10 dingen die je niet wist over verlovingsringen

Geüpdatet op 3 mei 2018 door Eloïse Pirard en Maxine Detaellenaere
10 dingen die je niet wist over verlovingsringen

Het trouwseizoen is officieel aangebroken! Daarom geven we je enkele leuke weetjes over verlovingsringen die je vast nog niet wist.

Voor heel wat mensen is een verlovingsring de ultieme bekroning van een liefdesrelatie. Maar wat weet jij over de tradities errond?

1/

We dragen een verlovingsring op onze ringvinger omdat volgens de overlevering - daterend van het Oude Griekenland - er een ader door deze vinger loopt, die direct verbonden is met het hart. Geneesheren uit de Antieke Oudheid noemden deze ader de vena amoris, de liefdesader.

Maar heb je er al eens bij stilgestaan waarom we überhaupt een ring dragen? Volgens antropologen dateert dit gebruik van een Romeins gebruik waarbij het dragen van een ring aantoonde dat je eigendom was van je man... Wij houden het bij de meer romantische gedachte dat de vorm van een ring eeuwige liefde symboliseert.

2/

In België dragen we een verlovingsring aan onze linkerhand - wat logisch lijkt, want ons hart zit ook iets meer naar links - maar dit gebruik verschilt in vele landen. Bij onze noorderburen hangt het bijvoorbeeld af van het geloof. Protestanten dragen hun verlovingsring rechts, katholieken links.

Natuurlijk zijn er ook andere tradities in de niet-Westerse wereld. Zo dragen vrouwen in sommige Indiase tradities een teenring om aan te tonen dat ze getrouwd zijn. In andere culturen zijn bruidsschatten dan weer gewoonlijk. De ouders van de bruid geven dan een geschenk aan de familie van de bruidegom.

verloving, huwelijk, trouw, trouwring, verlovingsring

3/

Voor je een verlovingsring met een diamant koopt, lees je best wat meer over de vier C's: cut, carat, clarity en color. Kijk bij de aankoop goed naar de slijpvorm van een diamant, want als deze niet correct geslepen is, verliest de steen aan schittering. Carat staat voor de grootte van de diamant en clarity voor de helderheid, hoe minder oneffenheden in de steen zelf, hoe helderder hij eruit ziet. Ten slotte betaal je ook meer naargelang de steen zuiverder van kleur is. Deze vier pijlers bepalen de kwaliteit en de waarde van een diamant.

Zoals gezegd heb je bij diamanten verschillende slijpvormen. De bekendste slijpvorm bij verlovingsringen is de ronde briljant met 58 facetten. De tweede populairste vorm is de princess, die de grootste glinstering geeft. Emerald cut en cushion cut worden dan weer hoe langer hoe populairder.

verloving, huwelijk, trouw, trouwring, verlovingsring

4/

Hoeveel een ring mag kosten, dat kies je natuurlijk zelf. Maar volgens de Amerikaanse traditie kost een verlovingsring driemaal een maandsalaris. Dat wordt sparen...

Vandaag is een ring zelfs niet meer noodzakelijk om een diamant te dragen. Een piercingmethode waarbij de steen rechtstreeks op de huid wordt gedragen, zit in de lift over de grote plas. Wel opletten voor infecties...

verloving, huwelijk, trouw, trouwring, verlovingsring

5/

Gemiddeld is een koppel een kleine twee jaar samen ( 22 maanden om exact te zijn) voor ze zich verloven en bijna vijf jaar voor ze elkaar effectief het jawoord geven. (Prins Harry en Meghan Markle lieten er blijkbaar geen gras over groeien)

Wat is nu de populairste dag om zich te verloven? Volgens een studie van Bridebood, een website voor het plannen van huwelijken, is 23 december de dag waarop men het vaakst op één knie gaat. Misschien om dat het net voor de feestdagen is en het gelukkige paar het grote nieuws dan aan de volledige familie kan verkondigen?

Fan van speciale verlovingsringen? Wat dacht je van de vreemdste ringen die je ooit hebt gezien of net schattige Disney-prinsesringen? Of zwijmel weg bij de 10 meest romantische huwelijksaanzoeken op het witte doek.