn boek of gezelschapsspellen goed van pas komen.

© Pexels

Denk aan je comfort en hygiëne

Ook in de natuur blijven comfort en hygiëne belangrijk. Voorzie kleding die aan de weersomstandigheden is aangepast, handdoeken van microvezel en biologisch afbreekbare toiletartikelen. Zo hou je steeds rekening met het milieu. Met een degelijke matras en een compact hoofdkussen zul je 's nachts veel beter slapen. Neem zeker ook een dekzeil mee. Daarmee kun je bij mooi weer voor schaduw zorgen en bij slecht weer je tent tegen de regen beschermen.

Hou rekening met onvoorziene omstandigheden op reis

Er kunnen zich altijd onverwachte gebeurtenissen voordoen. Hoe beter je voorbereid bent, hoe minder problemen je krijgt. Neem contact op met Touring en vraag je Touring Reisverzekering aan voor jou en je familie.

Je kunt genieten van een tijdelijk of jaarlijks aanbod, met terugbetaling van medische kosten en repatriëring. Je kan zelfs beroep doen op medisch advies, via Doctor Line. Met deze service kun je per video of telefoon in je eigen taal bellen met een Belgische arts, praktisch advies krijgen, uitleg over een diagnose of de gegevens van een gespecialiseerd verzorgingscentrum krijgen. En zit je vast door pech of door een probleem met de wagen? Dan kun je beroep doen op een vervangwagen. Daar kun je tot 15 dagen mee rondreizen zodat je toch volop van je vakantie kunt genieten.

Hou zeker ook altijd de belangrijkste documenten binnen handbereik: identiteitskaarten, verzekeringskaarten en contactinformatie in geval van nood. Een plan B met alternatieve activiteiten voor het geval het weer tegenwerkt, kan je reis redden.

Weet waar je heen gaat

Zoek, voor je op vakantie vertrekt, de nodig informatie op over je bestemming. Check de plaatselijke regelgeving over kamperen, de zones waar je je tent mag opzetten of je mobilhome mag parkeren en welke voorzorgen je moet nemen. Raadpleeg gespecialiseerde sites met tips & tricks over de beste staanplaatsen en must-try activiteiten. Als je je reisroute voorbereid en weet welke bezienswaardigheden er zijn, wordt je reis nog zoveel fijner.

Met deze checklist zit je gebeiteld. Een onvergetelijke en zorgeloze kampeervakantie wacht op jou. Pak je rugzak dus maar, ga op pad en laat je betoveren door de schoonheid van de natuur.

Neem zeker een kijkje op Touring.be. De site staat barstensvol info om je reis tot in de puntjes voor te bereiden. Reis je met jonge kinderen? Hoe kun je je daar zo goed mogelijk op voorbereiden? Staat er een lange autorit op het programma? Wat moet je absoluut laten controleren voor je vertrekt ? Of verlaat je de platgetreden paden liever en kies je voor een alternatief op het klassieke hotel? Hier vind je twintig ideetjes voor originele overnachtingsmogelijkheden. Keuze te over dus.

Fijne reis!

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Touring.

LEES OOK :

Met deze 7 kledingstukken kom je een regenachtige zomer toch stijlvol door

3 alternatieven voor een klassieke gin tonic 

Wedstrijd: win een bezoek aan Domaine du Chant d'Éole, het grootste familiedomein van België