15 dingen die je niet wist over Downton Abbey

Geüpdatet op 15 december 2020 door Isabelle
15 dingen die je niet wist over Downton Abbey

DA6_-Season_Release_655x300

It’s hunting season! In Groot-Brittannië is het zesde en laatste Downton Abbey seizoen van start gegaan, wat ongetwijfeld betekent dat er op het kleine scherm weer heel wat fancy jachtpartijtjes zullen plaatsvinden. Wij van onze kant jagen op leuke weetjes over de razend populaire TV-reeks…

1/

1. Net als andere historische series en films, wordt Downton Abbey nu en dan betrapt op een blooper. Zo was er op de promobeelden van seizoen 5 een flesje Evian te zien, goed voor heel wat ophef én een geweldige milieuactie! 

1

2/
 2. Zoveel mogelijk kleren en meubels op de set zijn echt. Zo dragen de hoofdpersonen enkel authentieke vintage (sommige stukken zijn tot 100 jaar oud!) en behoorden het bureau met bijpassende zetel in de muziekkamer in een ver verleden nog toe aan niemand minder dan Napoleon Bonaparte!

2

3/

3. Off-screen heet het kasteel van Downton Abbey Highclere Castle, gelegen in West Birkshire op een uurtje rijden van Londen. De meeste „upstairs”- en buitenscènes worden daar gefilmd, maar wat ondergronds in het bediendekwartier gebeurt, wordt opgenomen in Londense studio’s. Als je butlers de trap ziet opgaan met zwaar beladen plateau’s, komen ze in werkelijkheid pas kilometers verder in het „echte” kasteel weer tevoorschijn.

Schermafbeelding 2015-09-25 om 15.52.43

4/

4. Je kan Highclere trouwens bezoeken en zelfs afhuren voor exclusieve evenementen. Zo waren George Clooney en Amal Alamuddin, beiden fervente Downton Abbey fans, oorspronkelijk van plan hun jawoord op de sprookjesachtige locatie te geven. Die plannen lekten echter uit en dus verhuisde het A-list gezelschap maar naar het niet minder feeërieke Venetië.

4

5/

5. Clooney wist trouwens een gastrolletje als „Lord Hollywood” te versieren in een speciale sketch voor het goede doel. Ontdek hier het hilarische resultaat:

6/

6. Ook The Queen in hoogsteigen persoon is fan. Zij maakt er zelfs een sport van kleine foutjes in de serie te spotten -en beschouw haar maar als expert: in haar jonge jaren was ze meer dan eens te gast op high society feestjes in Highclere Castle! Hoe dan ook, ze liet in het verleden al fijntjes opmerken dat het type medaille waarmee Cousin Matthew voor zijn inspanningen tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt beloond, in werkelijkheid pas na de Tweede Wereldoorlog werd uitgereikt. Ook spotte ze een Ford model uit 1921 in een aflevering die zich in 1912 afspeelt. Ts, ts, tsss…

6

7/

7. Hugh Bonneville en Elisabeth McGovern, die gestalte geven aan Lord en Lady Grantham, speelden in het verleden ook al een getrouwd koppel in de Britse sitcom Freezing.

7

8/

8. Elisabeth McGovern was in de jaren tachtig trouwens een wereldster. Ze werd in 1982 genomineerd voor zowel een Oscar als een Golden Globe voor haar rol in Ragtime, hing in The Favor nogal letterlijk aan Brad Pitts lippen en verloofde zich na een gezamenlijk optreden in Racing With The Moon zelfs met Sean Penn. Die laatste liet het na een relatie van twee jaar echter voor bekeken. Vandaag is McGovern gelukkig getrouwd met My Week With Marilyn regisseur Simon Curtis en schittert ze naast Downton Abbey ook als zangeres in haar rockband Sadie and the Hotheads.

8

9/

9. Al het eten op de set is echt en precies daarom worden gerechten op basis van room geweerd: die zouden na een hele dag filmen ondraaglijk stinken.

9

10/

10. Het kost bijna twee miljoen euro (!) om één aflevering in te blikken -dit lijkt veel, maar is eigenlijk logisch als je de authentieke en dus peperdure kostuums en decorstukken op de set beschouwd.

DA cast

11/

11. Sophie McShera, de simpele keukenmeid Daisy in de reeks, draaide vorig jaar even de rollen om in Disneys Cinderella. Daarin loopt ze als boze stiefzus Drizella de welbekende Assepoester te commanderen -een rol die door Lily James, oftewel Downtons Lady Rose, werd vertolkt.

11

12/

12. Er bestaat slechts één slaapkamerset voor de hele serie. De kamerscènes van Lady Edith, Rose, Mary en Cora worden dus allemaal in dezelfde ruimte gefilmd, die telkens opnieuw voor het personage in kwestie moet worden ingericht. De meubels, gordijnen, kamerplanten en persoonlijke spullen van de overige personages worden in tussentijd in een enorme loods op de Londense set bewaard.

12

13/

13. Isis, de geliefde labrador van Lord Grantham, sterft aan het einde van seizoen vijf. Kwatongen beweren dat de trouwe viervoeter dringend uit de serie moest worden geschreven wegens haar pijnlijke naamgelijkenis met de terroristische groepering ISIS.

13

14/

14. Hoe posh ze op het kleine scherm ook klinkt, in werkelijkheid stamt Lady Mary actrice Michelle Dockery uit een arbeidersfamilie uit Essex. Haar accent was oorspronkelijk zelfs een  zware hindernis voor de rol. Door de aders van Laura ‚Lady Edith’ Carmichael stroomt dan weer wél blauw bloed: haar overgrootouders woonden net als de fictieve Crawley familie in een imposant landhuis mét uitgebreid personeel en haar andere overgrootvader was de beroemde Britse gevechtspiloot Norman Blackburn, berucht om zijn extravagante levensstijl.

14

15/

15. Jim Carter, het brein achter Mister Carson, is in werkelijkheid getrouwd met… Harry Potter bad guy Dolores Umbridge (oftewel actrice Imelda Staunton)!!

15