Met deze tips sta je gemakkelijker op in de winter

Geüpdatet op 18 december 2018 door Isabelle
Met deze tips sta je gemakkelijker op in de winter

Snoozen, maar dan op een productieve manier!

Vroeg opstaan in de winter is voor velen een ware hel: het is nog steeds donker buiten, het is koud en je hele lichaam en brein schreeuwen om toch maar te blijven liggen. Hoe kweek je de discipline om uit bed te komen én maak je dat minder onaangenaam? Tien essentiële tips:

1/

1. Breng licht in de kamer 

Tips snoozen opstaan winter depressie winterdip slapen koffie 1

Wist je dat je lichaam zich ’s winters aanpast aan het ritme van de zon -en dus aan het al dan niet aanwezig zijn van licht? Wanneer de zon nog verborgen zit, is het extra moeilijk om ook je lichaam wakker te schudden. Zolang het donker blijft, maken je hersenen het slaaphormoon melatonine aan en is het dus extra moeilijk om op te staan. Daarom is het aangeraden een halfuur voor je alarmtijd een wake-up light aan te zetten of zelfs voor een lichtbox te gaan zitten.

2/

2. Drink je wakker

Tips snoozen opstaan winter depressie winterdip slapen koffie 2

Een warm drankje in bed helpt je geleidelijk aan wakker te worden omdat het je lichaam stimuleert en alle functies in gang steekt. Koffie is voor veel mensen favoriet, maar ook lauw (fruit)water of een heerlijk warm en energetisch kopje thee helpen. Wij sommen hier alvast vijf verwarmende detox theetjes voor je op. Schenk jezelf een kopje in en geniet ervan tussen de donzige lakens. 

3/

3. Koffiegeur

Tips snoozen opstaan winter depressie winterdip slapen koffie 3

Over koffie gesproken: stel je toestel zo in dat het een kwartier voor je alarm afgaat reeds in gang schiet. Het leuke borrelende geluid in combinatie met de heerlijke geur zullen je uit bed verleiden. Kan je jouw toestel niet op voorhand instellen? Plaats het apparaat (of je theewarmer) dan in je kamer, lekker dicht bij je bed.

4/

4. De kracht van muziek

Vergeet die schreeuwerige radio. Het effect van muziek op je brein is al uitvoerig bewezen en eigenlijk kan je je hersenen in zowat elke mood “strikken”. Geen nood immers aan ruige tonen, er bestaan online heel wat relaxerende afspeellijsten met opwekkende muziek die strategische golven richting je slaapkop zenden en je op die manier langzaam maar zeker wakker én vrolijk wiegen. Een voorbeeld: 

5/

4. Kleuren

Tips snoozen opstaan winter depressie winterdip slapen koffie 4

Groen en geel zijn de meest energieke kleuren uit het spectrum omdat we ze associëren met de zon. Ideaal dus om de grijze lucht buiten te neutraliseren. Geel licht is alvast een stap in de goede richting, nu nog beddengoed in vrolijk licht of groen aanschaffen!

6/

5. Eet slim

recettes

Hoewel de drang naar comfort food ’s winters extra groot is, bestaat het vaak uit ongezonde suikers en vetten die je niet alleen een onrustige nachtrust opleveren, maar ook futloos achterlaten en dus ook het opstaan bemoeilijken. Concentreer je liever op eiwitrijke voeding (granen en zaden bijvoorbeeld) en voedsel met tryptofaan. Dat laatste is een aminozuur dat de aanmaak van gelukshormonen bevordert. Goed nieuws: chocolade bevat de twee! Ontdek hier recepten voor energierijke maaltijdengezonde snacks en voeding die je libido verhoogt

7/

6. Voorzie me-time in de ochtend

Tips snoozen opstaan winter depressie winterdip slapen koffie 5

Het kan helpen om je alarm een halfuurtje eerder op te zetten en die extra dertig minuten te gebruiken voor een beetje me-time. Het idee dat je opstaat om de tram in te duiken en naar je werk te gaan is niet leuk. Een tijdschrift lezen, uitgebreid ontbijten, een beetje relaxerende ochtendyoga voor je computer of een vrijpartij: daarvoor wil je wél je ogen openen!  Onderzoek heeft trouwens aangetoond dat sporten of seks in de ochtend je de rest van de dag met extra energie en een frisser hoofd opzadelt. Ontdek hier onze favoriete online morning workout tutorials

8/

7. Fake die buitenlucht

Tips snoozen opstaan winter depressie winterdip slapen koffie 6

Frisse lucht helpt altijd, maar niemand voelt ervoor om ’s morgens vroeg al die bevroren buitenlucht binnen te laten.  Je kan het echter nabootsen door een luchtreiniger anderhalf uur voor je opstaat in te stellen: het zal negatieve ionen -kenmerkend voor bijvoorbeeld frisse zeelucht- in de atmosfeer doen toenemen en die komen je gezondheid ten goede uit. Negatieve ionen zijn elektrische deeltjes in de atmosfeer, die niet alleen de symptomen van astma en hooikoorts verlichten, maar ook vermoeidheid, hoofdpijn en depressies verminderen. Dit in tegenstelling tot positieve ionen, die in goed geïsoleerde huizen jammer genoeg welig tieren. Een subtiele, maar niet onbelangrijke zet richting een gezonder snooze proces!

9/

8. Luister naar je lichaam

Tips snoozen opstaan winter depressie winterdip slapen koffie 7

Word je wakker vòor je alarm afgaat? Ga vooral niet terug slapen en geniet van die extra minuten voor jezelf (zie hoger)! Je lichaam bleek klaar te zijn om wakker te worden, maar als je toch terug in dromenland verzinkt zal het helemaal in de war raken en riskeer je extra slaperig te zijn eens de wekker zich laat horen.

10/

9. Stel de verwarming in

Woman sleeping curled up

Slapen met de verwarming aan is ongezond en verstoort je nachtrust, maar het idee om vanonder je warme donzige lakens de koude in te stappen is verschrikkelijk. Stel dus ook je centrale verwarming in en laat die je kamer geleidelijk aan opwarmen tijdens je laatste uurtje slaap. Op die manier is de temperatuur beter verdeeld en zal het opstaan minder als een schok aanvoelen.