De 90’s are back: zo word je een moderne nineties kid

Geüpdatet op 7 maart 2018 door Admin Foto’s: Guy Kokken
De 90’s are back: zo word je een moderne nineties kid

Wat is een nineties kid? Iemand die in de jaren '90 Bacardi Breezertjes dronk in La Rocca? Iemand met ongewassen houthakkershemd en dito haar die voorzitter was van de Nirvana fanclub van de middelbare school? Of is het iemand die nu, in 2018, in de ban is van de nineties, en zich daar helemaal naar kleedt...

We gingen op zoek naar echte streetwear stijliconen en vonden Marie, Kim, Timon en Sima: vier nineties kids van nu, die het decennium niet eens zo bewust hebben meegemaakt. Ze zijn fan van Xtina, Britney Spears, Clueless, The Nanny, vintage Versace en Paris Hilton. Helemaal te gek. En vet. Supervet.

Bekijk hier de leukste nineties streetstyle, vanop fashion week (in 2018!)
Oh my god, Polly Pocket is back!

Nineties kid Marie: “Mijn stijlicoon is the nanny”

Marie (29) is grafisch vormgever.

90 kids nineties streetstyle marie gregoire guy kokken

“Mijn Instagramnaam is @marina4lyfe, oorspronkelijk bedoeld als grap, maar wel toepasselijk. Wat ik droeg in de nineties ging er - zoals bij velen - soms over, maar ik omarm dat. De Spice Girls playbacken op de opendeurdag van de lagere school, de ‘sleek’ look van The Matrix, preppy girly zoals in Clueless... Die stijlperiode ligt mij. Ik kijk er nu wel met andere ogen naar en kies bewust voor de look.

Ik ben bij wijze van spreken geboren op de rommelmarkt. Mijn vader nam me mee wanneer hij zijn platencollectie ging verkopen. Zo kwam ik in aanraking met vintagekleding en vintage designer. Later schuimde ik zelf veilingen en tweedehandszaken af om echte schatten op de kop te tikken. Zo had ik op de duur een grote collectie die ik begon door te verkopen. Merken als ‘90s Dior, Moschino en Versace spreken me extra aan, omdat The Nanny ze droeg, voor mij toch een stijlicoon. Ze was elke dag op tv wanneer we thuiskwamen van school, na The Fresh Prince. Ik vind haar nog steeds fantastisch.

Vandaag ben ik stoerder gekleed, maar mijn stijl hangt ook af van hoe ik me voel. Deze outfit heb ik samengesteld voor een nieuwjaarsfeest met als thema MTV The Grind (een programma met rap, r&b en dance hits dat liep van 1992 tot 1997, red.). Toen dat werd uitgezonden was ik te jong, maar nu inspireert het me. De broek vond ik in een tweedehandswinkel en de jas is van mijn vriend geweest. Het topje is van Dolce & Gabbana en kocht ik bij een vintageshop via Instagram.

Wat er veranderd is aan mijn stijl sinds toen? Sommige stukken heb ik al lang en zal ik altijd blijven dragen. Vandaag zoek ik meer iconische ontwerpen. Ik kies ook bewust voor duurzaamheid in plaats van blind te consumeren. Ik zie mezelf binnen vijftien jaar nog steeds deze mode dragen. Ik geloof erin.”

1/

Nineties kid Kim: “Trashy is voor mij belangrijk”

Kim (25) is studente mode.

90 kids nineties streetstyle kim van tricht guy kokken

“Elke dag zit er een ninetieselement in mijn outfit. Tomboy en vooral trashy. Dat woord vind ik belangrijk. Als meisje van acht was ik in de ban van videoclips waarin vrouwen schaars gekleed gingen. Het leek zo normaal dat die artiesten halfnaakt waren, terwijl dat natuurlijk niet zo was. We blikken terug op die periode als ‘fout’ en net daarom interesseert ze me. Hoe kon het dat trashy en sletterig gepresenteerd werden als normaal? Ergens zoek ik zelf de grens tussen stoer en provocerend, maar het is niet mijn doel te shockeren. Ik vind het leuk te onderzoeken vanaf wanneer precies mensen iets raar of fout gaan vinden. Ik krijg regelmatig reacties op mijn look, maar ik draag gewoon waar ik me goed bij voel. Gelukkig hoor ik meestal wel: “Jij komt ermee weg.”

Mijn Playboy-sierraden die ik droeg als tiener doe ik nu weer aan. Toch ben ik niet blijven hangen in die stijl, op mijn vijftiende veranderde mijn look drastisch. Ik voelde me toen mezelf niet. Wanneer je zoekt naar wie je bent, kijk je naar je kindertijd. Dus ging ik terug naar af, zo gaat dat met trends. Na vijf jaar denk je: “Oh nee, wat had ik toen aan?!” En weer vijf jaar later vind je dat opnieuw interessant.

