Daarom moet je naar de nieuwe Vlaamse topreeks Generatie B kijken

Gepubliceerd op 8 februari 2017 door Claire
Daarom moet je naar de nieuwe Vlaamse topreeks Generatie B kijken© Toon Aerts

Vanaf vanavond loopt Generatie B op Canvas, het nieuwste project van Linkeroever-regisseur Pieter Van Hees, die samen met Joost Vandecasteele deze bevreemdende reeks bedacht. De serie is zowel een (soort van) ode aan Brussel als een dystopisch verhaal over een generatieconflict, dat tegelijk surrealistisch, wrang én grappig is. 

Jeroen Van der Ven als Jonas © Jo Voets
Jeroen Van der Ven als Jonas ©Jo Voets

'Absurde Comedy', zo omschrijft productiehuis De Mensen 'Generatie B' op hun site. En die term dekt perfect de lading. Want sinds de rating van België plots zakte van AA+ naar B, heerst er een crisis in het land waar vooral de jongeren last van hebben. Een van die jongeren is Jonas (Jeroen Van der Ven): hij doolt in zijn 'I love Molenbeek' t-shirt doorheen de straten van Brussel nadat zijn lief, Brulletje (what's in a name, niet waar?), hem buiten zwierde en hij bij gebrek aan geld, werk en vrienden niet goed weet waarheen.  Tot hij via via een job vast krijgt in een call center, waar hij in ruil voor een hongerloon én een uitgezakte leren zetel om op te slapen, Indiërs moet opbellen om hen Belgische rommel te verkopen.

Peter Van den Eede ©Toon Aerts
Peter Van den Eede ©Toon Aerts

Soms wisten we niet goed of we nu moesten huilen of gieren bij bepaalde scenes, maar die verwarring maakt ons des te nieuwsgierig naar de rest van de reeks. Vooral omdat we benieuwd zijn naar hoe succesvol het Generation Liberation Army - oftewel: GLA - zal zijn, het geesteskind van Jonas' roommate Sebastiaan (Jeroen Perceval) die met een onvervalste coupe bloempot een legertje knappe vrouwen rondom zich verzamelt om de oorlog te verklaren aan de generatie van de Babyboomers. En omdat we willen weten of er toch iets moois bloeit tussen Jonas en zijn andere roommate Lisa (Ella-June Henrard), want we zijn vooral gèèn fan van Brulletje.

We kunnen kort zijn: vooral kijken. Lièfst in een 'I love Molenbeek' t-shirt!

Generatie B is vanaf 8 februari te zien op Canvas en op Canvas.be.