10 pop queens die je deze festivalzomer gezien moet hebben

Gepubliceerd op 5 juli 2018 door Grégory Escouflaire en Isabelle
10 pop queens die je deze festivalzomer gezien moet hebben

Naar wie moet je deze zomer uitkijken op de festivalweides? Wij verzamelden tien toptalenten die de popscène opfrissen met lekker eigenwijze muziek. Zet je schrap voor de beats van deze kick-ass vrouwen:

1/

JORJA SMITH

De Britse Jorja Smith was amper elf wanneer ze haar eerste song neerpende, geïnspireerd door haar muzikaal aangelegde vader en haar fascinatie voor Amy Winehouse. In 2016 overdonderde ze Soundcloud met Blue Lights, een eerste single die keiharde maatschappelijke kritiek verpakt in meeslepende soul klanken. Drake blijkt fan en neemt Smith onder zijn vleugels, goed voor een veelbelovende carrièrestart. One to watch!

Album: Lost & Found.

Zaterdag 7 juli op Rock Werchter.

2/

KALI UCHIS

De Amerikaans-Colombiaanse Kali Uchis barst van het talent, maar twijfelt niet dat te koppelen aan het creatief genie van andere artiesten. Tyler the Creator, Damon Albarn(Gorillaz/Blur), Bootsy Collins, Thundercat, de Dap-Kings, Kevin Parker (Tame Impala) en Jorja Smith (well hello!) zijn maar een paar namen die hun ding (mee) mochten doen op haar beginalbum Isolation en dat zorgt voor muzikaal vuurwerk dat je meesleept in een mix van doo-wop, dream pop, disco latino en hip hop. Lang verhaal kort: de plaat is één grote zomerhit.

Album: Isolation.

Donderdag 5 juli op Rock Werchter.

3/

IAMDDB 

IAMDDB is kort -nu ja…- voor I Am Diana De Brito, een Britse urban jazz virtuoos die als één van de meest belovende nieuwkomers in haar genre wordt beschouwd. En dat terwijl ze amper drie singles op haar naam heeft staan. Haar look, een mix van afro en gangsta, mag er ook wezen en al wie ook maar één van haar shows zag, kan bevestigen: overdonderende liefde op het eerste gezicht. De toekomst van R ’n B? « Purple rain in my blood », bitch !

3 platen: Waeveybby, Volume 1 , Vibe, Volume 2 en Hoodrich, Volume 3.

Vrijdag 6 juli op Rock Werchter.

4/

070 SHAKE

Haar eerste single kreeg de naam “Glitter”, maar daar houden alle gelijkenissen met Mariah Careys zeemzoete pophorrorprent uit de prille nillies op. “Gutter” was volgens kenners meer van toepassing geweest, en dat omwille van de harde lyrics van de Amerikaanse rapster, die zonder verpinken het ruwe leven in de hood en haar verslavingen aanhaalt. Kanye West en Kid Cudi kwamen al aankloppen voor een samenwerking en die eerste lijfde haar zelfs in zijn label GOOD Music in. Haar connecties in de business zitten alvast goed, haar fenomenale talent doet de rest.

Plaat: Glitter

Vrijdag 13 juli in Dour.

5/

CHARLOTTE ADIGÉRY

De eerste keer dat we deze Gentse aan het werk hoorden, was op de soundtrack van Felix Van Groeningens film Belgica. Ze werkte daarvoor samen met de Dewaele broers (Soulwax), die haar ondertussen bij hun platenlabel DeeWee binnenhaalden. Haar handelsmerk? Futuristisch klinkende disco-soul en een krachtige, fluwelen stem. Je kent haar eveneens van samenwerkingen met de Vlaamse rappers Stikstof, Baloji en haar andere project WWWater. Stilzitten -en stil zijn tout court- staat niet in haar agenda, zoveel is duidelijk.

2 platen: Charlotte Adigéry en La Falaise (met WWWater).

Woensdag 11 juli op Dour.

6/

CHARLOTTE DE WITTE

Eén van onze beste nationale DJ’s weet zich met haar minimalistische techno in ’s werelds beste clubs en festivals binnen te mixen. Ze heeft al de BBC en Boiler Room op haar CV staan en meer decoraties heeft ze wat ons betreft niet nodig. De wereld ligt terecht aan haar voeten, profiteer ervan dat ze deze zomer even terug op eigen bodem is om haar sound te gaan beluisteren.

Haar laatste plaat: The Healer

DJ-sets op vrijdag 20 en vrijdag 27 juli op Tomorrowland, en woensdag 15 augustus op Pukkelpop.

7/

MÉLISSA LAVEAUX

Awesome Princess of the Caribbean: Mélissa Laveaux klaagt in het Creools de bezetting van haar geboorteland Haïti door de Verenigde Staten in de vorige eeuw (!) aan, bezingt voodoo en afrofeminisme en vervoert je ondertussen naar exotischer oorden aan de hand van calypso pop klanken. Krachtig, trots en uniek!

Album: Radio Siwèl.

Zondag 5 augustus op Esperanzah.

8/

JUNIORE

"J'y peux rien c'est physique / C'est un choc électrique”: kort samengevat hoe je je voelt bij het horen van Juniores eerste plaat. De uitsluitend vrouwelijke formatie grijpt nostalgisch terug naar de yéyé van de sixties en voegt daar nog een psychedelisch tintje aan toe. Moeilijk om hier eigenlijk een stempel op te drukken -laten we het “retro modern” noemen- maar we zijn er dol op.

Plaat: Ouh Là Là

Donderdag 16 augustus op BSF

9/

SOPHIE

Over onbeschrijfbaar gesproken: beeld je een opgeblazen mix tussen Carly Rae Jepsens Call Me Maybe en Aphex Twins Windowlicker in en je komt in de buurt van een vage beschrijving van SOPHIE. Man of vrouw, het blijft onduidelijk, maar dit Schotse fenomeen brengt sinds de dubbele debuutsingle Bipp/Elle sinds 2013 een bedwelmende soort gothic electro-pop. Noem het barok of maniakaal, Madonna en Charli XCX zijn alvast fan. Moeilijk te vatten, maar je blijft sowieso gefascineerd achter na het horen van SOPHIE.

Album: Oil of Every Pearl's Un-Insides

Vrijdag 17 augustus op Pukkelpop

10/

CLARA LUCIANI

De française van het moment lanceerde afgelopen lente haar debuutalbum Sainte-Victoire om een liefdesbreuk te verwerken. Geen slechte strategie, zo blijkt uit de overdonderend positieve reacties op haar werk. Feministische singles zoals La Grenade doen trouwens vermoeden dat ze zich ondertussen weer helemaal oké voelt. Oef, tijd om te feesten!

Album: Sainte-Victoire

Donderdag 19 juli op de Francopholies de Spa, dinsdag 14 augustus op BSF en zaterdag 25 augustus op Solidarités.