Mijn look hangt keihard af van hoe ik me ‘s ochtends voel. Soms sta ik op en voel ik me supervrouwelijk, dan draag ik hakken. Soms voel ik me mannelijk en wil ik brede kleren. Mijn grootste inspiratiebron zijn de videoclips van eind jaren ’90, begin '00: Xtina, Britney, Spice Girls, TLC, Jennifer Lopez, Lil'Kim… Voor kapsel-inspo kijk ik naar een jonge Leonardo DiCaprio en de Backstreet Boys. De outfit die ik vandaag draag is een tikje cyber, maar ook gebaseerd op Thirteen, een van mijn favoriete films. Mijn outfit is grotendeels van het label Leobyleo. Mijn allergrootste inspiratie blijft Paris Hilton. Als tiener was ik geobsedeerd door haar. De deur van mijn kamer hing vol collagefoto's van Paris. Daar heb ik later foto’s van gemaakt en afgedrukt op een T-shirt.”

2/
Nineties kid Timon: "Dat beetje lelijke vind ik net leuk"

Timon (26) is modejournalist.

90 kids nineties streetstyle timon van mechelen guy kokken

“Ik draag graag duurdere stukken met streetwearitems. De spanning zit in de combinatie. Een chiquere pantalon met een hoodie. Een puffer op een kasjmieren trui. En sneakers, véél sneakers. Ik heb er net van Nike gekocht die ik ook had toen ik zeven was, mijn eerste paar ooit. Deze fleecetrui en camobroek zijn ook jaren negentig en superleuk om te combineren met meer alledaagse stukken.

Ik ben van ‘91. Op modevlak heb ik het decennium niet bewust meegemaakt, maar ik heb veel nostalgie naar die tijd. Grappig dat het nu een trend is om je weer zo te kleden. Ik draag stukken die ik twee jaar geleden nooit zou hebben gekozen. Wat ik vroeger écht lelijk vond, vind ik nu supercool. Een pufferjas bijvoorbeeld. Die móest ik dragen van mijn ouders. Verschrikkelijk, dat was toen echt iets voor poshe Brasschaatse mensen.

Het fijnste aan de ninetiesstijl is dat hardere, die dad shoes (typische Amerikaanse toeristen-sneakers, red.). Het is altijd een beetje lelijk en dat vind ik net leuk. Vrienden die niet met mode bezig zijn denken er vaak het hunne van. “Amai, wat voor lelijke klompen hebt gij nu weer aan?” (lacht). Daar doe ik het een beetje voor, om reactie op te wekken.

Inspiratie vind ik vooral op Instagram en in modemagazines. Op straat kijk ik rond om te zien hoe mensen leuke streetstyle écht dragen, zeker wanneer ik op vakantie ben. In Tokio en New York kan ik mijn ogen uitkijken. In Antwerpen is het iets minder interessant, daar ben ík de inspiratie. (lacht)

Was ik geen moderedacteur, dan zou ik waarschijnlijk niet mee zijn met deze trend. Naast nostalgie komt er ook zelfvertrouwen en durf bij kijken, ik heb opvallende stukken die niet voor iedereen weggelegd zijn. Ik probeer zoveel mogelijk Belgisch te kopen. Raf Simons en Dries Van Noten vind ik in de solden of op stockverkopen. Bij Rosier 41, een outletwinkel in Antwerpen, scoor ik bijvoorbeeld vintage Gucci-loafers. Maar niets gaat boven de kwaliteit van authentieke vintagestukken. Die hebben dan ook al twintig jaar overleefd!”

3/

Nineties kid Sima: “Deze ‘90s stijl is niet bewust”

Sima (23) is community manager.

90 kids nineties streetstyle sima safi guy kokken

“Ik hoor wel vaker dat ik een nineties look heb, maar dat is niet met opzet. In de jaren negentig was ik een kleuter. Het enige fashion icon dat ik me herinner uit die tijd is Esmeralda van de Klokkenluider van de Notre Dame. Mijn grootste passies waren Kulderzipken, Pokémon, kauwgom met tattoos en Capri-Sun, maar zeker geen mode. (lacht)

Mijn look is ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Ik ben geïnspireerd door de stijl van Mimi Elashiry, Dua Lipa en Bella Hadid, en hoewel ze even oud zijn als ik, hebben zij misschien wel een nineties look. Oh, wat ik zou geven om met die dames een kleerkast te delen… Daar komt bij dat ik kind aan huis ben in de meeste kringloopwinkels. Ik ga daar niet specifiek op zoek naar ‘90s items, maar het gebeurt wel dat ik ze vind. Onbewust. Ik heb een zwak voor wijde jeans, gekleurde brillen, scrunchies en crop tops. Maar ik moderniseer mijn look altijd, ik zie er niet uit alsof ik recht van de set van Friends kom.

Ik noem mijn stijl ‘gewaagd gipsy met een urban touch’. Een strakke, zwarte outfit, opgeleukt met een riem met muntstukjes, een sjaaltje en andere frulletjes bijvoorbeeld. Ik toon graag een streepje bloot, maar nooit ordinair. De beste outfits ontstaan door proberen en combineren. Ik hou er niet van als ik er te netjes uitzie, of wanneer de stukken te hard op mekaar afgestemd zijn. Je moest eens zien hoe mijn kamer eruitziet nadat ik ’s ochtends het ensemble van de dag heb gekozen... Deze outfit is bijna helemaal online geshopt, mijn grootste verslaving naast kringloopwinkels. Kledij in echte boetieks vind ik vaak niet interessant.

Ik vind het fijn als ik mensen inspireer met mijn look, maar ik bekijk mezelf niet als de ultieme modegoeroe. Laat iedereen lekker zijn eigen stijl.”