20 verrassende fun facts over tweelingen

Geüpdatet op 19 juni 2019 door ELLE België
20 verrassende fun facts over tweelingen

Je wist waarschijnlijk al dat Beyoncé en Amal Clooney in verwachting zijn van een tweeling. Hoog tijd om 20 feiten over tweelingen op te sommen!

Ja hoor... als Beyoncé iets doet wordt het hip. Dus ook: zwanger zijn van een tweeling. Dit is dus het uitgelezen moment om alles te weten te komen over tweelingen. Klaar voor wat parate kennis? Here we go!

1 Wist je dat vrouwen meer dan ooit bevallen van tweelingen? Dit kan te maken hebben met twee dingen: vrouwen zijn ouder als ze kinderen krijgen (carrière maken!) en ze gebruiken vaker in vitro behandelingen, wat de kans op het krijgen van een tweeling vergroot.

2 Hoe kan je tweelingen nu écht uit elkaar houden? Kijk naar hun navel of vingerafdruk. Zelfs eeneiige tweelingen hebben andere vingerafdrukken. Omdat ze de baarmoeder op andere plaatsen hebben betast zijn de lijntjes anders.

3 Een tweeling kan gemaakt zijn door twee verschillende mannen! Waneer je seks hebt tijdens je ovulatie met verschillende mannen kunnen die elk een eigen eitje bevruchten. Hoewel dit bij mensen zeer zelden voorkomt is het een veel voorkomen bij katten en honden.

1/

20_feiten_tweeling_schaak

4 Tweelingen kunnen samen hun eigen taal ontwikkelen. Dit fenomeen heet cryptophasia: de tweelingen brabbelen als baby en ontwikkelen zo een taal die enkel door hun kan begrepen worden.

5 Moeders van tweelingen leven langer. Onderzoek wijst uit dat vrouwen die bevallen zijn van een tweeling mogelijks langer leven.

6 Tweelingen bouwen een band op in de baarmoeder. Vanaf 14 weken leren ze elkaar al kennen en worden ze onafscheidelijk.

7 Tweelingen kunnen een andere huidskleur hebben. Wanneer man en vrouw een andere huidskleur hebben kan het in uitzonderlijke gevallen zo zijn dat één tweeling donker is en de andere lichter. Dit komt omdat het DNA van de moeder en vader op een speciale manier gemixt wordt.

2/

20_feiten_tweelingen_roze_zonnebril_tweeling

8 Wanneer eeneiige tweelingen worden opgesplitst na de geboorte kan er iets uitzonderlijk gebeuren. We nemen het voorbeeld van Jim Lewis en Jim Springer. Na geboorte werden ze elk in een ander gezin geadopteerd. Toch was hun leven quasi hetzelfde: als kind hadden ze beiden een hond genaamd Toy. Ze trouwden beiden twee keer: eerst alle twee(!) met een vrouw genaamd Linda, daarna met een vrouw genaamd Betty. Ze dronken en rookten zelfs hetzelfde merk bier en sigaretten. Gek!

9 Als een paar vrouwelijke eeneiige tweelingen kinderen krijgt met een paar mannelijke eeneiige tweelingen (ja, dit gebeurt!) dan zijn hun kinderen wettelijk neefjes en nichtjes, maar biologisch broers en zussen.

10 Grote vrouwen hebben meer kans op het verwekken van tweelingen.

11 Studies wijzen uit dat vrouwen die veel melk drinken en yoghurt eten meer kans hebben op het verwekken van tweelingen. Dit in tegenstelling tot veganisten: hun kans op een tweeling is veel kleiner.

3/

20_feiten_over_tweelingen_mirror_image_twins

12 Tweelingen die een exacte kopie van elkaar zijn hebben een speciale naam: het zijn 'Mirror image twins'.

13 Wist je dat Siamese tweelingen (tweelingen die aan elkaar zijn gegroeid) elkaars gedachten kunnen lezen? Als ze vergroeid zijn aan het hoofd kunnen ze door elkaars ogen kijken en elkaars gedachten lezen. Wow!

14 Wanneer een vrouw het leven geeft aan een tweeling past haar lichaam zich aan. Het menselijke lichaam is zo geniaal dat de borst van de vrouw zich kan aanpassen aan de lichaamstemperatuur van elke baby.

15 Tweelingen zijn twee keer zo vaak linkshandig dan niet-tweelingen.

4/

20_feiten_tweeling_marykate_ashley_olsen

16 Tweelingen kunnen weken of maanden uit elkaar geboren zijn. Wanneer een baby in gevaar komt kan het zijn dat een van beide tweelingen al geboren wordt terwijl de andere nog in de baarmoeder blijft.

17 Eeneiige tweelingen delen 99,99% van hun DNA. Dit maakt dat ze geweldige studenten zouden kunnen zijn: de ene tweeling kan examen afleggen in naam van de andere.

18 Ongeveer 1 op 250 zwangerschappen resulteert in een eeneiige tweeling.

19 Vanishing twin syndrome: 15% tot 20% van alle tweeling-zwangerschappen resulteren in het verlies van een foetus. Dit omdat niet alle eitjes zich evengoed ontwikkelen. Regelmatig naar de dokter gaan is de boodschap: zwanger zijn van een tweeling is risicovoller!

20 Wist je dat de meeste tweelingen geboren worden in... Nigeria?!

Wie zijn jou favoriete bekende tweelingen? Wij kiezen voor Ashley en Mary-Kate Olsen: ze delen niet alleen DNA maar ook stijl.

Ps. Dit zijn de meest stijlvolle tweelingen op Instagram.

(Maaike Geys)