De 10 jeugdboeken die we opnieuw willen lezen

Geüpdatet op 16 oktober 2017 door Isabelle
De 10 jeugdboeken die we opnieuw willen lezen

Herfstweer staat gelijk aan boekentijd. Niets tegen de nieuwste titels, maar soms kan het deugd doen om naar die goede oude klassiekers te grijpen. Tien boeken die wij als kinderen verslonden, maar nog steeds in de smaak vallen:

Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman

De jonge voetballer Dolf stapt per ongeluk in een teletijdmachine en wordt de Middeleeuwen in geslingerd. Daar komt hij middenin een jeugdige kruistocht terecht en moeten hij en zijn spijkerboek duizenden gevaren zien te overleven -van kinderrovers via wolven tot woeste bergen. De broek overleeft het avontuur niet, hoe het met Dolf en zijn nieuwe plunje afloopt lees je straks zelf...

Schermafbeelding 2015-11-05 om 12.15.39

1/

De Katten van Kruisem - Marc de Bel

Over kalverliefde, kattenkwaad, hondenstreken en bakvissen. Onze twaalfjarige zelf kreeg het helemaal warm toen Joppe en Lana hun eerste kus wisselden in de Pinterestwaardige droombus, vandaag tekent zich spontaan een nostalgische glimlach op onze lippen. Marc de Bel is sowieso een aanrader voor een goede portie nostalgie: de zusjes Kriegel, het ei van Oom Trotter, de Fautenkampioene en Stuffie -de jongen die na een aanvaring met een voetbal in een droomwereld terecht komt. Zucht…

Schermafbeelding 2015-11-05 om 12.19.18

2/

Het Oma Complot - Anthony Horowitz

Wat schuilt er achter de parelwitte krulletjes en grappige uilenbril van oma? Een duivels brein! Dat is toch het geval van Joe’s grootmoeder, een monsterlijke vrouw die haar nieuwste uitvinding -een machine om kleine kinderen uit te zuigen- wil uittesten op haar doodsbange kleinzoon. Een spannend verhaal dat je op bepaalde momenten écht de stuipen op het lijf jaagt -als je niet luidkeels moet lachen om oma’s zoveelste uitspatting natuurlijk.

Schermafbeelding 2015-11-05 om 12.27.28

3/

De Verboden Stad - William Bell

Wie zei dat de realiteit altijd verbloemd moet worden voor kinderen? De Verboden Stad vertelt de bloedige studentenopstand van 1989 op het Chinese Tianmenplein door de ogen van de  jonge Alex, een buitenlander die zijn vader bijstaat tijdens diens journalistieke missie.

Schermafbeelding 2015-11-05 om 12.22.24

4/

Minoes - Annie MG Schmidt

Poezelige poes wordt verleidelijke juffrouw, maar verliest niets van haar kattenstreken. Hilarisch en lekker herkenbaar op kattige dagen…

Schermafbeelding 2015-11-05 om 12.23.01

5/

De Griezelbus - Paul Van Loon

Vergeet Saw, The Excorcist en andere gruwelen, vroeger kon je lekker griezelen met De Griezelbus. Wat? De mysterieuze schrijver P. Onnoval lokt kinderen met griezelverhalen in zijn rijdende hoofdkwartier en probeert ze in zijn macht te krijgen. Aan zijn jonge slachtoffers om hem te snel af te zijn en tijdig van de bus te stappen. Word jij straks voor eeuwig (slik…) zijn passagier? Te lezen met een zaklamp onder je donsdeken!

Schermafbeelding 2015-11-05 om 12.24.27

6/

Matilda - Roald Dahl

Boy, Solo, De Griezels, De GVR, Heksen, Sjakie en de chocoladefabriek, IEORG IDUR, de Reuzenperzik,… : eigenlijk zouden we àlle boeken van Roald Dahl in de lijst willen opnemen! Als we er dan toch eentje moeten uitpikken, wordt het Matilda. Omdat iedere baas in onze ogen wel eens Bulstronk manieren heeft, en iedereen er wel eens van droomt om dossiers vanaf haar bureau naar de kopieermachine te laten vliegen en omgekeerd.

Schermafbeelding 2015-11-05 om 12.21.27

7/

De Kleine Heks - Otfried Preussler

De kleine heks woont met haar raaf in een huisje diep in het bos. De kleine heks is pas 127 en dat is nog heel jong voor een heks. Pas als ze alle toverkunsten in het heksenboek uit haar hoofd kent, zullen de andere heksen haar niet meer als een kind behandelen.” Geef nu toe: je wil gewoon verder lezen!

Schermafbeelding 2015-11-05 om 12.20.32

8/

De Brief voor de Koning -Tonke Dragt

Het zal je maar overkomen: word je als jonge schildknaap eindelijk tot ridder geslagen, komt een gewonde man met mysterieuze brief je hele inwijdingsritueel verstoren. Het overkomt de jonge Tiuri, die zijn ridderplannen even moet opbergen om het kostbare postpakje in een race tegen de tijd (en tegen alle booswichten van het koninkrijk) bij de koning af te zetten. Voor al wie vroeger postbode wilde worden!

Schermafbeelding 2015-11-05 om 12.25.11

9/

Harry Potter - JK Rowling

Moeten we echt nog zeggen waarom? Hoewel de latere boeken meer met oog op een volwassen publiek werden geschreven, maak je in Harry Potter 1 en 2 écht kennis met de tovenaarswereld door de kinderogen van de twaalfjarige weesjongen Harry. Geen epische gevechten, puberliefdes en stoer gedoe. Gewoon een klein jongetje dat voor het eerst ontdekt dat eten uit het niets kan verschijnen en vliegende bezemstelen echt bestaan. En dat is nu eenmaal… betoverend.

Schermafbeelding 2015-11-05 om 12.21.04