Deze acteurs nemen het over in seizoen 5 van The Crown

Gepubliceerd op 12 januari 2021 door Lore Ginneberge
Deze acteurs nemen het over in seizoen 5 van The CrownShutterstock

Met het vijfde seizoen in aantocht is het alweer de derde keer dat 'The Crown' z'n cast helemaal vernieuwt. Welke acteurs kruipen binnenkort in de huid van de Britse Royal Family?

Opgelet: bevat kleine spoilers van de eerste vier seizoenen!

Hoeveel seizoenen van 'The Crown' komen er nog?

Komt er nu wel of geen zesde seizoen? Na onduidelijkheid bij de makers zelf, heeft scenarioschrijver Peter Morgan beslist om dan toch zes seizoenen uit te brengen - zoals oorspronkelijk gepland. Hoewel de verhaallijn onze huidige tijd niet zal bereiken, is er volgens Morgan zoveel te vertellen dat de Royal jaren negentig in twee seizoenen gegoten wordt. Wie gedroomd had van een seizoen met Harry en Meghan of William en Kate, moeten we dus teleurstellen.

Wie speelt Queen Elisabeth II in seizoen 5 van 'The Crown'?

Toegegeven, het was héél erg wennen toen Olivia Colman het stokje overnam van Claire Foy in het derde seizoen van 'The Crown'. Toch is zo'n castwissel noodzakelijk, want elk seizoen beslaat een decennium. Eén actrice voor meer dan vijftig jaar geschiedenis zou dan ook lichtjes ongeloofwaardig zijn. De makers van de serie lieten deze wissel zo soepel mogelijk verlopen door de koningin te tonen terwijl ze nieuwe portretfoto's laat maken en worstelt met haar leeftijd. Of ze ook subtiel zullen verwijzen naar de tweede vervanging, valt nog af te wachten. Want dat de rol opnieuw naar een andere actrice gaat, is intussen officieel.

In seizoen 5 en 6 krijgen we de derde en laatste Queen te zien, die in de serie ongeveer zestig jaar oud is. De rol gaat naar de 65-jarige actrice Imelda Staunton. Haar naam zegt je misschien weinig, maar als we 'professor Dolores' uit Harry Potter zeggen, weet je vast over wie het gaat. Staunton schitterde eerder ook al in 'Downton Abby' en 'Vera Drake'. De actrice liet weten dat ze "oprecht vereerd" is om deze speciale rol op zich te nemen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door (@theroyals_catherine)

Elizabeth Debicki als prinses Diana

In tegenstelling tot de andere castleden zal de huidige Diana (Emma Corrin) slechts een seizoen meegaan. In seizoen 5 en 6, die aanvangen in het begin van de jaren negentig, zal Elizabeth Debicki de rol van Lady Di overnemen. Je kent haar misschien van 'The Great Gatsby' of  'The Man from U.N.C.L.E', en haar fysieke gelijkenis met de echte prinses is nu al opvallend.

De nieuwe cast van 'The Crown'

Behalve de twee grootste hoofdrolspeelsters, is het ook uitkijken naar de nieuwe prinsen Philip en Charles, en prinses Margaret. Die laatste wordt vertolkt door Lesley Manville, die met vijf BAFTA-nominaties niet aan haar proefstuk toe is. De rol van prins Philip gaat naar Jonathan Pryce, eerder te zien in de Netflixfilm 'The Two Popes'. Op de officiële toewijzing van Charles' rol is het nog wachten, maar geruchten gaan dat die rol naar Dominic West. Ook op de acteurs voor de andere personages (de drie andere kinderen van Elisabeth II bijvoorbeeld) moeten nog bevestigd worden.