7 tips & tricks om het perfecte bed uit te kiezen

Geüpdatet op 17 december 2020 door ELLE Partner
7 tips & tricks om het perfecte bed uit te kiezen

Welke bed voor jou ideaal is, hangt af van je smaak, je lichaamsbouw, je slaapgewoontes … Wij geven je een 7-stappenplan mee om de weg naar de 7de hemel makkelijker te vinden.

1/

1. Bepaal de maat van je bed

Shop

Het ideale bed is 20 à 30 centimeter langer dan jouw lichaamslengte, de standaardbreedte bedraagt 90 cm per persoon. Maar je moet natuurlijk ook rekening houden met de afmetingen van je slaapkamer. En vergeet niet dat het makkelijker zal zijn om passend beddengoed te vinden wanneer je je houdt aan de standaardmaten; 90 x 200 cm voor een enkel bed en 180 x 200 cm voor een dubbel bed.

2/

2. Kies het type matrasShop

Het allerbelangrijkste onderdeel van een bed is de matras. Eén type matras die zaligmakend is voor iedereen, bestaat niet. Veel hangt af van je lichaamsbouw, je voorkeur (lig je graag zacht of hard?) en je fysieke conditie (heb je bijvoorbeeld last van rug- of nekklachten of heb je het snel koud?). Wat alle matrassen wel gemeen moeten hebben: ze moeten voldoende comfort bieden en je wervelkolom optimaal ondersteunen. De populairste matrassen zijn gemaakt op basis van latex, traagschuim of pocketveren.

Latex is een natuurlijk en soepel materiaal dat zich makkelijk aanpast aan de vormen van je lichaam. Ideaal voor een actieve en permanente ondersteuning.

Traagschuim wordt zachter en comfortabeler naarmate je er langer op ligt en de temperatuur stijgt. Door de compacte structuur van traagschuim kan dit materiaal heel warm aanvoelen. Perfect voor koukleumen dus. Mensen die veel zweten ’s nachts overwegen beter een andere optie, want qua vochtafdrijving en ventilatie presteert traagschuim iets minder.

Pocketveren zijn springveren die apart verpakt zitten in zakjes, de zogenaamde pockets, en die zich perfect naar je lichaam zetten. Sommige matrassen hebben verschillende comfortzones, met een hardheid die aangepast is aan je lichaam; zachter aan de schouders en de heupen bijvoorbeeld, zodat je daar iets dieper wegzinkt in de matras.

3/

3. Ga de ideale hardheid van je matras na

elleveldeman

Shop

Een matras kan zacht, medium, hard of extra hard zijn. Om te weten wat geschikt is voor jou, laat je je het best adviseren door een professionele slaapadviseur. Neem in elk geval uitgebreid de tijd om je matras uit testen. Denk er ook aan dat je partner niet noodzakelijk dezelfde behoeftes, en al zeker niet dezelfde lichaamsbouw heeft als jij. Gelukkig vind je vandaag heel wat matrassen op de markt die twee niveaus van hardheid combineren.

4/

4. Maak je keuze tussen een vlak of een elektrisch verstelbaar bed


Shop

Een belangrijke beslissing die je moet nemen, is of je een vlak of een elektrisch verstelbaar bed wilt. Dat laatste kost iets meer, maar biedt een heel aantal voordelen. Kijk je graag naar je favoriete Netflix-serie of lees je vaak een boek in bed? Dan is een verstelbaar bed de beste optie voor jou. Een bed waarbij je de positie van de rug en/of de voeten kunt aanpassen, garandeert ook de comfortabelste lichaamsondersteuning. Goed om te weten: in de collectie van Velda vind je elektrisch verstelbare bedden met een anti-snurkfunctie en een zero gravity-positie: de meest ergonomische lighouding.

5/

5. Selecteer een bijpassende bedbodem

Shop

Het heeft niet veel zin een dure matras te kopen om die dan op een ondermaatse bedbodem te leggen. Vooral bij lattenbodems bestaan er grote kwaliteitsverschillen. Wie superzacht wil liggen en houdt van een luxueuze look, koopt het best een boxpring. Een extra tip bij het uitkiezen van je bedbodem: let erop dat die voldoende ventileert. Een antislip-profiel, dat verhindert dat je matras verschuift, vormt de kers op de taart.

6/

6. Beslis of je een topper wilt

Shop

Topmatrassen geven extra ondersteuning en ligcomfort, waardoor je bed nog een tikkeltje luxueuzer aanvoelt. Bovendien verlengen ze de levensduur van je matras. By the way: na acht à tien jaar is je matras sowieso aan vervanging toe. De positieve eigenschappen, zoals een degelijke ondersteuning, een zacht ligcomfort, een efficiënte vochtafdrijving en een goede hygiëne, zijn na die tijd niet meer gegarandeerd.

7/

7. Zoek een bed uit volgens jouw smaakShop

Weet je welke type bed je wilt, dan kun je je verder laten leiden door je persoonlijke voorkeuren. Welk materiaal kies je voor het bedframe, welke kleur moet de bekleding hebben (als die er is tenminste)? Wil je graag een hoofdbord, welke bedpoten zie je graag ...? Ga je voor landelijk, klassiek of trendy? Op Pinterest vind je alvast massa’s inspiratie.

Meer tips en deskundige slaapadviseurs vind je op www.velda.net en www.hetbelgischbed.be.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Veldeman Bedding, www.velda.net en www.hetbelgischbed.be.
www.velda.net en www.hetbelgischbed.be